Voor Vlaams stoofvlees met bier heb je een paar simpele ingrediënten nodig, maar die geven zoveel smaak! Het vlees, dat je stooft in een bier, smelt op je tong. Lekker met friet. Vlaams stoofvlees, die je kunt krijgen in de frituur, is een typisch Belgisch klassiek stoofgerecht

Langzaam garend in de oven of slowcooker, heerlijke geuren in de keuken. Mals vlees gestoofd in bier dat smelt op je tong, heerlijk van smaak gecombineerd met zilte frietjes.
Ik snap waarom Vlaams stoofvlees met frieten zo lekker is. Bij ons werd het laatste restje uit de schaal geschraapt. Goedgekeurd dus.

- Uien: Gebruik twee grote uien, die geven lekker veel smaak aan dit gerecht. Snij ze fijn.
- Magere runderlappen. Ik gebruik bijna altijd magere runderlappen in mijn stoofschotels. De runderlappen hebben een randje vet, wat lekker veel smaak geeft, maar niet te veel. Snij ze in blokjes van 2 x 2 cm.
- Donker Belgisch bier. Gebruik een heerlijk donker Belgisch biertje om de stoofschotel op smaak te brengen.
- Laurierblad, tijm, mosterd en kruidnagel. Extra smaakmakers.
- Appelstroop: Dit geeft een heerlijk zoetje aan de stoofschotel. Als je geen appelstroop hebt kun je ook appel peren stroop of kersenjam gebruiken.
- Brood: De sneetjes brood vullen zich met het stoofvocht en nemen alle smaken op. Vervolgens vallen ze uit elkaar en zorgen ze dat het stoofvocht indikt.
- Azijn: Het zuurtje zorgt ervoor dat het vlees mals wordt en het is een tegenhanger voor de zoete appelstroop.
🔪Hoe maak je Vlaams stoofvlees met bier?

Stap 1 Begin met de voorbereidingen. Snij de ui fijn. Snij het vlees in blokjes van 2 x 2 cm. Besmeer de sneetjes brood aan één zijde met mosterd. En als je dit Vlaamse stoofvlees met bier in de oven maakt dan verwarm je die voor op 140 graden Celsius.

Stap 2 Bak de ingrediënten voor meer smaak. Om nog meer smaak te krijgen, bakken we een aantal ingrediënten kort aan in de pan. Eerst smelt je de boter en voeg je de uien toe. Bak drie minuten en haal ze met een schuimspaan uit de pan.
Dan voeg je de blokjes vlees toe en bak je tot ze aan alle zijden bruin zijn. Haal die dan ook met de schuimspaan uit d pan. Voeg het bier toe aan de pan en schraap de onderzijde van de pan met de houten spatel, zodat alle aanbaksels (die veel smaak hebben) los komen en mengen met het bier. Zet het vuur uit.

Stap 3 Vul de slowcooker of ovenschaal. Doe de uien op de bodem van de schaal en voeg dan het vlees toe. Vul aan met de biersappen uit de pan. Schep de appelstroop, takjes tijm, kruidnagel en laurierblad toe.
Pak de sneetjes brood en leg die op de stoofschotel (met de mosterdkant naar beneden).
Bak je dit recept in de oven dan dek je de ovenschaal af en bak je gedurende 3 uur. Haal het deksel van de ovenschaal en bak nog een uur.
Maak je dit recept in de slowcooker? Zet die aan op lage stand gedurende 6 tot 8 uur.
- Om zoveel mogelijk smaak te krijgen bak je de uien en het vlees in de pan net aan. Dan voeg je vervolgens het bier toe om alle aanbaksels en smaken die zijn achtergebleven op te nemen. En dit doe je allemaal in de schaal.
- Dit recept hoor je natuurlijk te maken met Belgisch bier. Maar kun je dat niet aan komen dan kun je ook een bruin bier gebruiken.
- In plaats van appelstroop kun je ook appel peren stroop of kersenjam gebruiken.
- De azijn zorgt ervoor dat het vlees mals wordt en geeft de saus een licht zoetzure saus.
- Je kunt de boter vervangen door olie, maar dat zorgt er wel voor dat her recept iets minder romig is.
- De stoofschotel dek je af met sneetjes brood. Die zullen alle smaken opnemen en vervolgens uiteenvallen in de saus. En dat zorgt ervoor dat die wat dikker wordt.
- Hoewel het recept met bier wordt gemaakt, is die smaak niet overheersend. Het heeft een lichte zoet zure romige smaak.
- Heb je nog een restje Vlaams stoofvlees over? Dan kun je dat tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Dek het wel af.
- Je kunt dit stoofvlees ook invriezen in een diepvriesdoos. Het blijft 2 maanden goed.
Vind je dit recept voor Vlaams stoofvlees met bier lekker? Deze recepten zijn ook heerlijk!

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Vlaams stoofvlees met bier
Ingrediënten
- 750 gram runderlappen, mager
- 2 eetlepels mosterd
- 50 gram boter
- 2 uien, gesnipperd
- 500 ml bruin bier, Belgisch
- 100 ml water
- 1 eetlepel azijn
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- 2 eetlepels appelstroop
- 1 kruidnagel
- 2 sneden brood
Instructies
Voorbereiding
- Snipper de ui.
- Snij het vlees in blokjes van 2 x 2 cm.
- Besmeer de sneetjes brood met mosterd.
- (bij het maken in de oven) Verwarm de oven voor op 140 graden Celsius.
Bereiding (algemeen)
- Zet een hapjespan op laag vuur en smelt de boter.
- Bak de uien 3 minuten tot ze glazig zijn. Haal met een schuimspaan uit de pan.
- Voeg dan de blokjes vlees toe en bak tot ze aan alle kanten bruin zijn. Haal met een schuimspaan uit de pan.
- Schenk het bier in de pan en schraap met een houten spatel alle aanbaksels uit de pan.
- Bak het vlees aan alle kanten bruin en haal het dan met een schuimspaan uit de pan.
Bereiding In de oven
- Doe de uien in een ovenschaal en schep het vlees daarop.
- Meng het bier met het water, de appelstroop en azijn. Schenk dat in de ovenschaal over het vlees.
- Voeg de tijm, kruidnagel en laurierblaadjes toe.
- Leg de boterhammen omgekeerd op de saus (mosterdzijde naar beneden).
- Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie.
- Laat het vlees drie uur garen in de oven.
- Laat het deksel van de pan (zodat de saus indikt) en zet het terug in de oven. Bak nog een uur. Controleer tussendoor of het niet te veel indikt. Doe anders de deksel terug op de pan.
Bereiding in de slowcooker
- Doe de uien in de slowcooker en schep het vlees erop.
- Schenk het bier, water en azijn bij het vlees. Voeg ook de appelstroop, tijm en kruidnagel toe. Meng alles goed door.
- Leg de laurierblaadjes op het vlees.
- Dek dat af met de boterhammen die je op het vlees legt, mosterdzijde naar beneden.
- Doe de deksel op de slowcooker en laat 6 tot 8 uur op lage stand garen.
- Meng alles goed door en serveer.
Serveren
- Bak ondertussen de Vlaamse friet volgens de verpakking in de frietpan of air fryer.
- Serveer de Vlaamse stoof met frietjes en een salade.
Opmerkingen
- Om zoveel mogelijk smaak te krijgen bak je de uien en het vlees in de pan net aan. Dan voeg je vervolgens het bier toe om alle aanbaksels en smaken die zijn achtergebleven op te nemen. En dit doe je allemaal in de schaal.
- Dit recept hoor je natuurlijk te maken met Belgisch bier. Maar kun je dat niet aan komen dan kun je ook een bruin bier gebruiken.
- In plaats van appelstroop kun je ook appel peren stroop of kersenjam gebruiken.
- De azijn zorgt ervoor dat het vlees mals wordt en geeft de saus een licht zoetzure saus.
- Je kunt de boter vervangen door olie, maar dat zorgt er wel voor dat her recept iets minder romig is.
- De stoofschotel dek je af met sneetjes brood. Die zullen alle smaken opnemen en vervolgens uiteenvallen in de saus. En dat zorgt ervoor dat die wat dikker wordt.
- Hoewel het recept met bier wordt gemaakt, is die smaak niet overheersend. Het heeft een lichte zoet zure romige smaak.
Geef een reactie