Rabarber IJsthee is de IJsthee die je maakt als je iets in de lente te vieren hebt, zoals bij Pasen, Vaderdag of Moederdag. Dit drankje is sprankelend, lichtzoet en verfrissend in één. En door de mooie kleuren een feestje op tafel!
Rabarber IJsthee
Wordt het warm, dan krijg ik zin in een ijskoude kan met ijsthee. Sinaasappel ijsthee, sinaasappel en citroen ijsthee of limoen rozen ijsthee met verse frambozen ze smaken allemaal heerlijk en ik wissel er continue tussen.
Maar nu heb ik een nieuwe ijsthee ontdekt: rabarber ijsthee. Met de verfrissende rabarber, wat witte thee en honing een heerlijk drankje. En de kleur, daar wordt je toch ook meteen verliefd op. Ik snij er altijd wat citroenschijven bij en pluk wat munt uit de kruidentuin en doe dat in de ijsthee. Zo wordt het helemaal een zomers geheel.
Rabarber een echte lente groente
Het is alleen jammer dat rabarber maar zo kort te krijgen is. Na de langste dag mag het eigenlijk niet meer gesneden worden. Dan gaat de plant in rust om kracht op te bouwen voor het nieuwe seizoen. Ik vries dan altijd nog wat in, zodat ik bijvoorbeeld deze ijsthee nog kan maken. Het is heel leuk om een rabarberplant in je tuin te kweken, want je hebt er weinig onderhoud en heel veel opbrengst van!
Wat heb je nodig voor Rabarber Ice Tea
Voor de bereiding van deze rabarber ijsthee met honing heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Rabarber - Gebruik de stelen en niet de bladeren (die bevatten een te hoge concentratie oxaalzuur wat giftig is). Rabarber die in de supermarkt wordt verkocht heeft mooie rode stelen en die stelen geven bij het koken (wanneer je ze tenminste niet schilt) een hele mooie rode kleur aan de moes.
- Witte thee - witte thee is zoeter en minder bitter dan zwarte thee en minder uitgesproken in vergelijking met rooibos thee. Wil je een andere soort thee gebruiken dan gebruik je 1 theezakje om hetzelfde effect te krijgen.
- Honing - De zoetstof in de thee. Voeg de honing pas toe als de rabarber ice tea is afgekoeld, want dezelfde hoeveelheid zoet smaakt anders (sterker) in een warme thee als in koude ijsthee.
- Vanille-extract - Doordat je de thee aan de kook brengt verdampt de alcohol in het vanille-extract. Wil je geen vanille-extract gebruiken, vervang het dan door een vanille stokje. Schraap dat stokje open, voeg het vanillezaad toe aan het drankje en voeg ook het stokje toe. Laat dat 1 uur mee trekken.
Hoe maak je IJsthee met Rabarber en Honing
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Breng 1 liter water aan de kook en zet het vuur uit. Laat 2 zakjes thee 5 minuten trekken. Verwijder de zakjes (niet in de zakjes knijpen, want door het uitknijpen komen er bittere stoffen in de thee terecht).
- Was de rabarber en snij in stukjes. Voeg de rabarber en het vanille-extract toe aan de thee. Breng aan de kook en laat 1 uur sudderen.
- Zet een zeef op de ijsthee kan en schenk de ijsthee over de zeef. Laat goed uitlekken.
- Laat afkoelen en breng vervolgens op smaak met honing. De hoeveelheid is afhankelijk van het moment dat de rabarber geoogst is. Rabarber die vroeg geoogst wordt is minder zuur als degene die rond juni wordt geoogst. Daar heb je dan meer honing voor nodig. Voeg, als je dat wilt, schijfjes citroen en munt toe. Doe, net voor het serveren, ijs in de kan (niet eerder anders verdunt de ijsthee te veel).
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 2 zakjes witte thee of 2 theelepels witte thee blaadjes
- 6 stengels rabarber
- 1 theelepel vanille-extract
- honing naar smaak
Garnering (optioneel)
- 1 Citroen schijfjes
- 5 gram munt blaadjes
- handjevol ijsblokjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Neem 1 liter water en breng dat aan de kook.
- Zet het vuur uit en laat daar 2 zakjes witte thee 5 minuten in trekken.2 zakjes witte thee
- Haal de zakjes eruit, knijp niet in de zakjes anders komen er bittere stoffen vrij.
- Was de rabarber en snij deze in stukken van 2 cm.6 stengels rabarber
- Doe de rabarber bij de thee en schenk daar 750 ml water en 1 theelepel vanille-extract bij.1 theelepel vanille-extract
- Breng de ijsthee aan de kook, zet het vuur laag en laat 1 uur sudderen.
- Zeef de thee en vul hem aan tot 1500 ml met water (indien nodig).
- Laat hem afkoelen.
- Breng op smaak met honinghoning
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar de ijsthee afgedekt tot 5 dagen in de koelkast. Liever nog bewaar je het luchtdicht, zodat het geen geurtjes overneemt van de overige ingrediënten in de koelkast.
- Diepvries - Je kunt ijsthee prima invriezen in een afgesloten doos, zonder garnering. Heb je al garnering toegevoegd dan zeef je die er vooraf uit. Op deze manier blijft de rabarber ijsthee tot 2 maanden goed. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte (ongeveer 1 cm) in de doos vrijlaat, want de ijsthee zal bij het vriezen uitzetten. Laat de ijsthee ontdooien in de koeling.
Geef een reactie