Deze walnootkoekjes met karamel zijn knapperig, romig en bevatten gesmolten karamel. Ze zijn makkelijk te maken en ik ben bijna niemand tegengekomen die hier vanaf kon blijven. Wordt het nog beter?
Wanneer ik deze koekjes maak, moet ik er snel bij zijn want anders zijn ze op. Er komen al verzoeken binnen om ze te maken. Een geheim ingrediënt zijn natuurlijk de walnoten uit onze eigen tuin. Het is een heel werk met het pellen, maar dan heb je ook wat. Maar heb je echt geen walnotenboom in je tuin, dan kun je ze natuurlijk gepeld kopen. Is wel zo makkelijk en snel om ze kant-en-klaar te kopen.
Walnotenboom tegen muggen!
Wist je trouwens dat een walnotenboom, naast heerlijke vruchten nog een extra voordeel heeft? Het is namelijk een perfecte boom tegen muggen. Muggen houden niet van de geur van de walnootboom en komen dus niet in de buurt. Een terrasje onder een walnotenboom geeft dus een prik vrije avond.
Nadelen van een walnotenboom
Heeft een walnotenboom dan geen nadelen? Toch wel. Ten eerste een walnoot wordt ontzettend groot. Hij wordt tot 15 meter hoog met een doorsnede van 10 meter. Niet geschikt voor een stadstuintje met buren aan beide zijden. En het tweede nadeel is dat er onder de boom niets groeit. Dat komt doordat het blad giftig is. Gebruik het blad daarom ook niet voor de composthoop, want dat wil je zeker niet over je tuin verspreiden.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 280 gram bloem
- 1 theelepel baksoda
- ½ theelepel zout
- 225 gram roomboter ongezouten, kamertemperatuur
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram suiker
- 1 ei maat L
- 1 theelepel vanille-extract
- 160 gram walnoten in kleine stukjes gehakt, geroosterd
- 150 gram karamel fudge of toffee in kleine blokjes
- 100 gram walnoten halve walnoten, voor de garnering
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 °C of 170 °C
- Meng bloem, zuiveringszout en zout in een schaal met een vork door elkaar.280 gram bloem, 1 theelepel baksoda, ½ theelepel zout
- In een tweede kom meng je met een mixer de boter met de twee soorten suiker (ongeveer 2-3 minuten)225 gram roomboter, 150 gram lichtbruine basterdsuiker, 50 gram suiker
- Voeg het ei en het vanille-extract toe aan het botermengsel en mix nog 2 minuten.1 ei, 1 theelepel vanille-extract
- Schep het bloemmengsel er bij en meng op lage snelheid ongeveer 1 minuut door het beslag.
- Voeg de walnoten en de toffee / fudge toe en meng met een spatel door het beslag.160 gram walnoten, 150 gram karamel fudge
- Pak een eetlepel en schep een bergje van het koekjesdeeg op een bakplaat. Hou voldoende afstand tussen de koekjes, want ze lopen iets uit.
- Druk een halve walnoot erin.100 gram walnoten
- Bak de koekjes 10 tot 12 minuten (tot ze goudbruin zijn) in de oven.
- Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat en breng ze dan voorzichtig over naar een rooster om ze verder te laten afkoelen.
Opmerkingen:
- Deeg: Bewaar het deeg maximaal 2 dagen in de koelkast of vries in. Wanneer je het deeg hebt ingevroren, laat je het eerst ontdooien in de koelkast, voor je de koekjes afbakt.
- Koekjes: Bewaar de zandkoekjes in een luchtdichte doos gedurende maximaal 5 dagen. Je kunt de koekjes ook invriezen. Zo blijven ze in een diepvriesdoos of zak wel 2 maanden goed. Laat ontdooien bij kamertemperatuur.
Geef een reactie