Een heerlijk fris zoetzuur Rabarber Toetje: Kleine Rabarber Taartjes met Schuim. De zure rabarber die we stoven in honing en druivensap zodat hij heerlijk zoetzuur wordt en gebonden met custard. Het Meringue schuim is gekarameliseerd en heerlijk luchtig en zoet. Dit is een echt lente dessert!

Rabarber Taartjes met Schuim
Rabarber kun je op verschillende manieren bereiden. Maar meestal wordt het met suiker tot moes gekookt. Je kunt rabarber voor het maken het schillen, dan krijg je een groene rabarbermoes, maar schil je de stengels niet dan wordt de moes mooi rood. En rabarber die tot moes is gekookt is een heerlijk bijgerecht bij je avondeten.
Maar rabarber is zoveel meer. Je kunt rabarber ook glaceren met wat honing als een smaakmaker in bijvoorbeeld couscous. En wist je dat rabarber met zout (ongekookt) een snack is in Koerdistan?
Ikzelf vind rabarber heerlijk verwerkt in een nagerecht. Zoals deze lekkere rabarber taartjes met Schuim. Zuurzoet door de ingedikte rabarbermoes afgedekt met knapperig zoet schuim, dat je karameliseert. Elke hap geeft een smaakexplosie in je mond, zo lekker!
Wat heb je nodig voor deze Rabarber Toetjes
Voor de bereiding van deze Taartjes van Rabarber en Schuim heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):

- Rabarber - Gebruik de stelen en niet de bladeren (die bevatten een te hoge concentratie oxaalzuur wat giftig is). Het rabarberseizoen loopt van (eind) maart tot 21 juni (de langste dag van het jaar). Hoe later de rabarber wordt geoogst, hoe zuurder hij is (en hoe meer suiker je moet toevoegen). Rabarber die in de supermarkt wordt verkocht heeft meestal mooie rode stelen en die stelen geven bij het koken (wanneer je ze tenminste niet schilt) een hele mooie rode kleur aan de moes.
- Druivensap, honing en suiker - Dit zijn de zoetstoffen die je gebruikt om de rabarber minder zuur te maken. Door druivensap te gebruiken om de rabarber te stoven heb je minder zoetstoffen nodig. Het geeft ook een fruitig smaakje. Honing maakt de rabarber zachter qua smaak.
- Azijn - Door een klein beetje azijn toe te voegen aan de eiwitten blijven ze goed luchtig (en je proeft er niets van).
- Custard - Voor het binden van de rabarbermoes, zodat hij wat dikker wordt.
- Eiwitten - De eiwitten worden samen met het poedersuiker en azijn opgeklopt tot een luchtige meringue. Gebruik bij het kloppen een vetvrije kom en haken wanneer je de eiwitten stijf klopt. Anders wordt het eiwit niet goed stijf. Dat kun je eenvoudig voor elkaar krijgen door vooraf de goed af te wassen in heet water met wat afwasmiddel. Vervolgens goed afspoelen.
- Poedersuiker - Voor het maken van het schuim gebruik je poedersuiker. Zou je gewone suiker gebruiken dan kun je korreltjes in het schuim krijgen.
Hoe maak je Taartjes met Rabarber en Schuim
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

- Was de rabarber en snij in kleine reepjes. Doe in een pan en schenk het druivensap erbij. Schep ook de suiker en honing in de pan en roer alles goed door. Sudder 10 minuten.
- Bindt de rabarbermoes met de custard. Schep de fruitmoes in een vormpje.
- Doe de eiwitten in een schone kom en klop tot ze bijna stijf zijn. Voeg de poedersuiker en azijn toe en klop ze helemaal stijf.
- Schep het schuim op de rabarber taartjes. Verhit de grill en schuif de rabarber toetjes eronder. Laat ze in 10 minuten karameliseren tot ze goudbruin (en knapperig zijn).

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Rabarber schuim
Apparatuur
- 4 mini quiche vormpjes van 14 cm doorsnede
- onder- en bovenwarmte oven, inclusief grill stand
Ingrediënten
- 500 gram rabarber
- 500 ml druivensap
- 4 eetlepels suiker
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel custard poeder, opgelost in 30 ml druivensap
- 3 eiwitten, maat L
- 150 gram poedersuiker
- ½ theelepel azijn
Instructies
- Was de rabarber en snij in kleine stukjes.500 gram rabarber
- Schep ze in een pan en schenk het druivensap, de suiker en honing erbij.500 ml druivensap, 4 eetlepels suiker, 1 eetlepel honing
- Kook 10 minuten op laag vuur (het vocht is dan vrijwel geheel verdampt). Zet het vuur uit.
- Roer het custard-druivensap mengsel door de rabarbermoes en schep in quiche vormpjes.1 eetlepel custard poeder
- Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot ze bijna stijf zijn.3 eiwitten
- Schep dan de poedersuiker er lepel voor lepel bij, terwijl je blijft kloppen.150 gram poedersuiker
- Als laatste voeg je de azijn toe en mix je alles nog 20 seconde.½ theelepel azijn
- Verdeel het schuim over de bovenzijde van de rabarber.
- Zet 10 minuten onder de grill, zodat het schuim mooi karameliseert.
Opmerkingen
- Koelkast - Rabarbermoes kun je 3 dagen afgedekt in de koeling bewaren.
- Diepvries - Koel de moes snel af en bewaar in een diepvriesdoos of zak maximaal 6 maanden in de diepvries.
Geef een reactie