De Spaanse tortilla met spekjes is één van de lekkerste ei recepten van de wereld. Het is een omelet die wordt gevuld met ui, aardappels en eieren. En je serveert hem als lunch, avondeten of als hapje bij je Tapas avond. Deze Spaanse tortilla bak je in de oven en heeft als extra smaakmakers spekjes en Gruyère. En dat geeft dit toch al zo lekkere recept nog een extra beetje smaak. Proef het snel zelf!
Ga je wel eens op vakantie naar Spanje? Dan zie je deze tortilla vaak op het menu staan van menig restaurant. En dat is niet voor niets, want dit is echt een heerlijk recept.
Je kunt het het beste vergelijken met een omelet die je vult met heel veel lekkere smaken en vervolgens bakt in de pan (of in dit geval in de oven).
Bij de Spaanse tortilla zijn de standaard ingrediënten ui, aardappels en eieren. De aardappels kook je voor en bak je even aan voordat je ze toevoegt (anders zijn ze nog rauw wanneer je tortilla klaar is).
Ik heb aan deze basis ingrediënten bacon, zongedroogde tomaten, walnoten en gruyère toegevoegd. Omdat ze heerlijk combineren met de ui, aardappels en eieren. Het geeft net een beetje extra smaak en dat kan deze Spaanse omelet best hebben.
Een heerlijke gevulde Spaanse tortilla uit de oven met spekjes, tomaat en kaas. Serveer als lunch, diner of als tapas hapje (ja zo veelzijdig is dit recept)!

Een Spaanse frittata
Voor de swiepswoepswap van deze maand mocht ik koken van het blog van Ingrid. Een Brabantse net als ik. En na een marketing carrière is ze een nieuwe richting opgegaan als voedingscoach.
En toen ik op haar site rondkeek kwam ik een recept met frittata tegen. Nu dat is wel aan mij toevertrouwd want daar ben ik dol op.
En omdat we het recept altijd naar eigen smaak aanpassen heb ik er mijn draai aangegeven en er een Spaanse frittata oftewel een Spaanse tortilla van gemaakt. Heerlijk gevuld met aardappel, ui, kaas, spekjes, walnoten en zongedroogde tomaten. En het was superlekker. Gaan we zeker nog vaker eten!

- Spekjes, of bacon - geven een ziltige smaak aan deze Spaanse tortilla. Je kunt het beste plakjes spek gebruiken, die wordt eerder gaar. Je kunt ze eventueel ook vervangen door aangebakken champignons of extra zongedroogde tomaten.
- Aardappels - Gebruik vastkokende aardappelen zoals Charlotte en Nicola. Snij ze in blokjes en kook ze 10 minuten in kokend water en spoel ze af. Of gebruik kant en klare aardappel blokjes uit de winkel. Die zijn al voorgekookt en die stap kun je dan dus overslaan.
- Gruyère kaas - Deze kaas gebruik je als vulling en als topping. Omdat een Spaanse tortilla best wel een stevige smaak kan gebruiken is deze kaas heel geschikt. Je kunt ook kiezen voor Cheddar of Emmentaler.
- Lente ui - Heb je geen lente ui gebruik dan een fijngesneden sjalotje. Bak die aan met de aardappeltjes.
Stap 1 - Bak de aardappelen en voeg de groenten en spekjes toe

- Verwarm wat olijfolie in de koekenpan en bak de aardappeltjes in 5 minuten goudbruin.
- Zet het vuur uit en voeg de fijngesneden bosuitjes toe.
- Doe ook de reepjes zongedroogde tomaat in de pan.
- Voeg nu ook de bacon toe. Roer alles goed door.

Stap 2 - Meng de eieren met de rest van de vulling
- Doe de eieren in een kom en meng met de slagroom. Voeg dan de inhoud van de koekenpan toe aan het ei mengsel.
- Voeg de helft van de geraspte Gruyère toe en meng alles goed door.

Stap 3 - Vul de pan met het ei mengsel en bak de Spaanse tortilla
- Vet een gietijzeren pan (die in de oven kan) in met olie. Doe de inhoud van de kom in de pan.
- Verdeel de walnoten over de vulling. Zet de pan op laag vuur en bak tot de bovenkant half gestold is.
- Bestrooi met de rest van de Gruyère kaas.
- Zet de pan vervolgens in een voorverwarmde oven van 200 °C en bak 12 minuten. De kaas gaat dan gratineren.

Stap 4 - Haal de gietijzeren pan met Spaanse tortilla voorzichtig uit de oven. Snij de omelet in punten en serveer meteen (of snij in kleine blokjes als je het als tapas wilt serveren).
Het verschil tussen een frittata en een tortilla is dat een tortilla altijd met aardappelen gemaakt wordt. En dat is niet het geval bij een frittata.
Je kunt het zowel koud als warm eten. Het is daarom hartstikke veelzijdig. Eet het als tapas of neem het mee als je gaat picknicken.
Serveer de tortilla met een groene salade, tomaten soep of focaccia. Alledrie superlekkere combinaties.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Spaanse tortilla met spekjes
Ingrediënten
- 4 eetlepels olijfolie
- 600 gram aardappelen, blokjes
- 5 stengels bosuitjes, of lente uitjes, in reepjes
- 50 gram bacon, in reepjes
- 6 zongedroogde tomaten, in reepjes
- 8 eieren, L
- ⅛ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 2 eetlepels slagroom
- 125 gram Gruyère kaas, geraspt
- 3 eetlepels walnoten, Fijngehakt
Serveren
- 4 eetlepels zure room
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Wanneer je geen voorgekookte aardappels hebt: schil de aardappel en was ze. Snij in blokjes. Breng een pan water aan de kook en voeg de aardappelblokjes toe. Kook 10 minuten en giet af. Laat licht afkoelen.600 gram aardappelen
Spaanse tortilla
- Doe de olijfolie in een ovenvaste pan en bak de aardappels vijf minuten aan alle zijden tot ze een beetje aangebakken zijn. Zet het vuur dan uit.4 eetlepels olijfolie
- Voeg de bosuitjes, bacon en zongedroogde tomaten toe en meng goed door.5 stengels bosuitjes, 50 gram bacon, 6 zongedroogde tomaten
- In een grote kom meng je de eieren met de room.8 eieren, 2 eetlepels slagroom
- Voeg de inhoud van de pan toe, zout en peper toe en meng goed door.⅛ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Voeg dan de helft van de geraspte Gruyère toe en roer alles goed door.125 gram Gruyère kaas
- Doe de inhoud van de kom in een ingevette ovenvaste pan en strijk de bovenkant glad.
- Verdeel de gehakte walnoten over de bovenkant.3 eetlepels walnoten
- Bak de tortilla gedurende een minuut of vijf op laag vuur tot de bovenkant van de tortilla halfvast is.
- Bestrooi met de rest van de Gruyère.
- Zet de pan dan in de oven en bak nog twaalf minuten.
Serveren
- Haal de pan voorzichtig uit de oven en snij de tortilla in taartpunten.
- Serveer met een eetlepel zure room.4 eetlepels zure room
Anke says
Je moet de aardappelen in kleine stukjes snijden en pocheren in olie. Niet gewoon koken. Dan afgieten (olie kan je hergebruiken) en dan aan de eieren toevoegen.