Hutspot met Worst, is een echt Nederlands wintergerecht. Gegeten met klapstuk of rookworst is dit echt Comfort food. Wortelstamppot is romig, heeft een volle, lichtzoet smaak en zet je met dit basisrecept binnen 30 minuten op tafel. Budget-vriendelijk, eenvoudig te maken en lekker. Dat zijn de beste recepten!

Hutspot met Worst
Hutspot met Worst is echte Hollandse pot. In de winter staat dit vaak op tafel. En het is één van de meest favoriete stamppotten bij de kinderen. Ik denk vanwege zijn lichtzoet smaak.
Wist je dat Hutspot bij het Leidens Ontzet hoort waarbij Leiden werd bevrijd van de Spanjaarden, op 3 oktober 1574. Volgens de overlevering is de hutspot achtergelaten toen de Spanjaarden de benen hadden genomen tegen het oprukkende water en de watergeuzen. De achtergelaten koperen kookpot gevuld met wortelen, uien, vlees en pastinaken werd verdeeld onder de overgebleven hongerige Leidenaren.
In die tijd werd hutspot gemaakt met Pastinaken, wortel en ui. Tegenwoordig zijn de pastinaken vervangen door aardappels.
En hou je van deze Hollandse Pot? Kijk dan eens op mijn stamppot pagina, met heerlijke recepten. Zoals Hollandse andijviestamppot met spekjes en worst, Spruitjesstamppot met appel en Boerenkoolstamppot.
Jump to:
Wat is klapstuk?
Tegenwoordig eten we vaak rookworst bij de hutspot, maar bij de echt traditionele recepten kom je vaak klapstuk tegen. Klapstuk is doorgegeven, gemarmerd vlees met kleine vetrandjes, gemaakt van de korte ribben. Het is erg budget-vriendelijk.
Het vlees heeft een lange gaartijd, zo’n 3 uur (inclusief bereiding) en wordt daarbij op smaak gebracht met heerlijke kruiden. Hier vind je een lekker recept als je deze hutspot liever met klapstuk als rookworst eet.
Wat heb je nodig voor een Klassieke Hutspot?
Om deze Hutspot met Worst te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Aardappelen - Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes.
- Ui - Heeft een beetje een zoete, lichte, scherpe smaak en combineert daarom prima met de wortel en aardappelen. Snij hem fijn, zodat hij even snel als de rest van de ingrediënten van de hutspot gaar is.
- Wortel - Was en schil de wortel. Snij hem in kleine reepjes, dan wordt hij even snel gaar als de aardappels.
- Rundvleesbouillon blokje - Om de hutspot meer smaak te geven. Voeg een blokje rundvleesbouillon toe aan het kookwater. Je kunt dit ook vervangen door een bouillonblokje van kip of groenten.
- Roomboter - Maakt de wortelstamppot heerlijk romig.
- Rookworst - Echt Nederlandse worst, waarbij vlees gemengd met specerijen in een omhulsel. Vroeger werden de worsten traditioneel gerookt, tegenwoordig wordt er vaak rookaroma gebruikt om de typische rooksmaak te krijgen.
- Melk - Maakt de wortelstomp smeuïger.
- Nootmuskaat - Heeft een subtiele bitterzoete warme smaak. Gebruikt in hartige en zoete recepten. Je kookt het niet mee, maar voegt het naderhand toe.
Hoe maak je dit Makkelijke Basisrecept voor Hutspot?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Schil de aardappelen, spoel ze af en snij ze in even grote stukken. Doe ze in een grote pan met het water.
- Voeg het bouillonblokje toe aan het water en leg de fijngesneden wortel en ui bovenop de aardappels. Kook dit gaar in 20 minuten.
- Giet de hutspot af en laat even droogkoken. Stamp alles fijn met een pureestamper.
- Voeg de warme melk en boter toe en roer alles goed door tot het smeuïg is. Breng op smaak met nootmuskaat.
Serveer met rookworst die je in heet water hebt gekookt. En wat ook erg lekker is, is Indische Rookworst Smoor (verrassend met wortelstamppot). Zelf eet ik er vaak ook nog wat mosterd of piccalilly bij.
Tips en Variaties
- Extra romig? Meng twee eetlepels crème fraîche erdoor.
- Schil de aardappels en snij ze in even grote stukken. Zo zijn ze even snel gaar.
- Pureer de stamppot met een stamper. Gebruik geen mixer, dan worden de aardappels een smurrie die lijkt op lijm.
- Voeg de melk warm toe. Koude melk zorgt ervoor dat de luchtigheid van de puree verdwijnt.
- Laat de stamppot even droogkoken voordat je het gaat pureren. Dan wordt hij niet waterig en krijgt hij meer smaak van de boter en melk.
- Ook lekker is om de uitjes glazig te bakken met wat boter en dan toevoegen aan de stamp.
- Voeg wat uitgebakken spekreepjes toe.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Hutspot met Worst
Ingrediënten
- 350 gram rookworst
- 1500 ml water
- 1200 gram aardappelen, geschild, afgespoeld en in gelijke stukken gesneden
- 400 gram ui, fijngesneden
- 1 bouillonblokjes, rundvlees
- 1000 gram wortels, geschild in reepjes gesneden
- 75 gram roomboter, ongezouten
- 100 ml melk
- ½ theelepel gemalen nootmuskaat
Instructies
- Zorg dat de rookworst klaargemaakt wordt, zoals op de verpakking is te lezen.350 gram rookworst
- Doe water in een grote pan en voeg de aardappels, bouillonblokje, wortels en ui toe.1500 ml water, 1200 gram aardappelen, 400 gram ui, 1 bouillonblokjes, 1000 gram wortels
- Breng aan de kook en laat 20 minuten koken tot de aardappels gaar zijn (check met een vork of de aardappels gaar zijn. In dat geval kun je ze makkelijk met een vork inprikken).
- Giet de aardappel/groenten af en laat even droogkoken op het fornuis (een seconde of 10 op laag vuur, even opschudden tussendoor).
- Stamp de aardappels met groenten fijn met een pureestamper.
- Verwarm de melk tot hij dampt en giet die bij de fijngestampte hutspot. Doe ook de boter in de stamppot pan.75 gram roomboter, 100 ml melk
- Breng op smaak met nootmuskaat. Roer alles goed door tot de wortelstamppot heerlijk smeuïg is.½ theelepel gemalen nootmuskaat
- Serveer met de warme rookworst.
Opmerkingen
- Laat de stamppot even droogkoken voordat je het gaat pureren. Pureer de stamppot met een stamper.
- Gebruik geen mixer, dan worden de aardappels een smurrie die lijkt op lijm. Dan wordt hij niet waterig en krijgt hij meer smaak van de boter en melk.
- Voeg de melk warm toe. Koude melk zorgt ervoor dat de luchtigheid van de puree verdwijnt.
- Ook lekker is om de uitjes glazig te bakken met wat boter en dan toevoegen aan de stamp.
- Voeg wat uitgebakken spekreepjes toe.
Laat de stamppot snel afkoelen voordat je hem bewaart.
- Koelkast - Bewaar de hutspot afgedekt tot 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries - Deze Hollandse pot kun je prima invriezen. Doe in een diepvriesdoos of zak en bewaar tot 2 maanden in de diepvries. Laat in de koelkast ontdooien.
- Opwarmen - Warm de wortelstamppot op in de magnetron of bak met wat boter in een koekenpan. Maar dit is zeker ook lekker om als ovenschotel op te warmen. Doe daarvoor de andijviestamp in een ovenschaal. Bestrooi met wat paneermeel en blokjes boter en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
Geef een reactie