Chocolade ijs maken zonder ijsmachine, romig ijs met een volle chocolade smaak. Dit ijs kun je prima maken zonder apparaat maken, zonder dat het kristalliseert en je kunt er mooie bollen van maken. Een super makkelijk recept!
Zelfgemaakt chocolade ijs
Een van mijn verslavingen is bij mijn trouwe lezers al lang bekend: Chocolade. Daar kun je me midden in de nacht voor wakker maken. En welke kleur of soort maakt me niet uit, ik heb nog geen reep ontdekt die ik niet lekker vind.
En nu heb ik dan het recept gevonden, waarbij het ijs zo heerlijk romig is en met een volle chocolade smaak.
Helaas vonden mijn kinderen en man dat ook. En wat ik ook probeerde: overtuiging dat het echt niet lekker was (ja net of ze dat geloven), verstoppen, ander etiket op het bakje niets hielp mijn oudste weet het overal terug te vinden. Het zit in de genen. Dus zit er maar één ding op: dit ijs gaan we vaker maken.
🥘 Deze ingrediënten heb je nodig
Een volledige lijst met ingrediënten kun je onderaan het blog in de recepten kaart terugvinden.
- Slagroom: De slagroom zorgt voor de romige smaak van het ijs. Maar om de calorieën een beetje in toom te houden, gebruiken we daarnaast:
- Volle melk: Zorgt voor een romige smaak maar met minder calorieën. Je kunt dit vervangen door halfvolle melk (of magere melk), maar de smaak wordt dan wel minder romig. Wil je chocolade ijs dat nog romiger is vervang de melk dan door gecondenseerde melk (Omdat gecondenseerde melk al zoet is halveer je de suiker hoeveelheid naar 50 gram)
- Pure chocola: Chocola die tenminste 58 % cacao bevat. En hoe puurder hoe intenser de chocolade smaak. Varieer er daarom naar hartelust mee.
- Suiker en honing: De zoetmakers in dit chocolade ijs.
- Vanille extract en zout: Zowel het vanille-extract en het zout maken de smaak van de chocola intenser. En dus lekkerder. Heb je geen vanille extract dan kun je dit ook vervangen door 2 theelepels vanille suiker.
- Maizena: Zorgt ervoor dat het chocolade ijs iets dikker wordt. En dat maakt dit ijs nog lekkerder!
🔪 Hoe maak je chocolade ijs zonder ijsmachine?
Het complete recept in makkelijke stappen vind je onderaan het blog terug in de receptenkaart.
Stap 1 Maak de chocolade saus. Doe in een pan een laagje water en breng dat aan de kook. Hang in de pan, boven het water, een vuurvaste schaal die het water niet raakt (dit heet Au Bain-Marie). Doe de melk, de chocola en suiker in de pan en laat de chocola smelten.
Stap 2 Laat alle ingrediënten goed afkoelen. Haal de chocolade melk van de pan af en laat afkoelen naar kamertemperatuur. Dek af met plastic folie en zet in de koelkast. Laat minimaal 2 uur goed koud worden. Zorg dat ook de slagroom goed koud is.
Stap 3 Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Doe de slagroom met de honing in een schaal en klop tot hij stijf is.
Pak de schaal met chocolade melk en meng het zout, maizena en vanille-extract erdoor. Pak dan een spatel en meng de opgeklopte slagroom erdoor.
Stap 4 Chocolade ijs maken zonder ijsmachine (of toch met). Schenk het ijs in een diepvriesbak en zet die gedurende 3 tot 4 uur in de vriezer. Heb je een ijsmachine dan kun je het daar natuurlijk ook ingieten en aanzetten. Het ijs is dan met een half uurtje klaar.
- Chocola heeft de neiging om snel aan te branden. Daarom laat je het au bain-Marie smelten. Daarvoor hang je een vuurvaste kom boven kokend water. Alles wat je in de kom doet zal langzaam opwarmen, zonder aan te branden.
- Hoe puurder de chocola, hoe voller de chocolade smaak. Gebruik in ieder geval chocola met een cacao gehalte van 58 % of meer.
- Zorg dat al je ingrediënten om chocolade ijs te maken goed door en door koud zijn. Zo is je ijs sneller klaar.
- Op smaak brengen door te proeven heeft niet zo heel veel zin. Door de kou verandert de smaak van het zoet (het wordt minder zoet als het koud is). Je kunt het daardoor niet zo goed testen.
- Vervang de pure chocolade door een pure chocolade reep met hazelnoten voor een heerlijke variant.
- Door de volle melk te vervangen door soja melk en de slagroom door opklapbare soja. Een goede pure chocolade is lactose vrij (check altijd het recept). Hiermee wordt dit recept lactose-vrij.
- Dit is een chocolade ijs recept zonder ei.
- Chocolade Ijs dat je hebt gemaakt kun je tot 3 maanden bewaren in een luchtdichte afgesloten doos in de vriezer. Krijg je ijskristallen op het ijs, gooi het dan weg.
- Mengkommen - Onmisbaar in elke keuken: mengkommen. Dit is een set van drie die fijn is omdat ze precies in elkaar passen. Deze kommen hebben een anti slip bodem, zodat ze niet over je werkblad heen schuiven. Aan de binnenkant staan de maten aangegeven, waardoor je niet altijd een maatbeker nodig hebt (en dat scheelt weer afwas). De mengkommen hebben een schenktuit zodat je zonder knoeien je beslag kunt overgieten. Ik gebruik de mengkommen voor het maken van het beslag en de topping.
- Au bain-Marie pan - een au bain-Marie pan gebruik je voor het smelten van chocola, het opwarmen van saus, het maken van glazuur of soezendeeg. Deze pan is extra handig want hij heeft een ingebouwde thermometer en is geschikt voor inductie. In dit recept gebruik ik hem voor het smelten van de chocola.
- IJsmachine: Dit is een zelfrijzende ijsmachine wat ideaal is omdat hij altijd klaar staat voor gebruik en geen diepvries ruimte inneemt als hij niet in gebruik is. In deze ijsmachine kun je tot wel 1.5 liter ijs maken in maximaal 30 minuten. Een topapparaat dus.
Hoe maak je (chocolade) ijs zonder ijsmachine?
Deze vraag wordt heel vaak gesteld. Mensen hebben geen ijsmachine of willen er geen (nog meer machines….). Over het algemeen zijn er twee methoden:
- Deze methode gebruik je bij ijs gemaakt van water of melk (geen slagroom): Koel alles goed voor en meng door elkaar. Zet in de diepvries en zorg dat je elk half uur met een vork het ijs losmaakt van de kantjes. Hierdoor krijg je hele kleine kristallen en wordt het ijs lekkerder. Ga door tot het ijs volledig is bevroren;
- Deze methode is zeer geschikt voor ijs gemaakt met room: Koel alles goed voor. Mix de slagroom met suiker tot dikke yoghurt. Spatel de overige ingrediënten er voorzichtig doorheen. Doe in een diepvriesbak en vries in. Doordat je alles gemixt hebt hoef je het ijs niet door te roeren.
Vond je dit chocolade ijs maken zonder ijsmachine een leuk idee? Dan vind je deze recepten misschien ook wel heel lekker!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 400 ml slagroom
- 400 ml volle melk
- 200 gram pure chocolade
- 110 gram suiker
- 40 gram honing
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel maizena
- ⅛ theelepel zout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe de pure chocolade, samen met de melk en suiker in een schaal en smelt de chocola au bain-Marie (zie tips).
- Wanneer de chocola is gesmolten haal je de pan van het vuur en laat je het afkoelen naar kamertemperatuur.
- Dek de schaal af en laat verder afkoelen in de koelkast gedurende tenminste 2 uur.
- Doe de slagroom met de honing in een kom en mix tot hij stijf is.
- Meng het vanille-extract, zout en maizena door het chocolade mengsel.
- Meng met een spatel de slagroom door het chocolade mengsel tot het goed gemengd is.
Zonder ijsmachine
- Giet in een diepvriesbak en laat minimaal 3 uur op vriezen.
IJsmachine
- Heb je een ijsmachine? Giet het mengsel in de ijsmachine en laat 30 minuten draaien, zodat het ijs snel opstijft.
Opmerkingen:
- Chocola heeft de neiging om snel aan te branden. Daarom laat je het au bain-Marie smelten. Daarvoor hang je een vuurvaste kom boven kokend water. Alles wat je in de kom doet zal langzaam opwarmen, zonder aan te branden.
- Hoe puurder de chocola, hoe voller de chocolade smaak. Gebruik in ieder geval chocola met een cacao gehalte van 58 % of meer.
- Zorg dat al je ingrediënten goed door en door koud zijn. Zo is je ijs sneller klaar.
- Op smaak brengen door te proeven heeft niet zo heel veel zin. Door de kou verandert de smaak van het zoet (het wordt minder zoet als het koud is). Je kunt het daardoor niet zo goed testen.
- Vervang de pure chocolade door een pure chocolade reep met hazelnoten voor een heerlijke variant.
- Door de volle melk te vervangen door soja melk en de slagroom door opklapbare soja. Een goede pure chocolade is lactose vrij (check altijd het recept). Hiermee wordt dit recept lactose-vrij.
- Dit is een chocolade ijs recept zonder ei.
Geef een reactie