Soms wil je iets anders als dessert. Iets geraffineerd, lekker en vol van smaak. Dit cognac ijs is echt een verrassing die, als je deze een keer gemaakt hebt, je vast en zeker vaker gaat serveren. En slechts 5 ingrediënten!
De basis is een Italiaanse merengue, wat er voor zorgt dat het ijs heel luchtig wordt. De gelatine bindt het ijs beter en de cognac geeft het een vleugje chic.
Tips
- Je wilt een luchtige merengue van de eiwitten maken. Gebruik een kom en mix haken die je vooraf goed schoonmaakt met heet water en afwasmiddel. Daarnaast start je met deze stap, zodat je niet per ongeluk vet van het ei geel of slagroom in je merengue krijgt.
- Omdat je geen rauwe eieren wilt gebruiken in je basis omdat kinderen, zieken en/of ouderen mee-eten kun je het recept als volgt aanpassen. Gebruik 500 ml slagroom, 150 gram suiker en 250 gram mascarpone. Meng dit goed door elkaar en schenk in een diepvriesdoos.
- Dit dessert is heerlijk wanneer je het serveert met aardbeien en slagroom. Een heerlijke combinatie met de cognac.
- Je gebruikt een meringue als basis voor dit ijs. Daarom heb je een heel luchtig mengsel. Hierdoor heb je geen ijsmachine nodig, maar kun je dit gewoon in de diepvries laten bevriezen (en het blijft luchtig).

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Cognac ijs
Soms wil je iets anders als dessert. Iets geraffineerd, lekker en vol van smaak. Dit cognac ijs is echt een verrassing die, als je deze een keer gemaakt hebt, je vast en zeker vaker gaat serveren.
Ingrediënten
- 1 blaadje gelatine
- 150 gram suiker
- 2 eiwitten
- 5 eigelen
- 4 eetlepels cognac
- 500 ml slagroom
Instructies
- Week het gelatineblaadje in koud water.1 blaadje gelatine
- Verhit je 90 gram suiker met 2 eetlepels water in een pannetje en verhit je die tot deze een temperatuur van 120 °C bereikt.150 gram suiker
- Ondertussen mix je de eiwitten (in een schone schaal met schone mix haken) tot ze pieken vormen.2 eiwitten
- Giet als de temperatuur is bereikt, de suikerstroop er voorzichtig bij en blijf mixen tot kamertemperatuur is bereikt.
- Doe 70 gram suiker met 4 eetlepels water in een steelpannetje en verwarm tot het 120 °C bereikt.
- Ondertussen klop je de eigelen luchtig tot ze lichtgeel zijn.5 eigelen
- Wanneer de suiker de temperatuur heeft bereikt, schenk je de suikerstroop voorzichtig bij de eigelen terwijl je blijft mixen, tot het mengsel kamertemperatuur bereikt.
- Verhit de cognac in een pannetje tot het heet is en zet het vuur uit.4 eetlepels cognac
- Los het gelatineblaadje hierin op.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Met een mixer klop je de slagroom tot hij stijf is.500 ml slagroom
- Met een spatel voeg je de slagroom bij de custard en meng je deze voorzichtig.
- Meng vervolgens voorzichtig de merengue erdoor.
- Als laatste roer je heel voorzichtig het cognac mengsel erdoor.
- Schenk het ijs beslag in een diepvriesvorm en laat minstens 4 uur in de diepvries op stijven.
Opmerkingen
1. Eiwitten: Je wilt een luchtige merengue van de eiwitten maken. Gebruik een kom en mix haken die je vooraf goed schoonmaakt met heet water en afwasmiddel. Daarnaast start je met deze stap, zodat je niet per ongeluk vet van het ei geel of slagroom in je merengue krijgt.
2. Rauwe eieren: Omdat je geen rauwe eieren wilt gebruiken in je basis omdat kinderen, zieken en/of ouderen mee-eten kun je het recept als volgt aanpassen. Gebruik 500 ml slagroom, 150 gram suiker en 250 gram mascarpone. Meng dit goed door elkaar en schenk in een diepvriesdoos.
3. Lekker met: Dit dessert is heerlijk wanneer je het serveert met aardbeien en slagroom. Een heerlijke combinatie met de cognac.
4. Zonder IJsmachine: Je gebruikt een meringue als basis voor dit ijs. Daarom heb je een heel luchtig mengsel. Hierdoor heb je geen ijsmachine nodig, maar kun je dit gewoon in de diepvries laten bevriezen (en het blijft luchtig).
5. Bewaren: Zelfgemaakt cognac ijs kun je maximaal 1 maand bewaren. Als je ijskristallen op het ijs ziet, moet je het ijs weggooien en niet meer eten.
Voedingswaarde
Calories: 440kcalCarbohydrates: 28gProtein: 5gFat: 35gSaturated Fat: 21gCholesterol: 277mgSodium: 56mgSugar: 25gVitamin A: 1441IUVitamin C: 1mg
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me weten hoe je het vindt!
Geef een reactie