Dit recept voor world peace cookies is wereldberoemd door Dorie Greenspans, baking. Dat kan ook niet anders: een knapperig koekje, waarbij de chocola smelt op je tong en door het zout een ziltige smaak achterblijft.
Ken je dat? Een gerecht dat zo lekker is, dat moet je maken (en eten). Ik heb dat met onderstaand koekje. Het is beschreven in het boek: Baking from my home to yours van Dorie Greenspan. Een geweldig bakboek, maar dit is ook wel een van de toprecepten uit dit boek.
Het heet een world peace koekje (en waarom deze naam is gekozen is me niet helemaal duidelijk). Het recept is ontworpen door de Parijse pastry chef Pierre Hermé, die heel erg beroemd is geworden door zijn macarons, maar dat terzijde.
Wat maakt dit koekje zo speciaal?
En wat is er nu zo speciaal is aan dit koekje? Naast de pure chocolade die, bij elke hap van het koekje, op je tong smelt is er zeezout aan toegevoegd. Daardoor krijg je na het smelten van de chocola een ziltige smaaksensatie op je tong die weer wordt gecompenseerd door het zoete en romige van de chocola. Het is bijna onbeschrijfbaar zo lekker. Natuurlijk wil je dit recept ook eens proberen en ik heb het hieronder beschreven.
- Fleur de sel kun je in de supermarkt kopen. En mocht het lastig aan te komen zijn, dan kun je het ook vervangen door fijn zeezout.
- De koekjes zijn heel zacht als ze uit de oven komen en daardoor kun je denken dat het niet goed is gegaan. Niets is minder waar. Laat de koekjes nog even uitharden (ongeveer 2 uur) en het komt goed.
Voorbereiden en bewaren
- Het koekjesdeeg kan goed voorbereidt worden. Het kan namelijk 2 dagen in de koelkast bewaard worden en het kan tot wel tot 2 maanden ingevroren worden. Even afbakken en je hebt een heerlijk vers koekje
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlWorld peace cookies
Ingrediënten
- 155 gram bloem
- 30 gram cacao
- ½ theelepel zuiveringszout
- 140 gram boter (ongezouten, kamertemperatuur)
- 65 gram lichtbruine suiker
- 65 gram suiker
- ¼ theelepel Fleur de Sel zout
- 1 theelepel vanille-extract
- 140 gram chocolade ( puur, in kleine stukjes gehakt)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Bereiding koekjesdeeg
- Meng de bloem, cacao en het zuiveringszout door elkaar met een vork.
- Klop met een mixer de boter 2 minuten. Voeg dan beide suikersoorten, het zout en het vanille-extract toe en meng nog eens 2 minuten.
- Schep het bloemmengsel er vlug doorheen met een spatel en zet dan pas de mixer aan.
- Meng tot het net door elkaar is gemixt.
- Pak dan de spatel weer en werk de stukjes chocolade erdoor.
- Verdeel het deeg in twee helften en leg elk op een eigen stuk plasticfolie van ongeveer 20 cm lang.
- Vouw het folie er los omheen en rol het deeg dan heen en weer tot je een rol krijgt van ongeveer 3 cm dikte.
- Vouw het plasticfolie dan strak om het deeg en leg de rol tenminste 3 uur in de koeling.
- Herhaal het ook voor het andere stuk deeg.
Bakken World Peace cookies
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en haal de rol uit de koelkast.
- Snij schijven van de rol van ongeveer 1 cm dikte en leg die op het bakpapier.
- Zorg dat ze 3 cm uit elkaar liggen, want de koek vloeit nog iets uit.
- Vul de bakplaat en zet in de oven. Na ongeveer 6 minuten draai je de bakplaat om en bak je nog een 6 minuten.
- Herhaal dit tot het deeg op is. Leg het deeg tussendoor wel in de koeling tot gebruik.
- Haal de koekjes uit de oven en leg ze op een rooster.
Opmerkingen:
- Fleur de sel kun je in de supermarkt kopen. En mocht het lastig aan te komen zijn, dan kun je het ook vervangen door fijn zeezout.
- De koekjes zijn heel zacht als ze uit de oven komen en daardoor kun je denken dat het niet goed is gegaan. Niets is minder waar. Laat de koekjes nog even uitharden (ongeveer 2 uur) en het komt goed.
Geef een reactie