Deze Hollandse zuurkoolstamppot met spek is makkelijk te maken en is echt superlekker. Dit ouderwets lekkere recept is precies wat je nodig hebt als het buiten kouder begint te worden.
De lichtzure zuurkool gecombineerd met romige aardappelpuree en zoute spek is een heerlijke combinatie. Geserveerd met rookworst gaat de pan hier altijd helemaal leeg!
Klassieke Zuurkoolstamppot met Spek en Rookworst
Vroeger aten we vaak stamppot. Heerlijk hutspot, andijviestamppot of boerenkoolstamppot. En af en toe werd dat afgewisseld met zuurkoolstamppot. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat niet mijn lievelingskostje was, integendeel.
Maar toen ik ouder werd, ben ik het steeds lekkerder gaan vinden. Zie ik het op een menu staan van verschillende stamppotten, dan zal ik deze uitkiezen. Het kan verkeren niet dan?
Zuurkool Stamppot met Spekjes en Worst
Maar wat wel heel belangrijk is, is dat de stamppot goed op smaak is gebracht. De juiste balans in zoet, zout en romig is heel belangrijk. Het heeft me dan ook een goed aantal pogingen gekost om dit voor elkaar te krijgen. Maar met dit recept, heb je een schot in de roos.
Traditie is om deze met ribbetjes te eten. Het gare vlees van de ribjes kun je dan door de stoemp mengen. Ik serveerde de stamppot met rookworst, want dat eten ze hier graag. En de pan ging helemaal leeg. Kortom, deze zuurkoolstamppot is perfect voor een gezellige maaltijd met de hele familie.
Expert Tip
Zorg ervoor dat je de aardappels en zuurkool niet samen kookt. Door het zuur worden de aardappels niet gaar!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 kilo aardappels Kruimig. Geschild en in even grote stukken gesneden.
- ½ theelepel zout
- 500 gram zuurkool
- 100 ml witte wijn droog
- 5 jeneverbessen
- 1 laurierblaadje
- 100 ml volle melk
- 1 blokje groentebouillon
- 75 gram roomboter
- 200 gram spekreepjes uitgebakken
- 1 rookworst klaargemaakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe in een pan het zuurkool, de wijn en jeneverbessen en meng goed door. Leg daar het laurierblaadje op en breng aan de kook. Laat 20 minuten koken en zet dan het vuur uit. Verwijder de jeneverbessen en het laurierblaadje.500 gram zuurkool, 100 ml witte wijn, 5 jeneverbessen, 1 laurierblaadje
- Doe ondertussen de aardappels in een tweede pan en vul aan met water tot ze net onder staan. Voeg het zout toe en breng aan de kook. Kook 20 minuten tot ze gaar zijn (wanneer je met een vork zonder weerstand in de aardappels kunt prikken zijn ze gaar).1 kilo aardappels, ½ theelepel zout
- Giet de aardappels af.
- In een steelpan verwarm je melk met het blokje bouillon. Voeg dan de boter toe en laat die hierin smelten.100 ml volle melk, 1 blokje groentebouillon, 75 gram roomboter
- Stamp de aardappels fijn met een pureestamper en schenk de melk erbij. Roer door elkaar.
- Meng nu ook de zuurkool en spekjes door de aardappelpuree. Serveer met de rookworst.200 gram spekreepjes
Opmerkingen:
- Kook de aardappels apart van de zuurkool anders worden ze door het zuur van de kool niet gaar.
- Om de stamppot goed luchtig te krijgen verwarm je de melk en boter.
- Koelkast - Bewaar de zuurkoolstamppot afgedekt tot 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries - Deze Hollandse pot kun je prima invriezen. Doe in een diepvriesdoos of zak en bewaar tot 2 maanden in de diepvries. Laat in de koelkast ontdooien.
- Opwarmen - Warm de stamppot op in de magnetron of bak met wat boter in een koekenpan. Maar dit is zeker ook lekker om als ovenschotel op te warmen. Doe daarvoor de zuurkoolstamp in een ovenschaal. Bestrooi met wat paneermeel en blokjes boter en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
Geef een reactie