Dit recept voor snelle gebakken rijst met ham, ei en groenten is een van mijn favoriete gerechten voor een drukke doordeweekse avond. Het is makkelijk te maken, snel en budgetvriendelijk. En waarschijnlijk heb je bijna alle ingrediënten al in huis.
Als ik geen tijd heb om uitgebreid te koken, maar iets lekkers op tafel wil zetten, dan kies ik dit rijstgerecht.
Jump to:
Fried rice met ham en ei in 15 minuten
Net als iedereen heb ik ook wel eens van die avonden dat ik eigenlijk geen zin of tijd heb om te koken. En dan heb ik een aantal recepten waar ik op terugval: mijn heerlijke bami goreng, snelle spaghetti met broccoli en gehakt en chow mein met gehakt en groenten.
Maar ook dit recept zit in mijn receptenboekje. Het is snel klaar (binnen 15 minuten op tafel), supermakkelijk en het zijn budgetvriendelijke ingrediënten. En het allerbelangrijkste de kinderen vinden dit heerlijk!
De combinatie van de gebakken zachte rijst, zoute ham en ei met groenten is superlekker. En het voordeel is dat je met dit recept alle kanten op kunt. Het is een ideaal recept voor restverwerking. Heb je nog wat paprika, courgette of champignons in de koelkast, een prima combinatie met de gebakken rijst.
Dit recept is perfect voor een makkelijke maaltijd, waar iedereen van geniet.
Ingrediënten voor Zelf gebakken rijst met groenten en ham maken
- Rijst: Dit recept werd witte rijst gebruikt, maar volkoren rijst zou ook prima kunnen. Of basmati en jasmijnrijst. Zorg dat het gekookt en goed afgekoeld is.
- Knoflook: geeft een heerlijke geur en diepe smaak. Laat de knoflook niet verbranden anders wordt hij bitter.
- Sesamolie: Geeft de rijst een nootachtige smaak. Je hebt maar een klein beetje nodig voor die heerlijke smaak.
- Vissaus: Het geeft een hartige, zoute smaak aan dit recept. Heb je geen vissaus, voeg dan extra sojasaus toe.
- Japanse sojasaus: Voegt een beetje zoute smaak en wat diepte toe. Je kunt ook Ketjap Asin of lichte sojasaus gebruiken.
- Wortel en erwtjes: Geven het recept kleur en een bite. Gebruik de diepvriesvariant. Wil je verse doperwtjes met worteltjes gebruiken, gaar ze dan voordat je ze toevoegt.
- Hamblokjes: Zacht en zout. Eet je geen ham, dan kun je ook kip, tofu of garnalen gebruiken voor een andere twist.
- Eieren: Nog wat meer eiwit, heerlijk zacht en een goede combinatie met gebakken rijst.
- Lente-ui: geeft een frisse, milde uiensmaak. En natuurlijk steekt de kleur mooi af bij de rijst.
Hoe maak je eenvoudig rijst met ham, ei en lente-ui
- Start met het koken en afkoelen van de rijst. Kluts de eieren en bak een dunne omelet die je in reepjes snijdt. Verhit zonnebloemolie in een pan en voeg knoflook toe. Roerbak die 30 seconde en doe daarna de afgekoelde rijst in de pan en roer alles goed door.
- Doe sesamolie, vissaus, sojasaus, zout en peper bij de rijst en meng, zodat alle rijst bedekt wordt met dit smaakmengsel. Voeg nu ook de worteltjes, erwtjes, ham en reepjes ei toe en meng alles goed door elkaar. Laat het geheel goed doorwarmen. Strooi fijngesneden lente-ui de rijst voor een frisse topping en serveer.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 600 gram rijst gekookt (zie tips bereiding*)
- 2 eieren maat L
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 4 tenen knoflook uitgeperst
- 2 eetlepels sesamolie
- 1 theelepel vissaus
- 2 eetlepels Japanse sojasaus
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel peper
- 400 gram erwtjes en worteltjes diepvries
- 250 gram hamblokjes
- 2 stengels lente uitjes dun gesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding *
- Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Laat de rijst afkoelen. Je kunt de rijst ook een dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren.600 gram rijst
- Kluts de eieren in een kom en voeg wat zout en peper toe.2 eieren
- Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan en bak de eieren als een dunne omelet.3 eetlepels zonnebloemolie
- Laat de omelet afkoelen, rol hem op en snijd in dunne reepjes.
Maak de rijst
- Verhit de rest van de zonnebloemolie in een grote pan.
- Voeg de knoflook toe en roerbak 30 seconden tot hij lekker begint te ruiken.4 tenen knoflook
- Voeg de afgekoelde rijst toe aan de pan en roer goed door.
- Breng op smaak met sesamolie, vissaus, sojasaus, zout en peper. Meng alles goed zodat de rijst de smaken opneemt.2 eetlepels sesamolie, 1 theelepel vissaus, 2 eetlepels Japanse sojasaus, ½ theelepel zout, ½ theelepel peper
- Doe de worteltjes, erwtjes, hamblokjes en de reepjes ei bij de rijst. Roer alles door elkaar en verwarm het geheel goed.400 gram erwtjes en worteltjes, 250 gram hamblokjes
Serveer
- Strooi de fijngesneden lente-ui over de gebakken rijst.
- Serveer meteen en geniet van je heerlijke, zelfgemaakte maaltijd!2 stengels lente uitjes
Opmerkingen:
- Per persoon heb je 150-200 gram gekookte rijst nodig.
- Het allerlekkerste is rijst die goed is afgekoeld in de koelkast. Hij mag best een dag eerder zijn gekookt (dat is zelfs lekkerder).
- Koelkast: Bewaar de gebakken rijst tot twee dagen afgedekt in de koeling.
- Diepvries: De rijst kun je tot twee maanden bewaren in een diepvriesdoos of zak. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm in de magnetron. Of bak op in de koekenpan of wok tot hij warm is.
Floor says
Dag Andrea, een heerlijk recept zoals ik het vaak ook zelf maak. Met nog wat paprika voor de smaak én het oog 🙂 Maar één vraagje: je schrijft: "Per persoon heb je 150-200 gram ongekookte rijst nodig per persoon." Bedoel je hier niet 'gekookte' rijst? Anders lijkt het me wat veel of ben ik een kleine eter?
Verder niks dan lof hoor! Voor dit- en al je andere helder geschreven, informatieve en zonder poespas-recepten! Ik houd daarvan - als docent voeding/koken/consumtptief!
Andréa says
Dag Floor, Je hebt helemaal gelijk, ik had een typefout gemaakt en ik heb het inmiddels aangepast ;-). En dank je wel voor je complimenten, altijd fijn om te horen!