Een tompoes omgeturnd naar een verse Aardbeien Tompouce! En echt supermakkelijk te maken. En net als de "normale" tompouce met glazuur is dit een echt klein gebakje dat heerlijk is bij elk feestje!
Tompouce of Napoleon?
De herkomst van de naam tompouce is wel grappig. Ik heb het even nagezocht. Het is van oorsprong een echt Nederlands taartje. Het gebakje is geïnspireerd op twee dwergen die met hun acts door Nederland reisden.
De eerste was een Amerikaan die onder de naam Generaal Tom Thumb met een circus meereisde. Waarschijnlijk was de Nederlander Jan Hannema geïnspireerd door deze naam dat hijzelf onder de naam admiraal Tom Pouce (de Franse vertaling) ging optreden. Hij had in zijn show onder meer een act van Napoleon.
En heel waarschijnlijk is dat de naamgever. Inmiddels wordt het gebakje in veel landen gemaakt, in België en Frankrijk heet het bijvoorbeeld een millefeuille en in Amerika een Napoleon. Zo zijn we dan toch weer terug bij af.
Een grappig verhaal en leuk om te weten dat je dus iets echt Nederlands maakt. En dan nu het recept.
Wat heb je nodig voor aardbeientompouce
Voor de bereiding van deze tompouce met verse aardbeien en banketbakkersroom heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Bladerdeeg - De plakjes bladerdeeg bak je en vervolgens halveer je ze. En daartussen komt de banketbakkersroom en aardbeien.
- Melk, ei en slagroom - Ingrediënten voor de room. Ze zorgen ervoor dat het heerlijk romig wordt.
- Bloem en gelatine - Voor het stevig maken van de room. Anders loopt de vulling er tussen uit.
- Vanille-extract - Voor een vleugje vanille in de banketbakkersroom. Je kunt dit ook vervangen door 2 theelepels vanille suiker.
- Aardbeien - Gebruik verse aardbeien, die je in plakjes snijdt. En omdat de aardbeien de smaakmaker zijn is dit recept het allerlekkerste in de late lente en zomer, want dan zijn de aardbeien qua smaak op hun best.
- Poedersuiker en suiker - De suiker gebruik je om de banketbakkersroom te zoeten. Met de poedersuiker en water maak je het glazuur, die bij een aardbeien tompouce hoort!
Hoe maak je een Hollandse Tompoes met Aardbeien
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Halveer het bladerdeeg en bak goudbruin in de oven. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Maak de banketbakkersroom door melk, suiker en vanille te verwarmen in een steelpannetje. Ondertussen roer je in een kom de eidooiers met een deel van de melk schuimig. Meng druppelsgewijs de hete melk door het eidooiermengsel (als je dat te snel doet krijg je klontjes). Doe alles in de pan en laat even inkoken tot het indikt.
- Schenk de room op een bord of in een schaal en dek af met plastic folie (tegen velvorming). Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Mix opgeloste gelatine en slagroom door de banketbakkersroom, zodat je Zwitserse room krijgt. Laat de room opstijven en goed koud worden in de koelkast.
- Halveer de plakjes bladerdeeg.
- Spuit wat room op één van de bladerdeeghelften. Beleg met plakjes aardbeien en bedek met het tweede plakjes bladerdeeg. Maak wat glazuur (door poedersuiker en water te mengen) en verdeel het glazuur op het bladerdeeg. Beleg met nog meer plakjes aardbeien. De aardbeien tompouce is klaar om geserveerd te worden.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Tompouce
- 4 blaadjes bladerdeeg ontdooid, gehalveerd
- 150 gram aardbeien gewassen, ontkroond en in plakjes gesneden
Banketbakkersroom
- 200 ml melk
- 50 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 50 ml melk
- 2 eigelen L
- 2 eetlepels bloem
Zwitserse room
- 1 blaadje gelatine
- 125 ml slagroom
Glazuur
- 150 gram poedersuiker
- 3 eetlepels water
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Bladerdeeg
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snij het bladerdeeg doormidden en verdeel over de bakplaat.4 blaadjes bladerdeeg
- Bak het bladerdeeg in 20 minuten in de oven goudbruin.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur
Banketbakkersroom
- Breng 200 ml melk met de suiker en het vanille aan de kook. Draai het vuur uit.200 ml melk, 50 gram suiker, 1 theelepel vanille-extract
- Meng de rest van de melk met de eidooiers en de bloem in een grote kom met een garde tot het luchtig is.50 ml melk, 2 eigelen, 2 eetlepels bloem
- Schenk de kokende melk druppelsgewijs, terwijl je blijft roeren met een garde, bij het eidooiermengsel. Schenk vervolgens alles terug in de pan.
- Kook de room nu nog 2 minuten door, terwijl je blijft roeren.
- Schenk de banketbakkersroom in een lage schaal en dek af met plastic folie.
Zwitserse room
- Week de gelatine in koud water.1 blaadje gelatine
- Doe de gelatine met wat aanhangend water in een pannetje en laat het op laag vuur smelten. Zet het vuur meteen uit als de gelatine gesmolten is.
- Klop de slagroom stijf.125 ml slagroom
- Roer de banketbakkersroom los met een mixer op lage stand en meng de gelatine en slagroom door de room.
- Laat de room opstijven in de koelkast en goed koud worden.
Glazuur
- Mix het water tot poedersuiker tot een glazuur. In het begin lijkt het of het niet vloeibaar wordt, maar wanneer je blijft mixen krijg je een glazuur.150 gram poedersuiker, 3 eetlepels water
Tompouce
- Leg een plakje bladerdeeg voor je.
- Spuit er wat room op. Leg daar plakjes aardbei op.150 gram aardbeien
- Een tweede plakje bladerdeeg bovenop.
- Verdeel het glazuur op het bladerdeeg (je kunt het bladerdeeg eventueel ook in de glazuur dopen).
- Versier met aardbeien plakjes.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur - Het bladerdeeg kan tot 2 dagen van tevoren afgebakken worden en luchtdicht bewaard worden bij kamertemperatuur.
- Koeling - Maak de banketbakkersroom al tot twee dagen eerder en bewaar hem in de koeling. De Zwitserse room (waarbij gelatine en geklopte slagroom zijn toegevoegd) kun je, om de luchtigheid het best te bewaren dezelfde dag gebruiken.
- Niet bewaren - Maak de aardbeien tompouce dezelfde dag als je ze opeet. Wanneer ze eenmaal zijn gemaakt kun je ze niet meer bewaren.
Geef een reactie