Geniet van de zomer met dit heerlijke Charlotte Russe met Zomerfruit recept. Dit klassieke Franse gebak is heerlijk voor een feestelijke gelegenheid of een picknick.
De krokante bodem, romige bavarois en heerlijk zomerfruit zoals aardbeien, frambozen en blauwe bessen gecombineerd met de lange vingers is een onweerstaanbaar lekkere combinatie. De smaak is verfrissend en fruitig, het ziet er prachtig uit en de smaak is fantastisch. Dit recept is heel makkelijk, je hebt er alleen wat geduld voor nodig. Ik zou zeggen, laten we aan de slag gaan.
Charlotte Russe met Zomerfruit recept: De perfecte traktatie voor de zomer!
Ik hou ervan om de lekkerste taarten op tafel te zetten. En de Charlotte Russe is zo’n taart, die er niet alleen heel mooi uit ziet, maar ook nog eens fantastisch smaakt. De zachte bodem, met de aardbeien bavarois, lange vingers en het zomerfruit, maakt dit een fris en fruitige taart.
Het is een heel makkelijk recept, het vergt alleen wat geduld, want de lagen moeten opstijven, zodat de taart zijn vorm houdt. Maar dan heb je ook wel een adembenemend mooie taart. Deze keer maakte ik de charlotte-russe met frambozen, aardbeien en blauwe bessen. Maar dit zomerfruit kun je ook vervangen door een tropische variant met mango en ananas of een versie met perzik. Dit gaat zeker nog vaker op tafel komen!
Jump to:
Wat heb je nodig voor Zomerfruit Charlotte?
Om deze Charlotte Russe met Zomerfruit te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Zijkant en bodem
- Lange vingers: Lange vingers zijn een soort koekjes met een langwerpige vorm en een luchtige textuur. Ze hebben een subtiele zoete smaak en zijn gemaakt van bloem, suiker en eieren. Lange vingers zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt in desserts zoals tiramisu en als basis voor Charlotte Russe.
- Digestive Koekjes: Volkorenkoekjes met een knapperige, zachte textuur en een licht zoete smaak. Een prima basis voor cheesecakes of charlotte-russe taarten.
- Boter: Gesmolten wordt het gemengd met de koek kruimels. Doordat dit uithard, krijg je een romige bodem, die niet snel breekt.
Aardbeien Bavarois
- Gelatine: Je kunt het als vellen of als gelatinepoeder kopen. Begin met het zacht maken van de gelatine in het water, en dan moet je het oplossen in een hete vloeistof. Voor het resultaat maakt het niet uit welke soort gelatine je gebruikt.
- Kwark: Een fris en romig zuivelproduct met een milde smaak en gladde textuur. Het heeft een lichtzure smaak. Het wordt vaak gebruikt als ingrediënt voor cheesecakes, bavarois en Charlotte Russe.
- Slagroom: Hierdoor wordt de aardbeien bavarois luchtig.
- Vanille-extract: Als je graag een vleugje vanillesmaak aan je gerecht wilt toevoegen, dan kun je het beste natuurlijk vanille-extract gebruiken. Als je in staat bent om het zelf te maken, dan is dat een voordeligere optie dan het kopen van een klein flesje in de winkel. Bovendien kun je er langere tijd mee doen. Hier vind je het recept om zelf vanille-extract te maken.
- Suiker: Voor het zoeten van de taart lagen.
- Melk: voor het verdunnen van de vulling en het oplossen van de gelatine.
- Diepvries Aardbeien: In dit recept worden diepvries aardbeien gebruikt voor de bavarois en de geleilaag. Ze zijn goed aan te komen en goed te bewaren en in elk seizoen verkrijgbaar. Maar natuurlijk kun je ze ook vervangen door verse aardbeien.
Aardbeiengelei en Topping
- Diepvries Aardbeien: Zie hierboven
- Citroen: Voor een heerlijk frisje, voeg je wat citroensap toe aan de aardbeiengelei
- Vers zomerfruit: De topping van deze Charlotte Russe bestaat uit vers zomerfruit: aardbeien, frambozen en blauwe bessen. Verwijder de kroontjes van de aardbeien voordat je ze aan de topping toevoegt.
Hoe maak je Charlotte Taart met Frambozen, Aardbeien en Ander Zomerfruit?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Bekleedt de bodem van een springvorm van 24 cm met een bakpapier. Maal de koekjes vrij en meng die met de gesmolten boter. Roer goed door en bedek de bodem van de springvorm hiermee. Strijk met de achterkant van een lepel glad. Laat 15 minuten opstijven in de koeling.
- Maal de diepvries aardbeien voor de bavarois fijn. Klop slagroom met het vanille-extract en de suiker stijf. Verwarm de melk in een steelpannetje tot het heet is en los de gelatine hierin op. Doe de kwark in een schaal en mix de fijngemalen aardbeien en melk-gelatine mengsel door de kwark. Meng met een spatel de geklopte slagroom voorzichtig door de kwark (zo behoudt hij zijn luchtigheid).
- Bekleedt te zijkant van de springvorm met lange vingers die je rechtop tegen de rand zet. Schenk de aardbeienbavarois uit de vorige stap in de vorm en laat 3 uur opstijven in de koelkast. Pureer de aardbeien voor de geleilaag en breng samen met het suiker aan de kook in een steelpannetje, terwijl je roert. Zet het vuur uit en meng de geweekte gelatine erdoor. Haal de taart uit de koeling en giet de gelei erop.
- Zet minimaal 90 minuten terug in de koelkast om deze laag op te laten stijven. Verwijder de springvorm. Voor extra stevigheid kun je een mooi lint om de lange vingers knopen, maar dat hoeft niet. Versier de bovenkant van de gelei met vers zomerfruit. Serveer meteen of bewaar in de koeling tot gebruik.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Kwark: In plaats van kwark kun je ook Griekse Yoghurt gebruiken.
- Vanille-extract: Kun je vervangen door twee theelepel vanille suiker.
- Vooraf maken? Wil je de Charlotte Russe eerder voorbereiden, maak dan nog niet de rand met lange vingers. Schenk de bavarois en gelei op de koekbodem en laat opstijven. Verwijder de springvorm en zet dan de lange vingers eromheen. Houdt die bij elkaar met een lint. Zo blijven de lange vingers vers.
- Tropische twist: Vervang het zomerfruit door ananas, mango en passievrucht.
- Citrusvruchten: In plaats van frambozen, aardbeien en blauwe bessen kun je ook schijfjes sinaasappel en grapefruit gebruiken. Heerlijk fris in de zomer.
- Winter fruit: Lekkere appeltjes en peertjes met kaneel die je 10 minuten laat stoven als topping. Bestrooi het dan met kaneel voor een heerlijk resultaat.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Bodem
- 200 gram Digestive koekjes
- 100 gram boter gesmolten
Zijkant
- 200 gram lange vingers
Aardbeien bavarois
- 6 blaadjes gelatine of 15 gram gelatinepoeder
- 100 ml melk
- 300 gram diepvries aardbeien
- 250 ml slagroom
- 2 theelepels vanille-extract
- 4 eetlepels suiker
- 500 gram kwark
Aardbeiengelei
- 2 blaadjes gelatine of 5 gram gelatinepoeder
- 50 gram suiker
- 250 gram diepvries aardbeien
- 1 theelepel citroensap
Garnering
- 200 gram zomerfruit zoals aardbeien, frambozen, blauwe bessen etc.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Bodem
- Knip een velletje bakpapier rond uit en leg op de bodem van een springvorm van 24 cm en zet de ring eromheen.
- Maal de Digestive koekjes fijn in de keukenmachine en meng met de gesmolten boter.200 gram Digestive koekjes, 100 gram boter
- Verdeel over de bodem en strijk glad met de achterkant van een lepel.
- Zet 15 minuten in de koeling om op te stijven.
Zijkant
- Zet de lange vingers tegen de zijkant van de springvorm.200 gram lange vingers
Aardbeien bavarois
- Leg de gelatine in een bak met koud water zodat hij zacht wordt.6 blaadjes gelatine
- Breng de melk aan de kook en zet het vuur uit. Knijp de gelatine uit en roer die door de melk heen.100 ml melk
- Pureer de aardbeien tot ze fijn zijn.300 gram diepvries aardbeien
- Klop in een kom de slagroom met het vanille en suiker tot hij stijf is.250 ml slagroom, 2 theelepels vanille-extract, 4 eetlepels suiker
- Doe in een tweede kom de kwark en mix daar de aardbeienpuree en gelatine melk mengsel door.500 gram kwark
- Schep nu de slagroom erbij en spatel die door de kwark heen.
- Schenk in de springvorm en laat minimaal drie uur opstijven in de koeling.
Aardbeiengelei
- Week de gelatine in koud water.2 blaadjes gelatine
- Pureer de diepvries aardbeien en doe ze samen met het suiker en citroensap in een steelpannetje.50 gram suiker, 250 gram diepvries aardbeien, 1 theelepel citroensap
- Verwarm, terwijl je roert, tot ze koken. Zet het vuur uit en zeef de aardbeien, zodat je de pitjes kwijt bent.
- Knijp de gelatine uit en roer die door de gezeefde aardbeien.
- Schenk op de gekoelde aardbeienbavarois. Zet de springvorm weer terug in de koelkast voor minimaal 90 minuten om weer op te stijven.
Serveren
- Verwijder de zijkant van de springvorm.
- Als je het fijn vindt, kun je een lint om de Charlotte Russe binden. Zo houdt hij zijn vorm mooi.
- Verdeel het fruit over de bovenzijde van de gelei.200 gram zomerfruit
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Kwark: In plaats van kwark kun je ook Griekse Yoghurt gebruiken.
- Diepvries Aardbeien: In dit recept worden diepvries aardbeien gebruikt voor de bavarois en de geleilaag. Je kunt ze ook vervangen door verse aardbeien.
- Vanille-extract:
- Maak het zelf: Hier vind je het recept om zelf vanille-extract te maken.
- Kun je vervangen door twee theelepel vanille suiker.
- Tropische twist: Vervang het zomerfruit door ananas, mango en passievrucht.
- Citrusvruchten: In plaats van frambozen, aardbeien en blauwe bessen kun je ook schijfjes sinaasappel en grapefruit gebruiken. Heerlijk fris in de zomer.
- Winter fruit: Lekkere appeltjes en peertjes met kaneel die je 10 minuten laat stoven als topping. Bestrooi het dan met kaneel voor een heerlijk resultaat.
- Koelkast: De charlotte russe met zomerfruit kun je tot 2 dagen bewaren in de koeling. Omdat dit een vochtige omgeving is, is het wel zo dat de lange vingers en de bodem wat zachter worden. Vers eten is dus het allerlekkerste!
Geef een reactie