Over de Franse vlakten ruist de lavendel zachtjes in de wind... Je krijgt er meteen een zomergevoel van en daar past dit recept voor lavendelijs zeker bij.
Mijn lavendel is bijna uitgebloeid en dan ben ik altijd aan het kijken of ik het nog op een andere wijze kan gebruiken dan als tuinversiering. Een deel van mijn lavendel droog ik en doe ik in zakjes die ik in de linnenkasten leg. Heerlijk ruikt mijn was dan het hele jaar naar lavendel. Of ik maak er bruisballen mee, die ik heerlijk gebruik in mijn bad.
Een tweede deel stop ik in een weckpot die ik vul met suiker. Daardoor krijg ik lavendelsuiker, die erg lekker is in zelfgemaakte cake of over de toef topping op een cupcake. Op mijn blog kun je ook lekkere recepten vinden met lavendel, zoals appelgelei met lavendel, lavendel cupcakes en lavendel limonade. En deze keer heb ik er ook lekker lavendelijs mee gemaakt.
Omdat...
- gedroogde lavendel bitter kan smaken, gebruik je voor dit recept verse lavendel.
- je verse lavendel gebruikt is het belangrijk om onbespoten lavendel te gebruiken.
- je een extra lavendelsmaak wilt toevoegen, leg je de avond tevoren bij de 100 gram suiker 1 lavendelbloem en meng je alles goed door. De lavendel smaak zal in de suiker trekken.
- je een heel luchtig ijs wilt, mix je alles 3 minuten goed door.
- je een heel romig ijs wilt, gebruik je mascarpone. Je wilt geen klontjes mascarpone en daarom verwarm je alles.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Lavendel ijs
Apparatuur
Ingrediënten
- 3 eetlepels lavendel, vers, onbespoten
- 220 ml volle melk
- 250 gram mascarpone
- 1 theelepel vanille-extract
- 100 gram suiker
- 2 eetlepels witte wijn
Instructies
- In een steelpannetje meng je de 3 eetlepels lavendel, 220 ml volle melk, 250 gram mascarpone, 1 theelepel vanille-extract en 100 gram suiker.3 eetlepels lavendel, 220 ml volle melk, 250 gram mascarpone, 1 theelepel vanille-extract, 100 gram suiker
- Breng langzaam aan de kook terwijl je blijft roeren.
- Wanneer de suiker en de mascarpone zijn opgelost zet je het vuur uit.
- Laat 15 minuten staan en zeef de ijsbasis.
- Voeg de 2 eetlepels witte wijn toe en laat afkoelen in de koelkast, minimaal 1 uur.2 eetlepels witte wijn
- Klop met een mixer ongeveer 3 minuten.
- Schenk in een diepvriesdoos en zet in de diepvries.
- Roer elk half uur met een vork een keer goed door (tot het ijs bevroren is).
Opmerkingen
- Lavendel kun je het beste zelf kweken (maar gebruik geen bestrijdingsmiddelen) of koop een biologisch gekweekte plant
Diederik says
Hey, ik zou graag dit ijs willen maken, maar ik heb toch een vraagje... er bestaan namelijk verschillende soorten lavendel. Is elke lavendel dan hiervoor geschikt?
Andréa says
Ik gebruik gewone lavendel (lavendula angustfolia) hiervoor. Onbespoten. Of andere lavendel hiervoor geschikt is, zou ik niet durven zeggen.
ginger says
Wat kan ik erin doen ipv wijn want dat heb ik niet in huis en lavendel wel.
En waarom moet ik alles koken, het is allemaal gesteriliseerd.
Groetjes Ginger
Andréa says
Je kunt de wijn vervangen door 2 theelepels citroensap en mocht je dat ook niet in huis hebben, dan kun je dat achterwege laten. De smaak van de lavendel komt vrij wanneer je het kookt. Daarnaast is het ook een goede methode om je suiker op te lossen. Het heeft dus niets te maken met steriliseren, maar het is bedoeld voor de smaak. In ieder geval heel veel plezier bij het maken van het ijs (en het eten ervan 😉 ).
Yvonne says
hallo, mijn lavendel is al uitgebloeid en heefd dus zaadvorming. kan ik dat nog wel gebruiken? als he dat kookt geeft het volgens mij donkere kleur. Kan er ook etherische olie voor gebruikt worden in druppels, zo ja hoeveel dan enig idee?
groetjes Yvonne
Andréa says
Beste Yvonne, ja dat gebruik ik ook gewoon.