Een Zoete Omelet met Rabarber Compote, een heerlijk toetje of zoete lunch. Het ei is luchtig geklopt, waardoor de zoete omelet fluffy is. De rabarber is met suiker en kardamom heerlijk zoetzuur. Serveer de warme omelet met warme of koude rabarber compote en iedereen zal versteld staan van dit verrassende gerechtje.
Zoete Omelet met Rabarber Compote
Vandaag als recept een zoete luchtige omelet met rabarber compote. Waarom? Het is van het seizoen. De rabarber is alleen te krijgen in april t/m juli uit de volle grond. De Oktober t/m april teelt uit de kas niet meegerekend, want dan is het een geforceerde teelt en is de smaak net wat minder intens.
Rabarber uit het seizoen is zachter en zoeter van smaak. Precies wat we in dit recept willen.
De omelet wordt heerlijk luchtig doordat de eiwitten worden opgeklopt en dat voorzichtig wordt gemengd met het eigeel. Door het bakken zal er wat lucht ontsnappen, maar je houdt een luchtig geheel. De rabarber compote brengen we op smaak met kardemom. Met een vleugje citroen, wat laurier en warm zoet van smaak, een mooie tegenhanger voor de zure rabarber.
Dit makkelijke recept, wat heerlijk is als toetje of als zoete lunch is makkelijk te maken en staat al binnen 25 minuten op tafel!
Het recept is aangepast uit het boek Rijntjes Keukengeheimen (Lizet Kruyff en Judith Baehner).
Wat heb je nodig voor een Schuimomelet met Rabarbermoes
Voor de bereiding van deze zoete omelet met rabarber compote heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Rabarber - Het rabarberseizoen in de volle grond loopt van (eind) maart tot 21 juni (de langste dag van het jaar). Hoe later de rabarber wordt geoogst, hoe zuurder hij is (en hoe meer suiker je moet toevoegen). Rabarber die in de supermarkt wordt verkocht heeft meestal mooie rode stelen en die stelen geven bij het koken (wanneer je ze tenminste niet schilt) een hele mooie rode kleur aan de moes. Gebruik de stelen van de rabarber en niet de bladeren (die bevatten een te hoge concentratie oxaalzuur wat giftig is). Je kunt rabarber ook vervangen door bosbessen, blauwe bessen of abrikozen.
- Suiker - Om de zure smaak van de rabarber af te zwakken en de compote zoetzuur te maken.
- Kardemom - Voegt een vleugje citroen en laurier toe. Een heerlijke combinatie met de rabarber.
- Aardappel zetmeel - Hiermee wordt de compote gebonden. Dit dikker maken van de rabarbermoes zorgt ervoor dat de smaak wat zachter wordt. Het kan eventueel vervangen worden door maizena.
- Eieren - Voor het maken van de omelet. De eigelen worden met de suiker schuimig geklopt. De eiwitten worden met een snufje zout stijfgeklopt. Deze beiden spatel je voorzichtig door elkaar om ze luchtig te houden.
- Boter - In de boter wordt de omelet gebakken. Daardoor krijgt hij een mooie romige smaak. Je kunt dit ook vervangen door plantaardige margarine voor een lactose-vrije variant.
- Crème Fraîche - Optioneel - Serveer de Crème Fraîche bij de omelet voor een wat extra romige smaak.
Hoe maak je Zoete Luchtige Omelet met Compote van Rabarber
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Maak rabarber compote door de rabarber met suiker en een gekneusde kardemom peul aan de kook en laat in 15 minuten beetgaar worden. Bindt met aardappelzetmeel.
- Splits de eieren en klop met suiker luchtig tot ze lichtgeel zijn.
- Klop in een tweede kom de eiwitten met een snufje zout stijf en meng ze voorzichtig door het eigeel, zodat je zoveel mogelijk lucht in de zoete omelet krijgt.
- Smelt wat boter in de pan en verdeel de omelet over de bodem van de pan Bak 2 minuten en klap hem dan dubbel. Dek de pan af en gaar de omelet nog eens 5 minuten. Snij de omelet in vieren en bestrooi met poedersuiker. Serveer met rabarber compote en eventueel een schepje crème fraîche.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zoete Omelet met Rabarber Compote
Apparatuur
Ingrediënten
Rabarber compote
- 350 gram rabarber
- 100 ml water
- 50 gram suiker
- 1 kardemom peul
- 1 theelepel aardappel zetmeel
Zoete luchtige omelet
- 5 eieren, maat L
- 50 gram boter
- 40 gram suiker
- ⅛ theelepel zout
- ½ eetlepel poedersuiker
Optioneel
- 1 eetlepel crème fraîche
Instructies
Rabarbercompote
- Maak de stelen van de rabarber schoon en snij in stukken van 4 cm.350 gram rabarber
- Breng het water met suiker en de gekneusde kardemompeul aan de kook.100 ml water, 50 gram suiker, 1 kardemom peul
- Doe de rabarber erbij en laat die in 10 tot 15 minuten beetgaar worden.
- Doe het aardappelmeel in een kommetje schenk wat kookvocht erbij en maak een papje.1 theelepel aardappel zetmeel
- Bind met dit papje de rabarbercompote. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Zoete Omelet
- Splits de eieren.5 eieren
- Klop de ei-gelen met de suiker tot ze lichtgeel van kleur en schuimig zijn.40 gram suiker
- Klop de eiwitten met een snufje zout stijf.⅛ theelepel zout
- Laat de boter in de koekenpan smelten.50 gram boter
- Spatel met een garde de eiwitten voorzichtig door het eigeel en schenk het ei voorzichtig in de koekenpan. Verdeel de eimassa over de bodem en zet het vuur laag.
- Bak de omelet ongeveer 2 minuten en klap hem dan dubbel.
- Leg een deksel of aluminiumfolie over de pan en laat hem nog 5 minuten op laag vuur gaar worden.
- Snij in vieren en leg op een bord.
- Bestrooi met poedersuiker, eventueel een schepje crème fraîche erbij en serveer samen met de rabarber compote.½ eetlepel poedersuiker, 1 eetlepel crème fraîche
Opmerkingen:
- Eet de omelet meteen op, die kun je niet bewaren.
- Koelkast - De rabarbercompote kun je in de koelkast tot 2 weken in een schoon glazen potje bewaren.
- Diepvries - Wanneer je de rabarbercompote na het maken invriest, is hij tot 3 maanden houdbaar
Geef een reactie