Hartige taart met gerookte kip en prei is een heerlijke avondmaaltijd die je goed kunt voorbereiden. De romige prei, ziltige kip en rijst zijn lekker gekruid en verpakt in een taartvorm van bladerdeeg. Een recept om te smullen en superleuk om te serveren bij een dinertje.
Hartige Taart met Gerookte Kip en Prei
Deze prei rijst taart met kip reepjes ovenschotel kun je goed een dag van tevoren voorbereiden. Je bewaart hem in de koeling tot je hem daadwerkelijk gaat afbakken. Zo heb je op de dag zelf weinig tijd nodig om je eten te maken, je hoeft alleen de schotel nog maar in de oven te schuiven. En naderhand hoef je alleen de vorm af te wassen. Fijn toch!
Deze bladerdeeg kip met prei taart is heel budget-vriendelijk. En heb je nog een restje over van het avondeten? Eet het dan de volgende dag als lunch. Echt een aanrader!
En ben je op zoek naar andere lekkere quiches? De vegetarische Prei Geitenkaas quiche is echt een aanrader, net zoals de bolognese quiche en de herfst quiche met zoete aardappel. Of kijk op de Quiche recepten pagina voor meer inspiratie.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Quiche met Gerookte Kip, Prei en Rijst?
Om deze Hartige Taart met Gerookte Kip en Prei te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog.
- Rijst - Gebruik voor dit recept gewone witte rijst of basmatirijst. Basmatirijst is wat luchtiger, maar witte rijst doet het ook prima.
- Spekjes, of bacon - Geeft een ziltige smaak aan deze Hartige taart. Je kunt het beste spekreepjes gebruiken.
- Gerookte kip - Dit is kipfilet die is gezouten en gerookt in een rookoven. De kip is al gaar. Wanneer je zwanger bent, baby’s en mensen met een zwakke gezondheid kun je beter geen gerookte kip eten, vervang dit dan door kip die je goed gepocheerd hebt in een bouillon.
- Witte wijn - Gebruik een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. De alcohol verdampt door het bakken van de hartige taart. Gebruik je liever geen wijn, vervang het dan door 100 ml bouillon.
- Prei - Deze groente heeft een zoete en zachte smaak. Snijd de prei heel dun.
- Bladerdeeg - Het meest makkelijke is een rol bladerdeeg uit de koeling van de supermarkt. Natuurlijk kun je dit recept ook maken met losse plakjes bladerdeeg. Leg de plakjes dan naast elkaar en druk de zijkanten dicht. Rol met een deegroller het deeg, zodat het overal even dik is (ongeveer 5 mm dik).
- Crème fraîche - Is een dikke licht aangezuurde room. Het geeft een hele volle smaak.
- Eieren - Om de quiche te binden.
Hoe maak je Quiche met Prei en Kip?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Maak de prei schoon en snij in dunne ringen. Bak spekjes 3 minuten in een koekenpan en voeg dan de prei toe. Bak die, terwijl je roert nog eens drie minuten mee.
- Bekleedt de springvorm met bladerdeeg. Meng in een kom de prei mix, gerookte kip, crème fraîche, wijn en eieren goed door elkaar en vervolgens met de rijst. Vul de bladerdeegbodem met rijst.
- Vouw de randen naar binnen, zodat ze over de vulling valt.
- Bak de quiche 35 minuten in een voorverwarmde oven tot hij goudbruin en gaar is.
Serveer de hartige taart met gerookte kip en prei met een heerlijke slanke waldorfsalade.
Tips en Variaties
- Maak het jezelf makkelijk en gebruik een rol bladerdeeg. Heb je die niet? Dan kun je plakjes bladerdeeg gebruiken en de lapjes iets laten overlappen. Druk de naden vervolgens goed aan.
- Voeg champignons toe.
- Liever geen vlees? Laat de gerookte kip en spekreepjes achterwege en vervang door extra groenten, zoals paprika, broccoli en zongedroogde tomaten.
- Gerookte kip kun je ook vervangen door hamblokjes. Zo wordt het nog budget-vriendelijker.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- quiche vorm 26 cm
Ingrediënten
- 75 gram spekreepjes
- 2 preien Schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden
- 1 rol bladerdeeg ong. 40 x 24 cm
- 125 gram gerookte kipfilet in reepjes gesneden
- 150 gram crème fraîche
- 100 ml witte wijn Sauvignon Blanc of Pinot Grigio
- 2 eieren maat L
- 150 gram rijst gekookt volgens de aanwijzigingen op de verpakking
- zout peper en nootmuskaat naar smaak.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C (bak je de ovenschotel op een later tijdstip af, dan stel je dit nog even uit).
- Zet een koekenpan op het vuur en doe de spekreepjes daarin. Bak op gemiddeld vuur tot de spekreepjes knapperig zijn, ongeveer 5 minuten75 gram spekreepjes
- Voeg na 3 minuten de prei toe en bak die, al omscheppend, 3 minuten mee.2 preien
- Bekleed de springvorm met bladerdeeg.1 rol bladerdeeg
- Meng in een kom het preimengsel, kipreepjes, crème fraîche, wijn en eieren goed door elkaar.125 gram gerookte kipfilet, 150 gram crème fraîche, 100 ml witte wijn, 2 eieren
- Meng dat door de rijst.150 gram rijst
- Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaatzout
- Vul de bladerdeegbodem met het rijstmengsel.
- Bak in 35 minuten gaar.
Opmerkingen:
- Koelkast- Bewaar in de koeling, afgedekt, gedurende maximaal 3 dagen. Misschien dat de smaken dan nog wel beter zijn.
- Diepvries - Verpak de quiche in twee lagen aluminiumfolie of in één laag en vervolgens in een diepvriesdoos. Zo kun je hem tot 2 maanden bewaren in de diepvries.
- Tip - Restjes quiche zijn heerlijk bij de lunch.
Geef een reactie