Stel je voor: knapperige koekjes vol met de rijke smaak van geroosterde walnoten en een zoete vleug karamel. Klinkt lekker, toch? Deze walnootkoekjes met karamel zijn perfect voor een kop koffie, thee of gewoon omdat je er zin in hebt. Het mooiste is dat ze makkelijk te maken zijn en altijd een succes zijn bij iedereen. Of je nu iets lekkers wilt bakken voor visite of gewoon voor jezelf, dit recept is altijd een goede keuze.

Heerlijke Karamel-Walnootkoekjes Bak je Zo
Ik gebruik walnoten uit mijn eigen tuin voor deze koekjes. Het kraken van de noten kost wat tijd, maar de smaak van verse walnoten is het helemaal waard. Geen walnotenboom? Geen probleem! Met kant-en-klare walnoten maak je deze koekjes net zo goed. En de combinatie van karamel en walnoot? Dat smaakt naar herfst en winter in één hapje.
Wat heb je nodig?

Waarom gebruik je twee soorten suikers?
Lichtbruine basterdsuiker geeft diepte en een karamelsmaak, terwijl kristalsuiker zorgt voor een goede balans in de zoetheid.
Vanille-extract wat is dat?
Vanille-extract is gemaakt van een echte vanille peul (of meer) die je aan alcohol toevoegt waardoor de smaak in de alcohol trekt. Een vanille-extract recept vind je hier. Vanille aroma is kunstmatig gemaakt in een lab. Vanillesuiker is suiker gemengd met vanille. Soms wordt de suiker met vanillestokjes gemengd (natuurlijk) en vanillesuiker gemaakt met vanilline (wat weer kunstmatig is). En de vanillesuiker uit de supermarkt is altijd kunstmatig gemaakt.
Welke Fudge gebruik je?
In dit recept is karamelfudge gebruikt, maar je kunt ook vanillefudge of zachte karameltoffees gebruiken.
Bereiding

- Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de bloem, baksoda en zout in een kom. Rooster de walnoten in een droge pan.
- Koekjesdeeg maken: Klop de boter met de lichtbruine basterdsuiker en kristalsuiker romig (2-3 minuten). Voeg het ei en vanille-extract toe en mix tot een glad geheel. Voeg het bloemmengsel toe en mix op lage snelheid.
- Vulling toevoegen: Spatel de gehakte walnoten en karamelblokjes door het deeg.
- Bakken: Gebruik een eetlepel om porties koekjesdeeg op de bakplaat te scheppen. Druk een halve walnoot in elk koekje. Bak de koekjes 10-12 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats ze dan naar een rooster om volledig af te koelen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Walnootkoekjes met Karamel
Ingrediënten
- 280 gram bloem
- 1 theelepel baksoda
- ½ theelepel zout
- 225 gram roomboter, ongezouten, kamertemperatuur
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram suiker
- 1 ei, maat L
- 1 theelepel vanille-extract
- 160 gram walnoten, in kleine stukjes gehakt, geroosterd
- 150 gram karamel fudge, of toffee in kleine blokjes
- 100 gram walnoten, halve walnoten, voor de garnering
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 °C of 170 °C
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng bloem, baksoda en zout in een kom.280 gram bloem, 1 theelepel baksoda, ½ theelepel zout
- Klop in een tweede kom boter, lichtbruine basterdsuiker en kristalsuiker romig (2-3 minuten).225 gram roomboter, 150 gram lichtbruine basterdsuiker, 50 gram suiker
- Voeg het ei en vanille-extract toe. Mix tot alles glad is (2 minuten).1 ei, 1 theelepel vanille-extract
- Doe het bloemmengsel erbij en mix op lage snelheid (ongeveer 1 minuut).
- Spatel de gehakte walnoten en karamelblokjes door het deeg.160 gram walnoten, 150 gram karamel fudge
- Schep met een eetlepel hoopjes deeg op de bakplaat. Hou voldoende afstand tussen de koekjes, want ze lopen iets uit.
- Druk een halve walnoot bovenop elk koekje.100 gram walnoten
- Bak de koekjes in 10-12 minuten goudbruin.
- Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze daarna op een rooster om verder af te koelen.
Opmerkingen
- Deeg: Maak het deeg vooruit en bewaar het 2 dagen in de koelkast of vries het in. Laat ingevroren deeg eerst ontdooien in de koelkast voordat je ermee aan de slag gaat.
- Koekjes: Bewaar de koekjes tot 5 dagen in een luchtdichte doos. Je kunt ze ook invriezen, dan blijven ze 2 maanden goed. Laat ze ontdooien op kamertemperatuur.
Geef een reactie