Bij deze overheerlijke appeltaart met custard worden de appels in een pudding gelegd, die vervolgens gebakken wordt in de oven. Daardoor krijg je die zoete buitenkant, met een romige vulling met frisse appel. Een feestje op je bord zo lekker.
Appeltaart met custard
En dan is het zover…. je bent jarig. Daar hoort natuurlijk een feestje bij en taart. Aangezien ik midden in het herfstseizoen jarig ben, kan een appeltaart natuurlijk niet ontbreken.
Dit recept is losjes gebaseerd op een recept van Hilda Huiskamp uit Neelde. In 2006 heeft zij een door omroep Gelderland uitgeschreven wedstrijd gewonnen met onderstaand recept. En inderdaad, is dit recept heerlijk. Een frisse bite, gecombineerd met de romige vla.
Wat heb je nodig voor Appel Custard Taart?
Om deze Appeltaart met Custard zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Appels - Gebruik voor deze appeltaart een bakappel, zoals de Goudrenet (Schone van Boskoop). Het is een zoetzure appel, die door het bakken zacht wordt. Je kunt het ook vervangen door Jonagold of Braeburn (ook geschikte appels voor het bakken van een taart).
- Bloem - Gewone tarwebloem is in dit recept gebruikt
- Bakpoeder - Zorgt ervoor dat het deeg luchtig wordt.
- Suiker - Maakt het deeg en de vulling zoeter.
- Boter - Hierdoor wordt het deeg romig. Gebruik roomboter, ongezouten op kamertemperatuur.
- Custard - Custardpoeder is een mengsel van maizena, vanille aroma en een gele kleurstof. Het wordt gebruikt om de room in te dikken.
- Slagroom - Het ingrediënt voor de custard vulling. Dit mengsel (slagroom, custard, vanille en suiker) schenk je tussen de appels en bak je mee tot het een dikke room is geworden
- Vanille-extract - geeft een vleugje vanillesmaak aan de room. Heb je geen vanille-extract dan kun je dit ook vervangen door 1 zakje vanille-suiker.
Hoe maak je Appeltaart met Custardpudding?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Kneed de bloem, bakpoeder, ei, suiker en boter tot een deeg. Vorm tot een ronde schijf en verpak in plastic folie. Laat 30 minuten in de koelkast liggen. Rol vervolgens het deeg uit tot een cirkel van 34 cm en bekleedt de springvorm met deeg. Snij de overhangende randen eraf.
- Schil de appels en verwijder de kern. Snij elke appel in acht partjes. Zet die rechtop in de springvorm.
- Meng een deel van de slagroom af met custard, suiker en vanille-extract. Breng de rest van de slagroom aan de kook en roer het custardmengsel erdoor. Zet terug op laag vuur, terwijl je roert, tot de custard room indikt.
- Schenk de custard over de appels. Zet de springvorm in een voorverwarmde oven van 180 °C op ⅓ hoogte en bak 70 minuten. Controleer na 40 minuten elke 10 minuten of de appeltaart met custard niet te bruin wordt (dek hem in dat geval af met aluminiumfolie. Laat de taart afkoelen naar kamertemperatuur en verder opstijven in de koelkast.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Taartdeeg
- 250 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 ei maat L
- 125 gram suiker
- 150 gram boter kamertemperatuur
Vulling
- 1 kg appel Goudrennet
- 150 mL slagroom
- 40 gram custard
- 1 theelepel vanille-extract
- 125 gram suiker
- 600 ml slagroom
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Schuif het rooster waarop je de springvorm zet onder in de oven (ongeveer ⅓ hoogte).
- Bekleed een springvorm met bakpapier (ook de zijden).
Deeg
- Kneed de bloem, het bakpoeder, ei, suiker en de boter tot een deeg.250 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, 1 ei, 125 gram suiker, 150 gram boter
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat tenminste een half uur in de koelkast liggen. Zo plakt het deeg minder bij het uitrollen.
- Rol het deeg uit tot een cirkel met een diameter van 34 cm en bekleed de springvorm met het deeg. Snijdt de overhangende randen af.
Vulling
- Schil de appels en verwijder de kern.1 kg appel
- Snij de appel in 8 stukken.
- Zet de partjes rechtop in de springvorm en vul de springvorm zo goed mogelijk met de rechtopstaande appels.
- Meng de slagroom, custard, de suiker en het vanille-extract erdoor en meng goed.150 mL slagroom, 40 gram custard, 1 theelepel vanille-extract, 125 gram suiker
- Verwarm het restant slagroom tot aan de kook, terwijl je goed blijft roeren om velvorming te voorkomen.600 ml slagroom
- Haal de pan van het vuur en roer het custardmengsel erdoor.
- Zet de pan terug op laag vuur en kook tot de custard indikt.
- Schenk dan de custard over de appels.
Bakken
- Zet de taart in de oven en bak 70 minuten.
- Controleer regelmatig (vanaf een minuut of 40 baktijd, elke 10 minuten) of de bovenkant niet te bruin kleurt. Mocht dat het geval zijn, dek dan de bovenzijde af met aluminiumfolie.
- Haal de taart uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Zet de taart dan nog 3 uur in de koeling om op te stijven.
Opmerkingen:
- Koelkast - Dek de appeltaart met custard af. Je kunt de taart tot drie dagen in de koelkast bewaren.
- Diepvries - Laat de taart volledig afkoelen. Verpak hem dan luchtdicht met folie of in een diepvriesdoos. De taart kun je tot één maand invriezen. Laat hem ontdooien in de koelkast.
Ria says
Hoe ver moet de custard indikken? vloeibaar of dikker?
Andréa says
Wanneer het uit de oven komt, is de custard dik en een beetje vloeibaar. Daarom laat je hem in de koelkast nog verder opstijven.
Ria says
hallo Andrea. ik bedoel als je de custard kookt. ben overigens nu de custard aan het maken.....
Andréa says
Dat begreep ik verkeerd. De custard is goed wanneer je een houten lepel in de custard doopt, hem eruit haalt (dus een dun laagje custard op de lepel), je met een vinger een streep door de custardlaag trekt en die niet meteen dichtloopt.
Ria says
Heb de taart gemaakt en was erg lekker. Wel een beetje aan de zure kant, maar dat komt door de goudrenetten. Volgende keer maar jonagold proberen. Kreeg lovende reacties.
Dank je wel voor het recept.
Andréa says
Ja een goudrenet kan zuurder zijn. Jonagold of Braeburn zijn dat iets minder en zijn zeker ook erg lekker!
L.Veije says
Heerlijk recept! Ideaal voor een (grote) verjaardag. De taart kan in 12 stukken. Geen gedoe met de appel in kleine stukjes snijden maar in partjes. Erg lekker van smaak en niet overdreven zoet! Dankjewel voor dit fijne recept.
Andréa says
Geen dank en dank je wel voor je leuke reactie!