Dit is een frisse champagne rabarber cocktail. Een lekkere luxe lente cocktail met een sprankelende dronk. Op basis van zelfgemaakte rabarbersiroop, waardoor je hier vaak van kunt genieten! Serveer dit bruisende drankje met Pasen, Moederdag of Vaderdag of als signature drink bij een dinertje.
Champagne Rabarber Cocktail
Wist je dat pas sinds 1900 in Nederland pas Rabarber geteeld wordt. Iets meer dan 100 jaar dus. En wil je het echt in het seizoen eten dan kan dat vanaf april tot 21 juni. Na die tijd gaat de rabarberplant zijn rustperiode in om voldoende te sterken voor het volgende jaar.
In dit recept gebruiken we verse rabarber om een heerlijke rabarbersiroop van te maken. Die kun je trouwens prima bewaren zodat je er langer plezier van hebt! Voor de cocktail schenk je wat rabarbersiroop, champagne en bruisend water in een glas. En vervolgens kun je genieten van deze sprankelende rabarber cocktail! Lekker als drankje voor Pasen en Moederdag!
Het recept voor deze champagne rabarber cocktail heb ik aangepast naar een recept uit het boek mix en meer van Jessica Lange.
Wat heb je nodig voor een Champagne Cocktail met Rabarber Siroop
Voor de bereiding van deze rabarber champagne cocktail heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Rabarber - Gebruik de stelen en niet de bladeren (die bevatten een te hoge concentratie oxaalzuur wat giftig is). Het rabarberseizoen loopt van (eind) maart tot 21 juni (de langste dag van het jaar). Hoe later de rabarber wordt geoogst, hoe zuurder hij is (en hoe meer suiker je moet toevoegen). Rabarber die in de supermarkt wordt verkocht heeft mooie rode stelen en die stelen geven bij het koken (wanneer je ze tenminste niet schilt) een hele mooie rode kleur aan de moes.
- Suiker en appelsap - Om de rabarber te zoeten heb je suiker nodig. Daarnaast gebruiken we appelsap voor een extra natuurlijk zoetje.
- Witte wijn - Smaakmaker, geeft een lekker accent aan de siroop.
- Zout - Voeg je toe om de smaak op te halen.
- Vanille - Voor een vleugje vanille (dat is echt een heerlijke combinatie met rabarber). Je kunt dit ook vervangen door 2 theelepels vanille-extract of 1 eetlepel vanille suiker.
- Citroen en Frambozenazijn - Zorgen voor een goede zoet zuur verhouding in de siroop.
- Champagne - Deze Franse bubbels zijn ongelooflijk lekker in combinatie met rabarber siroop.
- Sprankelend water - Voor extra bubbels! Je kunt dit ook achterwege laten, dan wordt de smaak iets intenser.
Hoe maak je zelf een Rabarber Champagne Cocktail
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Maak de siroop door fijngesneden rabarber met de wijn, appelsap, frambozenazijn, citroensap en vanille peul 12 minuten te koken. Koel af naar kamertemperatuur en laat op smaak komen in de koeling.
- Pureer de rabarber mix.
- Zeef de gepureerde rabarber met behulp van deen kaasdoek. Laat uitlekken en van de siroop op. Die kun je bewaren.
- Voor het serveren, schep je 3 eetlepels rabarbersiroop, 2 eetlepels bruisend water in een glas en vul je de rest aan met Champagne. Garneer met een suikerrand en/of een stukje rabarber. Proost!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Raberbersiroop
- 1000 gram verse rabarber
- 500 ml witte wijn
- 500 ml appelsap
- 3 eetlepels frambozenazijn
- 1 citroen sap
- 1 vanillestokje gehalveerd en zaadjes eruit geschraapt
- ⅛ theelepel zout
- 300 gram suiker
Champagne rabarber cocktail
- 250 mL bruisend water zoals Spa Rood
- 750 ml champagne
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Rabarbersiroop (start 1 dag te voren)
- Was de rabarber goed. Haal het blad en een klein stukje van de onderkant af en snij de rabarber in schijfjes van ongeveer ½ cm dik.1000 gram verse rabarber
- Doe de rabarber in de pan met de witte wijn, appelsap, frambozenazijn, citroensap en de vanille zaadjes en breng aan de kook.500 ml witte wijn, 500 ml appelsap, 3 eetlepels frambozenazijn, 1 citroen, 1 vanillestokje
- Wanneer het aan de kook is voeg je de suiker en het zout toe. Roer goed door en laat 12 minuten sudderen.⅛ theelepel zout, 300 gram suiker
- Laat in 2 uur afkoelen naar kamertemperatuur en zet afgedekt een nacht weg in de koeling.
- Haal de rabarbersiroop uit de koeling en pureer met de staafmixer, of in een keukenmachine of blender.
- Zet een zeef op een grote kom en leg daar een kaasdoek in.
- Giet de rabarberpuree op het doek en laat uitlekken. Druk met een lepel het sap door het doek.
- Vang het siroop op en bewaar in een schone, gesteriliseerde, fles. De rabarbersiroop is klaar.
Champagne rabarber cocktail
- Wanneer je de cocktail serveert schenk je 3 eetlepels rabarbersiroop en 2 eetlepels bruisend water in het glas en vul je het aan met de champagne.250 mL bruisend water, 750 ml champagne
- Santé.
Opmerkingen:
- Koelkast - De siroop blijft tot twee weken goed in de koelkast.
- Diepvries - Je kunt de siroop ook invriezen. Schenk in een diepvries bakje en zorg dat je minimaal een centimeter van de bovenzijde vrijlaat. De siroop zet bij het vriezen uit! Zo blijft de siroop tot twee maanden goed. Laat de siroop ontdooien in de koelkast.
Geef een reactie