Dit is mijn versie van de BESTE Aardbeien Cupcakes die heerlijk gevuld zijn. Een cupcake met een intense aardbeiensmaak. Het is een luchtige, zachte en vochtige vanille cupcake gevuld met (zelfgemaakte) aardbeienjam en daarna afgesmeerd met een topping van slagroom.
Aardbeien Cupcakes
Heerlijke lentekusjes, dat zijn die sappige rode aardbeien. Zoet en smakelijk, en in het seizoen krijg ik altijd het gevoel dat ik er veel van eet. En deze keer gebruikte ik ze als vulling in een cupcake.
Ik kies ervoor om een licht beslag op eiwitbasis te maken voor de cupcakes. Zo krijgen ze een lichte textuur. Dit is een uitstekende combinatie met de aardbeienjam, die we als vulling gebruiken. Ik gebruikte slagroom als topping, die je erop spuit in een toef. Een schijfje aardbeien maakt deze heerlijke zoete baktraktatie compleet.
Deze cupcakes zijn heerlijk geserveerd voor Valentijnsdag, lente- of zomerpicknicks. Of als traktatie op een verjaardagsfeestje.
Wat heb je nodig voor cupcakes met een vulling van aardbei?
Om deze aardbeien cupcakes te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Bakpoeder - Wordt gebruikt om wat de cupcakes luchtiger te maken. Omdat het beslag geen zuur bevat, kun je het niet vervangen door zuiveringszout.
- Bloem - Gebruik tarwebloem voor dit recept.
- Boter - Er wordt ongezouten boter gebruikt. Als je gezouten boter gebruikt, verminder dan de hoeveelheid zout naar ¼ theelepel.
- Suiker - Gebruik suiker om je cupcake en slagroom zoeter te maken. TIP: voor nog meer aardbeiensmaak. Zoet de slagroom met drie eetlepels aardbeienjam. En laat de suiker weg.
- Aardbeienjam - De vulling van de met aardbeien cupcake. Je kunt zelfgemaakte aardbeienjam gebruiken of een goede aardbeienjam kopen in de supermarkt. Als je wilt variëren, kun je andere heerlijke combinaties bedenken. Probeer bijvoorbeeld pruimenjam cupcakes in de warme nazomer. Bak in het voorjaar cupcakes met rabarberjam en in de winter cupcakes met appelgelei. Je zou in dit recept de aardbeienjam ook kunnen vervangen door in blokjes gesneden aardbeien.
- Eieren - Voor dit recept splits je de eieren in eiwitten en eidooiers. Door de eidooiers wordt het beslag romig. De eiwitten worden stijfgeslagen en zorgen dat de cupcakes luchtig worden. Zorg ervoor dat er GEEN eigeel bij de eiwitten terecht komt (zelfs niet het kleinste beetje). Anders wordt je eiwit niet stijf.
- Melk - Om het beslag wat vloeibaarder te maken. Gebruik voor dit recept volle melk.
- Room - Neem slagroom en klop, met wat suiker, stijf. Gebruik een spuitzak om de cupcakes te versieren. Zorg ervoor dat je slagroom goed koud is voordat je gaat kloppen. Dan kun je hem beter stijfkloppen. Als je ze in plaats daarvan wilt bedekken met frosting, gebruik dan dit recept voor mascarpone frosting of roomkaas frosting.
Hoe maak je eenGevulde Aardbeien Cupcake
Een printbaar recept met stap-voor-stap-beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng bloem, bakpoeder en zout in een kom. Meng in een tweede kom boter en suiker gedurende drie minuten. Doe vervolgens de eidooiers in de kom en meng. Voeg bloem en melk toe aan het beslag en mix op lage snelheid tot de bloem net is opgenomen.
- Mix de eiwitten stijf in een schone kom. Zorg ervoor dat de kom en de menghaken goed schoon zijn, want als er sporen vet aanwezig zijn, zal het eiwit niet opstijven. Voeg de eiwitten toe aan het beslag en roer door elkaar. Voeg eerst slechts ⅓e deel van de eiwitten toe en meng. Zo wennen het beslag en de eiwitten aan elkaar. Voeg vervolgens het resterende eiwit toe en roer voorzichtig door het beslag,
- Vul de cupcake vormen met twee eetlepels beslag. Dat is ongeveer ⅔ hoogte. Als je de vormpjes verder vult, lopen ze over in de oven! Neem een theelepel en maak een gaatje in het midden van de cupcake. Vul dat gat met een theelepel aardbeienjam. Bak gedurende 30 minuten op 160 ° C.
- Laat de cupcakes op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur. Maak de slagroom door room en suiker stijf te mengen. Voeg de topping niet toe als het warm is (zelfs niet een klein beetje). De slagroom druipt dan van de cupcakes. Spuit de slagroom op de cupcakes. Als je geen spuitzak hebt, kun je een ijsschep gebruiken om de room erop te lepelen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Aardbeien Cupcakes
- 400 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 250 gram boter kamertemperatuur
- 300 gram suiker
- 4 eieren gesplitst, maat L
- 120 ml melk
- 12 teaspoons aardbeienjam
Slagroom Topping
- 250 ml slagroom koud
- 3 eetlepels suiker
Garnering
- 6 aardbeien Garnering
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Aardbeien Cupcakes
- Verwarm de oven voor op 160 °C of 150 °C
- Zet de papieren cupcakevormpjes in de muffin vorm.
- Meng in de eerste kom de bloem, het bakpoeder en zout met een vork goed door elkaar. Zet even weg.400 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, ½ theelepel zout
- Mix in een tweede kom de boter met de suiker romig op de hoogste stand, in ongeveer 3 minuten.300 gram suiker, 250 gram boter
- Voeg dan 1 voor 1 de eierdooiers toe (pas toevoegen als de vorige volledig is opgenomen).4 eieren
- Verdeel het bloemmengsel in drie ongeveer gelijke delen en voeg 1 deel bloem toe aan het botermengsel en meng op lage stand (maar nog beter met een spatel), de bloem door het deeg.120 ml melk
- Voeg de helft van de melk toe en herhaal het mengen.
- Vervolgens doe je weer ⅓ deel bloem erbij en meng je alles goed door. Schenk het restant melk erbij mix alles en schep dan het overgebleven deel van de bloem in de kom.
- Roer goed door tot de bloem volledig is opgenomen.
- Tenslotte klop je in een schone kom de eiwitten stijf.4 eieren
- Pak uit deze kom een grote schep eiwit en spatel die door het beslag heen tot het goed is gemengd.
- Voeg dan pas de rest van het eiwit toe en, met een spatel, roer je het beslag voorzichtig luchtig.
- Schep in elk papieren vormpje 2 eetlepels beslag.
- Pak een theelepel en duw een holletje in het beslag.
- Vul dat gaatje met 1 theelepel aardbeienjam.12 teaspoons aardbeienjam
- Herhaal dat voor alle cupcakes.
- Zet in de oven en bak de aardbeien cupcakes 30 minuten.
- Haal de cupcakes uit de vorm en laat op een rooster afkoelen naar kamertemperatuur.
Slagroom topping
- Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop tot de slagroom stijf is.3 eetlepels suiker, 250 ml slagroom
- Doe de slagroom in een spuitzak en spuit een toef slagroom op elke cupcake. Heb je geen spuitzak dan kun je ook een eetlepel of een ijsschep gebruiken om de cupcake met slagroom te decoreren.
Garnering
- Garneer de cupcakes met een halve aardbei.6 aardbeien
Opmerkingen:
- Mix je beslag niet te veel en/of te lang. Als het te veel lucht bevat, zal het beslag te snel rijzen in de oven en in het midden instorten als het klaar is. Hou de tijden en beschrijvingen in het recept aan.
- Bak je cupcakes in het onderste derde deel/midden van je oven. Ze hebben meer kans om te verbranden als je ze bovenin de oven bakt.
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cupcakes bewegen, zijn ze nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cupcake. Als de afdruk meteen terugveert, is de cupcake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, zijn de cupcakes gaar.
- Koelkast - Cupcakes zonder topping: Wikkel de cupcakes in plasticfolie of bewaar ze drie dagen in een luchtdichte trommel.
- Diepvriezer - Cupcakes zonder topping: je kunt de cupcakes invriezen. Wikkel ze eerst in aluminiumfolie en doe alles in een zak of luchtdichte verpakking. Zo kun je ze maximaal twee maanden bewaren.
- Aardbeien cupcakes met slagroom topping: Als je de slagroom topping hebt aangebracht, kun je ze niet goed meer bewaren. Je kunt ze een paar uur in de koelkast bewaren.
Geef een reactie