Ben je op zoek naar een echt Indonesisch gerecht dat makkelijk te maken is? Dan is deze Daging Roedjak uit de slowcooker precies waar je naar op zoek bent.
In dit gerecht worden malse stukjes rundvlees gecombineerd met een heerlijke saus met een klein beetje pitje en exotische kruiden. En het beste? De slowcooker doet bijna al het werk voor je! Makkelijk koken - Puur genieten!
Jump to:
Indonesische Daging Roedjak: Simpel Recept
Vroeger rook ik bij de buren altijd die heerlijke Indische geuren. De specerijen vulden niet alleen de keuken, maar de hele buurt. Sindsdien wil ik deze smaken zelf maken!
Daarom heb ik dit traditionele gerecht omgetoverd tot een makkelijk slowcooker recept. Soms wil je gewoon een lekkere maaltijd zonder uren in de keuken te staan.
De Slowcooker Maakt het Leven Makkelijker!
Met de slowcooker heb je alle tijd om het rundvlees heerlijk mals te laten worden en de smaken van de kruiden in te laten trekken. Dit recept gebruikt saus van onder andere kokosmelk, sambal, en citroengras voor die echte Indonesische smaak geeft. Geen gedoe, alleen genieten!
Het resultaat? Een heerlijke, langzaam gegaarde Indische stoofschotel waar je de hele familie blij mee maakt!
Wat Heb je Nodig?
Veel van de ingrediënten ken je misschien al. Een paar zal ik nog verder uitleggen
- Trassie: Dit is een garnalenpasta die vaak in de Indonesische keuken wordt gebruikt. Geen trassie in huis? Je kunt 2 theelepels miso of vissaus gebruiken, maar de smaak is wel een beetje anders.
- Palmsuiker: Palmsuiker wordt gemaakt van het sap van de palmboom en heeft een licht zoute karamelachtige smaak. Je kunt ook bruine suiker, maar dan smaakt het gerecht wel anders. Palmsuiker koop je bij de Toko.
- Djeroek Poeroet blad (Kafir Limoenblaadjes): Geeft een frisse limoensmaak. Je kunt deze blaadjes kopen bij de Toko of de grotere supermarkten (in de diepvries).
- Sereh (Citroengras): Geeft een frisse citroensmaak. Kneus het citroengras (buig het een paar keer) om de smaken vrij te laten komen.
Bereiding
- Smeer het vlees in met tamarinde en laat een paar uur marineren.
- Doe het zout, sjalotjes, knoflook, hazelnoten, kurkuma, laos, sambal en trassie in een blender en maal fijn voor een boemboe.
- Verhit olie in een koekenpan en bak de boemboe 3 minuten. Doe dit onderin de slowcooker.
- Leg het vlees op de boemboe. Schenk het water en de kokosmelk in de slowcooker en voeg het citroensap, palmsuiker en santen toe. Roer goed door. Leg de djeroek poeroet blaadjes en de gekneusde stengel sereh erbovenop. Doe de deksel op de slowcooker en zet hem op lage stand voor 6 tot 8 uur. Haal de blaadjes en sereh eruit en serveer!
Lekker met bami goreng of gebakken rijst en een heerlijke pittige komkommer salade.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Marinade
- 700 gram runderlappen
- 2 theelepels tamarinde
Boemboe
- 4 sjalotjes gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 4 hazelnoten
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel Gemalen Laos galangawortel
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 theelepel trassie
- 3 eetlepels zonnebloemolie
Overige ingrediënten
- 3 theelepels palmsuiker
- 150 ml kokosmelk
- 150 ml water
- 1 theelepel citroensap
- 40 gram santen in blokjes
- 1 stengel sereh citroengras, gekneusd
- 3 djeroek poeroet blaadjes limoenblaadjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Marineren
- Wrijf de runderlappen in met de tamarinde. Zet afgedekt in de koelkast en laat minimaal 2 uur marineren.700 gram runderlappen, 2 theelepels tamarinde
Boemboe maken
- Doe de sjalotjes, knoflook, hazelnoten, zout, kurkuma, laos, sambal en trassi in een blender. Maal alles fijn tot een pasta.4 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 4 hazelnoten, ½ theelepel zout, ½ theelepel gemalen kurkuma, 1 theelepel Gemalen Laos, 1 theelepel sambal oelek, 1 theelepel trassie
- Verhit 3 eetlepels olie in een pan en roerbak de boemboe 3 minuten op middelhoog vuur. Schep de boemboe daarna in de slowcooker.3 eetlepels zonnebloemolie
- Snij het vlees in blokjes en leg het vlees vervolgens in de slowcooker.
- Voeg het water, de kokosmelk, citroensap, palmsuiker en santen toe aan de slowcooker. Roer alles goed door. Leg de gekneusde stengel sereh en de blaadjes djeroek poeroet bovenop het vlees.3 theelepels palmsuiker, 150 ml kokosmelk, 150 ml water, 1 theelepel citroensap, 40 gram santen, 1 stengel sereh, 3 djeroek poeroet blaadjes
Koken
- Zet de slowcooker op de lage stand en laat het stoofpotje 6 tot 8 uur garen.
Afronden
- Haal na het koken de sereh en djeroek poeroet blaadjes uit de slowcooker. Roer nog even door en proef of het naar wens is.
Opmerkingen:
- Maak de boemboe in de keukenmachine. Heb je die niet? Stamp dan alles fijn in de vijzel of snijd het zo fijn mogelijk.
- Bak de boemboe kort in de koekenpan voor extra smaak.
- Koelkast: Laat de Daging Sapi Roedjak snel afkoelen en bewaar het afgedekt in de koelkast. Zo blijft het tot twee dagen goed.
- Diepvries: Laat het vlees snel afkoelen en doe in een luchtdichte diepvriesdoos of zak. Zo blijft het tot 3 maanden goed in de vriezer. Laat het in de koelkast ontdooien.
- Opwarmen: Verwarm het Indische stoofvlees op gemiddeld vuur in een koekenpan en blijf roeren tot het goed heet is.
Geef een reactie