Deze heerlijke koffie cupcakes lukken altijd. Je ruikt de geur van een vers bakje koffie en weet meteen dat dit een perfecte start van de dag is. Dit licht zoete koffie muffins recept staat binnen 30 minuten op tafel. En ze blijven wel drie dagen goed. Een heerlijk ontbijt en brunch recept waar je familie heel blij van gaat worden. Smakelijk!
Ik maakte nogmaals een recept uit het boek van mijn huis naar jou van Dorie Greenspan. Dit is één van mijn favoriete kookboeken. Het bevat veel bakrecepten en die wil ik allemaal uitproberen. Deze espresso muffins waren zelfs zo lekker dat, voordat ik met mijn ogen knipperde, ze al waren verdwenen. De kinderen waren ook niet meer te vinden en waren heel rustig, terwijl ze ondertussen smikkelden ;-).
De perfecte start van de dag! Heerlijke koffie cupcakes voor het ontbijt of brunch, die super makkelijk te maken zijn!

Waarom gebruik je bakpoeder?
In veel recepten staat bakpoeder op de ingrediënten lijst, maar waarom voeg je dat nou toe? Bakpoeder zorgt ervoor dat er lucht ontstaat in het beslag en het baksel mooi luchtig is en rijst. Bakpoeder is een droge stof, wat in die vorm niet zo veel doet. Het gaat pas werken als er vocht bij komt. Dan ontstaat er lucht in je muffin. De koffie muffins rijzen de hoogte in doordat warme lucht opstijgt.
Bakpoeder is een ingrediënt van zelfrijzend bakmeel. Dus heb je toevallig zelfrijzend bakmeel in huis dan kun je dit gebruiken in plaats van 250 gram bloem en het bakpoeder om hetzelfde effect te krijgen.

- Bakpoeder en bloem - Samen zorgen ze ervoor dat je een luchtige muffin krijgt. Je kunt dit ook vervangen door 260 gram zelfrijzend bakmeel.
- Boter - Vervang de boter door plantaardige margarine voor een lactose vrij recept.
- Espresso poeder - Dit is gewoon oploskoffie die sterker is. Gebruik geen oploskoffie mete crème lagen of extra smaakjes. Daar zit vaak extra suiker in.
- Espresso - Koffie die sterker van smaak is dan "gewone" koffie. Je kunt deze ook vervangen door normale koffie, dan wordt de smaak iets minder intens.
- Lichtbruine suiker - Lichtbruine suiker smaakt iets meer naar karamel en is daarom lekker in de cupcakes. Je kunt het ook vervangen door donkerbruine suiker (voor nog meer smaak) of gewone suiker.

Stap 1 - Meng alle droge ingrediënten
- Doe de lichtbruine suiker en de kristalsuiker in een kom.
- Voeg de bloem en espresso poeder toe.
- Doe ook het bakpoeder erbij.
- Roer alles met een vork door.

Stap 2 - Meng de natte ingrediënten voor de koffie muffins
- Doe de afgekoelde espresso in een kom.
- Voeg het ei toe en de afgekoelde gesmolten boter.
- Schenk ook het vanille-extract bij dit mengsel.
- Meng alles goed met een vork.

Stap 3 - Maak het koffie muffin beslag
- Schenk de natte ingrediënten op de droge.
- Meng met een houten spatel alles door tot de bloem is opgenomen. Klontjes zijn niet erg.

Stap 4 - Vul de muffin vorm en bak in de oven
- Vul de muffin vorm met het beslag. Ongeveer één ijsschep per vormpje (of 2 volle eetlepels).
- Bak de muffins 20 minuten in de voorverwarmde oven bij 180 °C.
Er zijn twee redenen die van toepassing zijn. Als eerste: Niet te lang mixen. Meng de bloem net door het beslag met een houten spatel. Daarnaast hou de baktijd aan. Bak de muffins niet langer, dan worden ze droog.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Koffie muffins recept
Apparatuur
- cupcake and muffin pan
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 70 gram suiker
- 1 eetlepel espresso poeder
- 1 eetlepel bakpoeder
- 75 gram lichtbruine suiker
- 240 ml espresso
- 115 gram boter , ongezouten
- 1 ei , maat L
- ½ theelepel vanille-extract
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Smelt de boter in een steelpannetje en laat 10 minuten koelen.
- Weeg en meet alle ingrediënten af en zet klaar.
Koffie muffins ontbijt recept
- Meng in een grote kom beide suikers, meel, espresso poeder en het bakpoeder.
- In een tweede kom meng de vloeibare ingrediënten: de espresso, ei, de gesmolten boter en de vanille-extract.
- Schenk de vloeistof op de droge ingrediënten en meng snel met een houten lepel door tot de bloem net gemengd is. Klontjes zijn geen probleem.
- Verdeel het beslag over de muffin vormen.
- Bak de muffins 20 minuten in het midden van de oven.
- Laat de plaat bij kamertemperatuur gedurende ongeveer 5 minuten afkoelen. Haal dan de muffins uit de vorm.
- Koel de muffins op een rooster (of eet ze direct op)
Geef een reactie