Wat als je niet wilt kiezen tussen karamel en chocola? Met dit makkelijke recept voor karamel brownies met een romige dulce de leche vulling hoeft dat niet meer. Dit is echt een Guilty pleasure met een grote G.

Makkelijke Karamel Brownies
Er zijn van die dagen dat je zin hebt in iets lekkers. En dan kom je voor de bijna onmogelijke keuze te staan. Ga je voor heerlijke chocola of toch voor iets met karamel. Lastig, lastig. Maar ik heb DE oplossing gevonden! Maak deze makkelijke karamel brownies. Gevuld met een heerlijke zelfgemaakte dulce de leche vulling. Makkelijk te maken, gooey en heel lekker!
Dus toen ik een voor de swiepswapswoep iets mocht maken van Hilde van Slowfoody, en door haar heerlijke recepten mocht neuzen, stopte ik spontaan bij haar recept voor fudge brownie. Hilde maakte dat met een heerlijke chocolade vulling met pecannoten. En ik heb dat aangepast naar een brownie met een karamel vulling.
En kun jij toch een keuze tussen deze twee maken? Kies dan voor karamel fudge met slagroom, brownies met cheesecake of heerlijke chocolade brownies in vier stappen.
Ingrediënten voor Fudgy Karamel Brownies?
Om deze karamelbrownies met Dulce de Leche te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:

- Bloem - Gewone tarwebloem is prima voor dit recept.
- Bakpoeder - Door het bakpoeder wordt de karamel brownie heerlijk luchtig.
- Stroop, Bruine suiker en Suiker - Maken de brownie zoet en de stroop en bruine suiker geven een lichte karamelsmaak.
- Eieren - Zorgen voor binding en een volle smaak.
- Boter - Maakt de brownie romig.
- Cacao - Voor een vleugje extra chocola in je brownie.
- Chocola - Gebruik een pure chocola met meer dan 70 % cacao voor deze brownies. Zo krijg je een volle chocolade smaak.
- Dulce de Leche - Deze karamel pasta maak je makkelijk zelf (recept voor dulce de leche op 6 manieren). Maar heb je echt weinig tijd dan kun je het vervangen door een pot dulce de leche of Bebogeen (dat vind je bij het zoete broodbeleg). TIP - Wanneer je zelf dulce de leche maakt, dan maak je die een dag van tevoren en laat je hem afkoelen naar kamertemperatuur
Hoe maak je Brownies met Dulce de Leche Vulling?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Doe de boter, beide suikers, stroop en chocolade blokjes in een steelpan. Laat alles op zacht vuur smelten. Laat 10 minuten afkoelen.
- In een kom klop je de eieren met een garde luchtig. Schenk de gesmolten chocola erdoor heen.
- Zet een zeef op de schaal en zeef de bloem, cacao en bakpoeder op het beslag. Meng met een spatel erdoor.
- Verdeel de helft van het beslag over de bodem van de bakvorm en strijk glad. Verdeel daar bijna alle karamel (op 4 eetlepels na) over.
- Strijk glad met een lepel. Verdeel daar de rest van het brownie beslag over en strijk dat weer glad.
- Schep de overgebleven karamel in hoopjes op de brownie. Pak een satéprikker of een mes en swirl dat door de bovenkant van het beslag heen. Zo krijg je een mooi patroon. Bak 25 minuten in een voorverwarmde oven van 190 °C. Laat de brownie in de vorm afkoelen naar kamertemperatuur en haal dan uit de vorm.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Makkelijke Karamel Brownies met Dulce de Leche Vulling
Ingrediënten
- 60 gram boter, ongezouten
- 150 gram suiker
- 75 gram bruine suiker
- 120 gram chocola, >70 % cacao in blokjes
- 1 eetlepel stroop
- 100 gram bloem
- 20 gram cacao
- 2 eieren, maat M
- ½ theelepel bakpoeder
- 400 gram Dulce de Leche, 1 blikje
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 °C of 170 °C.
- Vet een bakvorm in met boter en bedek de bodem met bakpapier.
- Schep de boter, bruine suiker, gewone suiker, stroop en blokjes chocola in een steelpan. Laat op gemiddeld vuur smelten. Wanneer de chocola gesmolten is, meng je alles goed door. Laat 10 minuten licht afkoelen.60 gram boter, 150 gram suiker, 75 gram bruine suiker, 120 gram chocola, 1 eetlepel stroop
- Doe de twee eieren in een grote kom. Klop met een garde luchtig.2 eieren
- Schenk de gesmolten chocola erbij en meng goed door.
- Zet een zeef op de schaal en doe de cacao, bloem en bakpoeder erin. Zeef die boven het beslag.100 gram bloem, 20 gram cacao, ½ theelepel bakpoeder
- Meng alles met een spatel door.
- Verdeel de helft van het beslag over de bodem van de bakvorm.
- Verwarm de dulce de leche in een steelpannetje, zodat hij wat vloeibaarder (en smeerbaarder wordt)400 gram Dulce de Leche
- Haal 4 eetlepels dulce de leche uit het pannetje en zet die even apart. Schenk de rest van de dulce de leche in de bakvorm. Strijk uit met een spatel of de achterkant van een lepel.
- Verdeel de rest van het brownie beslag over de dulce de leche laag.
- Met een lepel verdeel je hoopjes van je achtergehouden dulce de leche over de toplaag.
- Pak een saté prikker en swirl door de dulce de leche en vervolgens door het beslag. Zo krijg je een mooi patroon.
- Zet in de oven en laat 25 minuten bakken. De brownie zal niet helemaal gestold zijn, maar door het afkoelen hard hij iets uit. Je kunt de gaarheid checken door met een tandenstoker in het midden van de brownie te prikken. Zie je dat er een dun laagje chocola op de prikker zit dan is de brownie klaar.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Snij de brownie in zestien stukjes (of meer als je dat fijner vindt).
Opmerkingen
- Heel smeuïg, de chocola in het midden is nog gesmolten en het cakeje is kleverig. Bak de brownies 23 minuten in de oven om deze brownies te bakken. Wanneer je met een tandenstoker in het baksel steekt zie je dat er een dikke laag chocola op de tandenstoker zit.
- Fudgy, de chocola in het midden is zacht en de brownies hebben een krokante bovenlaag en een smeuïge cake structuur. Bak de brownies 25 minuten in de oven. Wanneer je met een tandenstoker in het midden van de brownie prikt, zie je dat er een dun laagje chocola op de prikker zit.
- Cake structuur, de chocola is niet meer vloeibaar en de brownie heeft een krokante bovenlaag en de structuur van cake. Bak de brownies 27 minuten in het midden van de oven. Prik met een satéprikker in het midden van de brownie, deze zal er schoon uit komen.
- Kamertemperatuur: Bewaar de brownies in een luchtdichte doos (of verpak ze in plasticfolie). Zo kun je ze tot 3 dagen bij kamertemperatuur bewaren.
- Diepvries: Wil je ze langer bewaren vries ze dan in! Verpak de brownies per stuk in plasticfolie en vervolgens in een diepvriesdoos. Zo kun je ze tot 2 maanden in de diepvries bewaren.
Geef een reactie