Slowcooker Mongools rundvlees, lekker mals rundvlees gecoat met een zoete hartige saus en groenten. Een populair recept bij de afhaal Chinees in Amerika. Normaal maak je het in de wok, maar nog makkelijker, maak het in de slowcooker!
Jump to:
Slowcooker Mongoolse Stoofpot
Misschien dat je bij de titel van dit recept dacht: Mongools rundvlees? Ja, ik heb het ook opgezocht. Mongools rundvlees is een specialiteit van de Chinees in Amerika. Net zoals bij ons Babi Pangang, Bami Goreng en Foe Yong Hai bij elke Chinees te verkrijgen zijn.
Leek me dus een goed idee om dat eens klaar te maken. Door het garen in de slowcooker krijg je heel mals vlees, een lekkere zoete saus (niet pittig) en groenten (en ik koos voor worteltjes).
Ook al doet de naam vermoeden dat dit een recept uit Mongolië is, dat is niet waar. In Taiwan was in de vorige eeuw de Mongoolse BBQ heel populair. Omdat dit recept veel weg heeft van deze bereidingstijd is dit Mongools rundvlees gaan heten. Uit Taiwan dus.
Wat heb je nodig voor Mongools Stoofvlees uit de Slowcooker?
Om dit Mongools Rundvlees te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Runderlappen: In dit recept zijn runderlappen gebruikt. Maar je kunt ook hachee vlees of riblappen gebruiken.
- Zonnebloemolie: Om het vlees in te bakken.
- Sojasaus: Gebruik Japanse sojasaus, Ketjap Asin of lichte sojasaus (verkrijgbaar bij de Toko). Dit zijn zoute sojasauzen.
- Wortels: Door de wortel te garen in de slowcooker, wordt hij heerlijk zacht van binnen, maar houdt hij een bite.
- Bloem: Om de saus iets in te dikken. Door het vlees met de bloem te bestrooien en dan licht aan te bakken, ben je de rauwe bloemsmaak kwijt en krijg je ook geen klontjes in de saus.
- Knoflook: Geeft smaak aan de saus en het vlees.
- Bruine suiker: Om de saus zoeter te maken. Er wordt bruine suiker gebruikt omdat het ook een gekarameliseerde smaak geeft aan de saus.
- Sesamolie: Donkerbruin geroosterde sesamolie met een intense sesamsmaak.
- Zoete Chilisaus: Is een zoetzure saus, licht pittig. Gemaakt van chilipeper, suiker, azijn en andere smaakmakers.
- Gemberpoeder: Een sterke, citroenachtig, licht kruidige smaak.
Hoe maak je Aziatisch Stoofvlees in de Slowcooker?
- Snij het rundvlees in dunne reepjes of kleine blokjes. Doe ze in een zakje en schep de bloem erbij en schudt goed door, zodat alle vleesstukjes met bloem bedekt zijn. Doe de olie in de pan en roerbak de knoflook 30 seconde. Voeg het vlees toe en bak het vlees totdat het goudbruin is. Doe in de slowcooker.
- Schraap de wortel en snij in kleine blokjes, doe in de slowcooker en schenk de sojasaus erbij.
- Schenk ook de sesamolie, chilisaus en water erbij. Voeg de gember toe.
- Roer alles goed door en zet de slowcooker aan op lage stand gedurende 6 tot 8 uur.
Dit is lekker met rijst en komkommersalade. Of als onderdeel van een Rijsttafel met Bami Goreng, Japanse kipgehakt spiesjes en eieren in pittige saus.
Variaties
- In plaats van (of samen met) wortel kun je ook broccoliroosjes toevoegen.
- Wil je meer pit, voeg dan extra chilipeper toe.
- In plaats van rundvlees kun je ook kipfilet gebruiken.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Slowcooker Mongools Rundvlees
Ingrediënten
- 600 gram magere runderlappen
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 eetlepels bloem
- 1 teentje knoflook, fijngesneden of uitgeperst
- 175 ml Japanse sojasaus, ketjap Asin of lichte Sojasaus
- 125 gram donkerbruine basterdsuiker
- 3 wortels, in kleine blokjes gesneden
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels zoete chilisaus
- 1 theelepel gemalen gember
- 120 ml water
Instructies
- Snij de runderlappen in dunne reepjes of kleine blokjes.600 gram magere runderlappen
- Doe het vlees in een zakje, schep de bloem erbij en hou het zakje dicht. Schud dan goed op en neer zodat het vlees met bloem is bedekt.2 eetlepels bloem
- Doe wat olie in de pan en roerbak de knoflook dertig seconde. Voeg dan het vlees toe en bak tot het bruin is.2 eetlepels zonnebloemolie, 1 teentje knoflook
- Doe het vlees in de slowcooker.
- Schep en schenk ook de rest van de ingrediënten erbij en schep alles goed door elkaar.175 ml Japanse sojasaus, 125 gram donkerbruine basterdsuiker, 3 wortels, 1 eetlepel sesamolie, 2 eetlepels zoete chilisaus, 1 theelepel gemalen gember, 120 ml water
- Zet de slowcooker op laag en gaar gedurende 6 tot 8 uur.
Opmerkingen:
Laat het Mongools rundvlees snel afkoelen
- Koelkast: Dit recept is drie dagen afgedekt houdbaar in de koeling.
- Diepvries: Bewaar in een diepvriesdoos en zak gedurende maximaal 3 maanden.
- Opwarmen: Voeg 2 eetlepels water toe en verwarm op gemiddeld vuur tot het vlees warm is.
Geef een reactie