Zelf Poffertjes maken is heel makkelijk. En wat is er fijner om niet naar de poffertjeskraam te hoeven gaan, maar in een klein half uurtje een hele berg poffertjes op tafel te zetten. Met dit eenvoudige recept voor zelfgemaakte poffertjes, kun je nu zelf aan de slag gaan om vervolgens met het gezin the genieten van deze Hollandse klassieker. Dus waar wacht je nog op? Zet de ingrediënten klaar en verwarm de pan! Dit wordt genieten
Zelf poffertjes maken: het eenvoudige recept voor de perfecte Hollandse klassieker
Poffertjes wie is er niet dol op? Toen ik jong was, kon ik er wel een paar borden van op. We gingen vroeger naar de poffertjeskraam en haalden er een bakje verse poffertjes met poedersuiker en boter (die hoort op echte poffertjes). Zo lekker. Eigenlijk was er maar één nadeel. Er zat veel te weinig in het bakje.
Dus besloot ik ze zelf te gaan maken. Op de Oud Hollandse manier met boekweitmeel, maar zonder gist, om het maken echt makkelijk te houden. En met dit recept is het verrassend eenvoudig om deze heerlijke lekkernijen te maken.
En het best van alles is dat je ze kunt aanpassen aan je eigen smaak. In plaats van boter en poedersuiker, kun je de poffertjes serveren met vers fruit en slagroom. En ga je voor een hartige variant, dan zijn deze poffertjes met kaas heerlijk.
Keuze genoeg. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak je eigen poffertjes!
Wat heb je nodig voor Hollandse Poffertjes met Boekweitmeel?
Om Zelf Poffertjes te Maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Bloem: Gebruik gewone tarwebloem of patentbloem voor deze poffertjes.
- Boekweitmeel: Is meel gemaakt van boekweit, een zaadje dat geen graan is. Het heeft een nootachtige smaak en is glutenvrij.
- Bakpoeder: Zorgt ervoor dat het beslag (en dus de poffertjes) luchtig worden. Wil je meer weten over bakpoeder, en eventuele vervangers, dan vind je hier een blog over bakpoeder en baksoda.
- Suiker: Voor een licht zoetje in het poffertje
- Zout: Balanceert de smaak in de poffertjes.
- Eieren: Zorgen voor een volle smaak van de poffertjes en binden het beslag.
- Melk: Voor het verdunnen van het beslag
- Boter: Zorgt voor de romige smaak en zachte malse structuur van poffertjes.
Hoe maak je Oud Hollandse Poffertjes?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe de bloem, boekweitmeel, bakpoeder, suiker en zout in een grote kom en meng goed door elkaar. Voeg de twee eieren en ⅓e deel van de melk toe en mix tot je een glad beslag hebt waar geen klontjes in zitten.
- Schenk de rest van de melk erbij, terwijl je blijft mixen. Voeg nu ook de gesmolten boter door het beslag.
- Verwarm de poffertjes pan tot hij heet is en vet deze met een kwastje in met boter. Met een spuitfles, een soeplepel of maatbeker, vul je de kuiltjes in de poffertjespan met beslag. Wanneer de bovenkant droog wordt, draai je de poffertjes om.
- Laat de poffertjes nu nog eens 2 minuten bakken en haal uit de pan.
Serveer met poedersuiker en klontjes boter en serveer meteen.
Variaties
- Serveer met vers fruit, zoals aardbeien, plakjes banaan of blauwe bessen
- Maak een hartige variant, door spekjes, kaas of blokjes ham toe te voegen.
- Ook lekker met chocoladesaus, karamelsaus of aardbeiensaus.
- Vleugje vanille: Meng 1 theelepel vanille-extract door het beslag.
Kleine, luchtige pannenkoekjes, een traditioneel Nederlands gerecht. Meestal geserveerd met poedersuiker en boter.
Reinig de poffertjespan na gebruik met warm water en afwasmiddel. Gebruik eventueel een afwasborstel om hardnekkige aanbaksels los te maken (of laat even weken). Gebruik geen schuursponsjes of andere harde materialen die de anti-aanbaklaag kunnen beschadigen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Poffertjespan
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 100 gram boekweitmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 eetlepel suiker
- ½ theelepel zout
- 450 ml melk
- 2 eieren maat L
- 3 eetlepels boter gesmolten (45 gram)
- 2 eetlepels boter kamertemperatuur.
Garnering
- roomboter in blokjes
- poedersuiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe bloem, boekweitmeel, bakpoeder, zout en suiker in een grote kom en roer even door.200 gram bloem, 100 gram boekweitmeel, 2 theelepels bakpoeder, 1 eetlepel suiker, ½ theelepel zout
- Breek de eieren boven de kom en meng door het beslag.2 eieren
- Schenk, terwijl je mixt op gemiddelde stand, 150 ml melk langzaam toe. Mix door tot je een glad beslag hebt, zonder klontjes.450 ml melk
- Schenk nu langzaam de rest van de melk erbij, terwijl je blijft mixen.
- Voeg nu ook de gesmolten boter toe aan het beslag en meng alles nog een keer goed door.3 eetlepels boter
- Verwarm de poffertjespan tot hij heet is.
- Smeer met een kwastje de holtes van de poffertjespan in met boter.2 eetlepels boter
- Vul de gaatjes nu met beslag. Dat gaat handig met een knijpfles, een soeplepel of een maatbeker.
- Bak de poffertjes tot de bovenkant gestold is. Draai ze nu om.
- Bak de kleine pannenkoekjes nog eens 2 minuten en haal ze uit de pan.
- Serveer de poffertjes met blokjes, roomboter en poedersuiker.roomboter, poedersuiker
Opmerkingen:
- Serveer met vers fruit, zoals aardbeien, plakjes banaan of blauwe bessen
- Maak een hartige variant, door spekjes, kaas of blokjes ham toe te voegen.
- Ook lekker met chocoladesaus, karamelsaus of aardbeiensaus.
- Vleugje vanille: Meng 1 theelepel vanille-extract door het beslag.
Laat de poffertjes voor het bewaren snel afkoelen.
- Koelkast: Bewaar de poffertjes in de koeling in een luchtdichte doos. Zo blijven ze tot 2 dagen goed.
- Diepvries: Doe de poffertjes in een diepvrieszak of doos. Bewaar ze maximaal 2 maanden in de vriezer.
- Opwarmen:
- Verwarm de poffertjes in de magnetron.
- Smelt wat boter in een koekenpan en bak de poffertjes snel op.
- Doe de poffertjes in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en bak 10 minuten bij 180 °C of tot ze warm zijn.
Geef een reactie