Surinaamse bami is lekker, snel klaar en bomvol smaak. Het is een heerlijk gerecht dat je makkelijk doordeweeks op tafel zet. Met sappige kip, warme kruiden en een beetje zoet van ketjap manis is dit een maaltijd waar je bijna altijd een tweede bord van wilt opscheppen. Goed nieuws: de ingrediënten zijn in de supermarkt te vinden, dus je kunt zo aan de slag!
Surinaamse Bami Recept: Snel en Vol van Smaak
Deze bami is net even anders dan de bekende bami goreng. Surinaamse bami heeft een mix van smaken uit verschillende keukens, zoals de Indonesische, Chinese en Indiase keuken. Het resultaat? En deze smeltkroes aan smaken die proef je.
Traditioneel maak je dit gerecht met eiermie, maar spaghetti is ook een prima alternatief. De bami krijgt zijn unieke smaak door kruiden zoals trassi, vijfkruidenpoeder en gember. En met een vleugje zoet van ketjap manis is het een echte allemansvriend. Ideaal als je iets lekkers en snels wilt maken!
Wat heb je nodig?
Gebruik je spaghetti of eiermie voor Surinaamse bami?
Beide kunnen! Eiermie is traditioneel, maar spaghetti werkt net zo goed.
Wat is trassi?
Trassi is een pasta van gefermenteerde garnalen. Het ruikt sterk, en geeft een hartige (umami) smaak aan je gerecht. Gebruik maar een klein beetje, anders gaat het overheersen. Kun je geen trassi vinden? Dan kun je vissaus gebruiken, al smaakt dat wel anders.
Welke Maggi bouillonblokjes bedoel je?
Die vierkante blokjes in de rood-gele verpakking van Maggi.
Wat bedoel je met selderij?
In dit recept gebruik je snijselderij, een tuinkruid dat op peterselie lijkt, maar sterker van smaak is. Niet te verwarren met bleekselderij of knolselderij.
Hoe maak je het?
- Kook de spaghetti: Breng een grote pan water aan de kook met 2 Maggi bouillonblokjes. Kook de spaghetti beetgaar volgens de verpakking. Giet af en meng met 1 eetlepel zonnebloemolie, 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel ketjap manis. Zet apart.
- Maak de kruidenbasis: Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een wok of diepe pan. Fruit de ui 1 minuut en bak de knoflook een halve minuut mee. Verkruimel het laatste bouillonblokje erbij en voeg zwarte peper, vijfkruidenpoeder, trassi en gember toe. Roerbak 2 minuten tot de kruiden heerlijk geuren.
- Bereid de kip en saus: Voeg de kipblokjes toe en bak ze gaar en goudbruin. Roer de tomatenpuree erdoor en bak nog 2 minuten. Zet het vuur laag en voeg de rest van de sojasaus, ketjap manis en het water toe. Laat dit 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Meng de spaghetti: Doe de spaghetti in de wok en meng goed, zodat alle smaken in de bami trekken. Roer vlak voor het serveren de fijngehakte snijselderij door het gerecht.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 3 Maggi bouillonblokjes
- 500 gram spaghetti
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 5 eetlepels Japanse sojasaus
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook uitgeperst
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
- ½ theelepel vijf kruidenpoeder
- 2 cm verse gember geraspt
- 1 theelepel trassie
- 400 gram kipfilet in blokjes van 2 x 2 cm
- 30 gram tomatenpuree
- 50 ml water
- 4 takjes snijselderij alleen de blaadjes, fijngehakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Vul een grote pan met water en voeg 2 Maggi bouillonblokjes toe. Breng aan de kook.3 Maggi bouillonblokjes
- Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in de grote pan tot hij beetgaar is.500 gram spaghetti
- Giet de spaghetti af en meng met 1 eetlepel zonnebloemolie, 1 eetlepel sojasaus, en 1 eetlepel ketjap manis. Zet even apart.2 eetlepels zonnebloemolie, 5 eetlepels Japanse sojasaus, 2 eetlepels ketjap manis
- Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een wok of diepe pan.
- Fruit de gesnipperde ui 1 minuut en voeg dan de uitgeperste knoflook toe. Roerbak dit samen een halve minuut.1 ui, 3 teentjes knoflook
- Verkruimel het overgebleven Maggi blokje boven de wok en voeg de zwarte peper, vijf kruidenpoeder, trassie, en geraspte gember toe. Roerbak dit alles 2 minuten.½ theelepel gemalen zwarte peper, ½ theelepel vijf kruidenpoeder, 2 cm verse gember, 1 theelepel trassie
- Voeg de blokjes kipfilet toe en bak tot de kip gaar en goudbruin is.400 gram kipfilet
- Roer de tomatenpuree door de kip en bak dit nog 2 minuten mee.30 gram tomatenpuree
- Zet het vuur lager en voeg de resterende sojasaus, ketjap manis, en 50 ml water toe. Laat dit even pruttelen zodat de smaken goed intrekken.50 ml water
- Schep de gekookte spaghetti bij de saus in de wok. Meng alles goed door elkaar, zodat alle spaghetti bedekt is met de saus.
- Proef en breng, als nodig, nog extra op smaak met sojasaus of ketjap.
- Roer vlak voor het serveren de fijngehakte selderijblaadjes door de spaghetti.4 takjes snijselderij
- Schep alles op een groot bord of schaal en serveer meteen.
Opmerkingen:
- Koelkast: Bewaar de bami maximaal 2 dagen in een afgesloten bakje.
- Diepvries: Je kunt de bami tot 2 maanden invriezen. Laat het ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm in de magnetron of wok met een beetje olie.
Geef een reactie