Heb je zin in een snelle en smaakvolle maaltijd? Deze nasi goreng met kip, spekjes en hamblokjes is binnen 30 minuten klaar! Het is een heerlijk gerecht met kruidige rijst, malse kip en knapperige spekjes. Ideaal voor een doordeweekse avond of als onderdeel van een gezellige rijsttafel.
Jump to:
Makkelijk Nasi Goreng Recept voor Thuis
Elke keer als ik nasi goreng maak, denk ik aan vroeger. Af en toe haalden we Chinees, en dat was echt een feestje. Babi Pangang, Foe Yong Hai en natuurlijk nasi goreng stonden dan op tafel. Als er wat overbleef, werd dat de volgende dag opgebakken. Wat was dat lekker!
Nu maak ik het zelf, en dat is eigenlijk nog leuker. Je kunt namelijk precies kiezen wat je erin wilt. Voor mij zijn dat sappige kip, hamblokjes en krokant gebakken spek. Maar het geheim zit in de nasi goreng smaak, door trassi en nasikruiden (die je makkelijk zelf maakt). Het is een gerecht waar iedereen blij van wordt.
En het mooiste? Je kunt het helemaal aanpassen. Geen kip in huis? Gebruik garnalen of gehakt. Voeg lekker veel groenten toe of maak het extra pittig met sambal. Zo maak je het precies zoals jij wilt! Perfect comfortfood, rechtstreeks uit je eigen keuken.
Wat heb je nodig?
Waarom gebruik je gekookte rijst?
Door alleen de rijst te koken, kun je hem niet goed op smaak brengen. Hij neemt de smaken niet op. Maar door de rijst te bakken, krijg je dit wel voor elkaar. Witte rijst, jasmijnrijst of basmati werken het beste. Zorg dat de rijst afgekoeld en droog is. Afgekoelde rijst is minder plakkerig, waardoor je die perfecte, knapperige structuur krijgt. Spreid de rijst uit op een bakplaat om het sneller af te laten koelen.
Wat is trassie?
Trassie is een gefermenteerde garnalenpasta. Het ruikt sterk, maar het geeft een diepe, hartige smaak. Gebruik maar een beetje, anders wordt de smaak te overheersend. Geen trassie? Dan kun je vissaus proberen, al smaakt dat wel anders.
Bereiding
- Kruidenpasta: Maak een kruidenpasta door sjalotjes, knoflook, rode peper en trassi fijn te malen in een keukenmachine of met een vijzel.
- Kip en spek bakken: Bestrooi de kipblokjes met zout en peper. Verhit 1 eetlepel olie in een wok en bak de kip goudbruin. Haal uit de wok en bak in dezelfde pan de spekjes krokant. Zet beide apart.
- Kruidenpasta bakken: Verhit 2 eetlepels olie in de wok en bak de kruidenpasta 5 minuten op medium vuur. Blijf goed roeren, zodat het niet aanbrandt.
- Rijst bakken en afwerking: Voeg de afgekoelde rijst toe en roerbak tot de rijst een mooie kleur krijgt en iets knapperig wordt. Meng de ketjap manis en nasikruiden erdoor. Doe de kip, spek en hamblokjes erbij en meng goed. Bak een omelet van de eieren, snijd in reepjes en voeg samen met de prei toe aan de nasi. Garneer met fijngesneden lente-ui en eventueel een gebakken spiegelei. Serveer direct.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Voor de nasi
- 3 sjalotjes fijngesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 rode peper zonder zaadjes, fijngehakt
- ½ eetlepel trassie
- 200 gram kipfilet in blokjes
- zout en peper naar smaak
- 3 eetlepels olie
- 150 gram spekreepjes
- 500 gram ongekookte rijst gekookt en afgekoeld
- 2 theelepels nasikruiden mxi
- 4 eetlepels ketjap manis
- 150 gram hamblokjes
- 3 eieren
- 1 prei in dunne reepjes
Garnering:
- lente uitjes fijngehakt
- 5 eieren Gebakken als spiegelei, optioneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Kruidenpasta maken: Maal in een keukenmachine of met een vijzel de sjalotten, knoflook, rode peper en trassi fijn.3 sjalotjes, 4 teentjes knoflook, 1 rode peper, ½ eetlepel trassie
- Bestrooi de blokjes kipfilet met een beetje zout en peper.200 gram kipfilet, zout en peper
- Verhit een eetlepel olie in een wok en bak de kipblokjes goudbruin. Schep ze uit de wok en zet apart.3 eetlepels olie
- In dezelfde wok bak je het spek krokant. Schep ook dit uit de wok en leg apart.150 gram spekreepjes
- Verhit opnieuw 2 eetlepels olie in de wok. Bak de kruidenpasta ongeveer 5 minuten op medium vuur. Blijf goed roeren.
- Voeg de afgekoelde rijst toe en blijf roeren terwijl je bakt. De rijst krijgt een mooie kleur en wordt iets knapperig.500 gram ongekookte rijst
- Voeg de ketjap manis en de nasikruiden toe aan de rijst. Roer alles goed door.2 theelepels nasikruiden mxi, 4 eetlepels ketjap manis
- Doe de gebakken kip, hamblokjes, en spekjes terug in de wok. Meng alles door elkaar en zet het vuur lager.150 gram hamblokjes
- Klop de eieren los en bak hiervan een omelet. Snijd de omelet in reepjes en voeg deze samen met de prei toe aan de nasi. Roer alles door elkaar.3 eieren, 1 prei
- Proef de nasi of er nog zout of ketjap bij moet.
- Serveer de nasi met een gebakken eitje bovenop en garneer met fijngesneden lente-uitjes.lente uitjes, 5 eieren
Opmerkingen:
- Koelkast: Bewaar de nasi goreng tot twee dagen afgedekt in de koeling.
- Diepvries: De gebakken rijst kun je tot twee maanden bewaren in een diepvriesdoos of zak. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm in de magnetron. Of bak op in de koekenpan of wok tot hij warm is.
Geef een reactie