Met deze 5 tips voor Perfecte Koekjes zelf te bakken is een heerlijk koekje voortaan een fluitje van een cent. Want eigenlijk komt het bakken van een lekker koekje altijd op hetzelfde neer: goede voorbereiding, nauwkeurig meten en ken je oven. En als je deze tips volgt, bak jij voortaan de lekkerste koekjes zelf!
Tips voor Perfecte Koekjes Zelf te Bakken
Weeg alles goed af
Eén van de belangrijkste dingen bij het bakken van koekjes is met een duur woord mise-en-place, met andere woorden bereidt alles goed voor. Lees je recept twee keer door, weeg en meet alle ingrediënten af en zet alles klaar, zodat je het er alleen nog maar bij hoeft te doen.
Koud, koud, koud!
Waarom blijven je koekjes niet mooi van vorm en lopen ze uit? Dat heeft er alles mee te maken dat het deeg en de materialen niet koud genoeg zijn. Als in een recept staat dat het deeg minimaal 30 minuten gekoeld moet worden in de koelkast, houdt die tijd dan zeker aan. En gebruik ook een koude bakplaat. Sterker nog, na ieder stap zet je je bakplaat even terug in de koeling, zodat alles goed koud blijft. Je zult zien dat het werkt!
Meten is weten!
Terwijl je bij het koken best een ingrediënt op gevoel kunt toevoegen, is dat bij het bakken van koekjes een heel ander verhaal. De verhouding nat versus droog, romigheid enzovoorts komt erg nauw. Gebruik daarom altijd een goede weegschaal. In Amerikaanse recepten wordt vaak gewerkt met cups en lepels, maar dit geeft meer kans op fouten. Mijn advies is om dat om te rekenen naar gewicht (bijvoorbeeld via deze omrekentabel) en het toch af te wegen. Want meten = weten.
Bakpapier of bakmat
Gebruik bakpapier of een bakmatje. Je koekjes plakken minder en je krijgt ze goed van de bakplaat af na het bakken. Niet vergeten te doen dus. Bak de koekjes bij voorkeur met onder- en bovenwarmte. Alle recepten op de site worden weergegeven met de temperatuur voor onder- en bovenwarmte (tenzij anders aangegeven). Heb je alleen een heteluchtoven, verlaag de temperatuur dan met 20 °C.
Afkoelen op een rooster
Laat de koekjes na het bakken zeker niet op het bakmatje afkoelen, maar laat ze even uitharden (een minuut of 5) en leg ze dan op een rooster. De lucht kan er dan omheen en je koekjes worden knisperig, krokant en harden goed uit.
De lekkerste Koekjes
En met deze 5 supertips kan JIJ voortaan zelf de perfecte koekjes bakken. Succes ermee!
Geef een reactie