Stel je voor: een verrukkelijke appeltaart met een karamel, een heerlijke verleiding waar je geen genoeg van krijgt. De zoete zandbodem, romige karamellaag en zoete stukjes appel, is een top combinatie. Dit is een heerlijke traktatie, die op je tong smelt. Genieten.

Appeltaart met Dulce de Leche
Mijn man is een appeltaart liefhebber. Ik durf te wedden dat ik hem daar midden in de nacht voor wakker kan maken (dat heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar het brengt me op een idee 😉 ). En daarom maak ik regelmatig appeltaart. Zoals een klassieke appeltaart (zoals Oma hem bakt) of een custard appeltaart, die heerlijk fris is. En ook deze appeltaart met Dulce de leche, die je makkelijk zelf maakt van gecondenseerde melk, is een taart die ik vaker ga bakken.
Appeltaart met Toffee Karamel
Deze taart maakte ik voor mijn verjaardag en toen ik de stukken uitserveerde werd iedereen enthousiast. De karamel en appel vormden een onweerstaanbare combinatie, met het zoete van de karamel en de frisse appel.
De gebaksbordjes keerden leeggeschraapt terug en er werd gevraagd of deze vaker op een verjaardag kon worden geserveerd. Geen enkel probleem dat hoor ik graag! En dit recept moest ik natuurlijk met jullie delen.
Ik heb dit recept aangepast naar een recept van Jamie Oliver.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Appeltaart met Karamel
Ingrediënten
- 120 gram boter, uit de koeling
- 100 gram poedersuiker
- ⅛ theelepel zout
- ½ theelepel citroenrasp
- 250 gram bloem
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eigelen, maat L
- 2 eetlepels melk
- 350 gram Dulce de Leche, warm
- 4 appels, Goudreinette, Elstar of Jonagold
- 2 eetlepels abrikozenjam, heet
Instructies
- Gebruik de keukenmachine met het mes en doe er boter in. Pulseer zodat je kleine boterblokjes krijgt.120 gram boter
- Voeg de poedersuiker, zout, citroenrasp en bloem. Pulseer tot alles gemengd is.100 gram poedersuiker, ⅛ theelepel zout, ½ theelepel citroenrasp, 250 gram bloem
- Voeg het vanille-extract en de eigelen toe en pulseer 3 keer.1 theelepel vanille-extract, 2 eigelen
- Als laatste schenk je de melk erbij en pulseer je tot het deeg los komt van de wand en korrelig wordt (het plakt als je erin knijpt aan elkaar).2 eetlepels melk
- Verwijder het deeg uit de kom en maak een platte schijf. Pak die in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
- Rol het deeg uit in een ronde schijf met een diameter van 30 cm. Bekleedt een springvorm met een doorsnede 26 cm met het deeg en zet die een half uur in de koeling.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C of 180 °C
- Verwarm de dulce de leche karamel in een steelpannetje tot hij smeuïger is geworden. Haal de taartbodem uit de koeling en verdeel de karamel over de bodem. Zet de taartvorm tussendoor in de koelkast.350 gram Dulce de Leche
- Schil de appels, verwijder de kern en snij in dunne schijfjes. Verdeel de appels over de karamel.4 appels
- Zet in de oven en bak 40 minuten.
- Haal uit de oven en bestrijk de bovenkant met de warme abrikozenjam (dan gaat hij mooi glanzen). Laat 5 minuten staan.
- Verwijder de springvorm en laat afkoelen op een rek.
Opmerkingen
- Deze appeltaart is prima een dag van tevoren te maken. Warm hem voor het serveren nog even kort op in een op 150 °C voorverwarmde oven.
- Koelkast: In de koeling is de appeltaart 2 dagen houdbaar.
- Diepvries: Je kunt de appeltaart ook invriezen, voor maximaal een maand. Warm hem net voor het serveren nog even op.
Geef een reactie