Hollandse Andijviestamppot, wat is er nu meer Nederlands dan dat? En deze stamppot maak je met uitgebakken spekjes en serveer je met worst. Dit recept, zoals mijn oma hem vroeger al maakte, gaat niet voor niets al jaren mee en blijft elke keer weer lekker.
Hollandse Andijviestamppot met Spekjes en Worst
Kijk jij ook uit naar de winter? Dan komt er weer volop stamppot op tafel. Bij ons in ieder geval staat dit elke week wel een keertje op tafel.
En daarbij hou ik van variatie: een heerlijke Oosterse Boerenkoolstamppot, een spruitjesstamppot met appel en spekjes en een rucola stamppot met gegrilde zalm. Genieten!
En deze keer ga ik terug naar de basis. Een echte Hollandse andijviestamppot met spekjes en worst zoals oma vroeger maakte. Met een heerlijke jus!
De stamppot eet ik met een scheutje azijn, want dat stond bij ons altijd op tafel bij deze stamp. Heerlijk!
En ben je op zoek naar meer stamppot inspiratie? Kijk dan eens op mijn receptenpagina met de lekkerste en makkelijk te maken stamppotten!
Jump to:
Wat heb je nodig voor Ouderwetse Andijviestamppot?
Om deze Hollandse stamppot met andijvie en worst te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Aardappelen - Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes.
- Boter - Gebruik roomboter, ongezouten.
- Eidooier - De eidooier zorgt voor een romige en volle smaak.
- Melk - Om de andijviestamppot smeuïger te maken.
- Mosterd - Gebruik gladde gele mosterd. Het geeft de stamp een beetje pit.
- Andijvie - Heeft een frisse, pittige smaak met een klein bittertje. Je kunt hem zowel rauw als gekookt in de stamppot gebruiken. Dit is een recept voor een stamppot rauwe andijvie met spekjes.
- Spekjes - geven een ziltige smaak aan deze stamppot. Gebruik spekreepjes die geven een bite.
- Saucijzen- of verse worst. Dit is, naast rookworst (natuurlijk), de perfecte worst om te combineren met traditionele Hollandse wintergerechten zoals stamppotten en stoofschotels. Lekker sappig en veel smaak. Je kunt kiezen voor varkenssaucijzen of rundersaucijs.
Hoe maak je Oma’s Andijvie stamppot met Spekjes en Jus?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Smelt wat boter in de pan en bak de worst op hoog vuur tot het aan beide kanten goudbruin is. Schenk warm water bij de saucijzen, zet het vuur op gemiddeld en doe een deksel op de pan. Bak de worst nu in de jus tot hij gaar is.
- Ondertussen schil je de aardappels en snij je ze in gelijke stukken. Giet af en laat even droogkoken (dan wordt je andijviestamppot smeuïger en niet zo waterig). Stamp de aardappelen fijn en roer de warme melk, eidooier en boter door de stamppot.
- Breng de stamppot op smaak met zout, peper, en mosterd. Meng de fijngesneden andijvie door de stamp.
- Roer nu ook de uitgebakken spekjes erdoor en serveer meteen samen met de worst en de jus. *Oma's tip: Lekker met een paar druppels azijn!
Deze stamppot is super met verse worst of saucijs, maar zeker ook met Oma’s gehaktballen (met jus) en stoofvlees met speculaas en appelstroop.
Tips en Variaties
- Net zoals mijn oma: roer twee in stukjes gehakte gekookte eieren erdoor.
- Extra romig? Meng twee eetlepels crème fraîche erdoor.
- Schil de aardappels en snij ze in even grote stukken. Zo zijn ze even snel gaar.
- Pureer de aardappels met een stamper of puree knijper. Gebruik geen mixer, dan worden de aardappels een smurrie die lijkt op lijm.
- Voeg de melk warm toe. Koude melk zorgt ervoor dat de luchtigheid van de puree verdwijnt.
- Kun je geen andijvie aankomen? Frisée sla is ook heel lekker als vervanging.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Soeppan of een andere pan die voldoende groot is
Ingrediënten
Worst
- 1 eetlepel boter ongezouten
- 4 saucijzen of 1 verse worst
- 200 ml heet water
Hollandse Andijviestamppot
- 1 kilo aardappelen
- 50 ml melk warm
- 50 gram boter ongezouten
- 1 eigeel maat L
- 1 eetlepel mosterd
- 600 gram andijvie gewassen en fijngesneden
- 100 gram spekreepjes uitgebakken
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Worst bakken
- Smelt de boter in de pan en prik wat gaatjes in de worst (zo kan het vocht ontsnappen).1 eetlepel boter, 4 saucijzen
- Bak het vlees op hoog vuur aan beide kanten tot het goudbruin is.
- Schenk het hete water erbij en draai het vuur laag. Doe een deksel op de pan en laat de worst garen, gedurende minimaal 20 minuten.200 ml heet water
Hollandse Andijviestamppot
- Schil de aardappels en snij ze in stukken die ongeveer even groot zijn. Doe ze in een grote pan (er moet straks nog andijvie bij) en vu die met water tot de andijvie net onder staat. Breng aan de kook en laat de aardappels in 20 minuten gaar koken (check met een vork of de aardappels gaar zijn. In dat geval kun je ze makkelijk met een vork inprikken).1 kilo aardappelen
- Giet de aardappels af en laat even droogkoken op het fornuis (een seconde of 10 op laag vuur, even opschudden tussendoor).
- Verwarm de melk met de boter tot hij dampt (hij hoeft niet te koken).50 ml melk, 50 gram boter
- Stamp de aardappels fijn en roer de melk, eidooier, mosterd en boter erdoor.1 eigeel, 1 eetlepel mosterd
- Roer de fijngesneden andijvie door de stamppot. Werk in batches, ik roer de andijvie er in vier keer door, zodat hij mooi mengt.600 gram andijvie
- Schep de spekjes in de pan en roer die ook door de andijviestamppot.100 gram spekreepjes
- Serveer met de worst (en eventueel een paar druppels azijn).
Opmerkingen:
- Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes.
- Schil de aardappels en snij ze in even grote stukken. Zo zijn ze even snel gaar.
- Pureer de aardappels met een stamper of puree knijper. Gebruik geen mixer, dan worden de aardappels een smurrie die lijkt op lijm.
- Extra romig? Roer twee eetlepels crème fraîche erdoor.
- Voeg de melk warm toe. Koude melk zorgt ervoor dat de luchtigheid van de puree verdwijnt
- Koelkast - Bewaar de andijviestamppot afgedekt tot 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries - Deze Hollandse pot kun je prima invriezen. Doe in een diepvriesdoos of zak en bewaar tot 2 maanden in de diepvries. Laat in de koelkast ontdooien.
- Opwarmen - Warm de stamppot op in de magnetron of bak met wat boter in een koekenpan. Maar dit is zeker ook lekker om als ovenschotel op te warmen. Doe daarvoor de andijviestamp in een ovenschaal. Bestrooi met wat paneermeel en blokjes boter en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
Geef een reactie