Dit recept voor world peace chocoladekoekjes is wereldberoemd. Dat kan ook niet anders: een knapperig koekje, waarbij de chocola smelt op je tong en door het zout een ziltige smaak achterblijft. Een combinatie waar je geen genoeg van krijgt.
Ken je dat? Een recept dat zo lekker is, dat moet je maken (en eten). Ik heb dat met onderstaand koekje. Het is beschreven in het boek: Baking from my home to yours van Dorie Greenspan. Een geweldig bakboek, maar dit is ook wel een van de toprecepten uit dit boek.
Het heet een world peace cookie (en waarom deze naam is gekozen is me niet helemaal duidelijk). Het recept is ontworpen door de Parijse pastry chef Pierre Hermé, die heel erg beroemd is geworden door zijn macarons, maar dat terzijde.
Wat maakt dit chocoladekoekje zo speciaal?
En wat is er nu zo speciaal is aan dit koekje? Naast de pure chocolade die, bij elke hap van het koekje, op je tong smelt is er zeezout aan toegevoegd.
Daardoor krijg je na het smelten van de chocola een ziltige smaaksensatie op je tong die weer wordt gecompenseerd door het zoete en romige van de chocola. Het is bijna onbeschrijfbaar zo lekker. Natuurlijk wil je dit recept ook eens proberen en ik heb het hieronder beschreven.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 155 gram bloem
- 30 gram cacaopoeder
- ½ theelepel baksoda
- 140 gram boter ongezouten, kamertemperatuur
- 65 gram lichtbruine basterdsuiker
- 65 gram suiker
- ¼ theelepel Fleur de Sel zout
- 1 theelepel vanille-extract
- 140 gram pure chocolade in kleine stukjes gehakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Bereiding koekjesdeeg
- Meng de bloem, cacao en de baksoda door elkaar met een vork.155 gram bloem, 30 gram cacaopoeder, ½ theelepel baksoda
- Klop met een mixer de boter 2 minuten. Voeg dan beide suikersoorten, het zout en het vanille-extract toe en meng nog eens 2 minuten.140 gram boter, 65 gram lichtbruine basterdsuiker, 65 gram suiker, ¼ theelepel Fleur de Sel zout, 1 theelepel vanille-extract
- Schep het bloemmengsel er vlug doorheen met een spatel en zet dan pas de mixer aan. Meng tot het net door elkaar is gemixt.
- Pak dan de spatel weer en meng de stukjes chocolade erdoor.140 gram pure chocolade
- Verdeel het deeg in twee helften en leg elk op een eigen stuk plasticfolie van ongeveer 20 cm lang.
- Vouw het folie er los omheen en rol het deeg dan heen en weer tot je een rol krijgt van ongeveer 3 cm dikte.
- Vouw het plasticfolie dan strak om het deeg en leg de rol minstens 3 uur in de koeling.
- Herhaal het ook voor het andere stuk deeg.
Bakken World Peace cookies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en haal de rol uit de koelkast.
- Snij schijven van de rol van ongeveer 1 cm dikte en leg die op het bakpapier.
- Zorg dat ze 3 cm uit elkaar liggen, want de koek vloeit nog iets uit.
- Vul de bakplaat en zet in de oven. Na ongeveer 6 minuten draai je de bakplaat om en bak je nog een 6 minuten.
- Herhaal dit tot het deeg op is. Leg het deeg tussendoor wel in de koeling tot gebruik.
- Haal de koekjes uit de oven en leg ze op een rooster.
Opmerkingen:
- Koelkast: 2 dagen ingepakt in plasticfolie
- Diepvries: gerold in twee lagen plasticfolie: 2 maanden. Haal uit de folie, snij in plakken, even afbakken en je hebt een heerlijk vers koekje.
- Kamertemperatuur: Bewaar de world piece chocoladekoekjes in een luchtdichte doos gedurende maximaal 5 dagen.
- Diepvries: Je kunt de koekjes ook invriezen. Zo blijven ze in een diepvriesdoos of zak wel 2 maanden goed. Laat ontdooien bij kamertemperatuur.
Geef een reactie