Een heerlijk kerstontbijt idee (of voor de brunch) geroosterde muesli met havermout, speculaaskruiden, pecannoten en cranberry's. Want naast heerlijke zelfgebakken broodjes, stol en quiches geeft deze zelfgemaakte granola een feestelijk tintje! En de smaak is ZO lekker! Echt de moeite waard om te maken (en te serveren).
Het Kerstontbijt of de Kerstbrunch. Daar pak ik graag voor uit. Een heerlijke quiche, zoals deze quiche Lorraine, een kerststol met amandelspijs en wat zoete broodjes zoals deze kaneelbroodjes en zachte witte bolletjes. Dat maakt zeker onderdeel uit van mijn uitgebreide tafel.
En wat dan ook lekker is, is een heerlijk bakje yoghurt met muesli. Deze kerst muesli, heerlijk krokant geroosterd in de oven, met havermout, speculaaskruiden en cranberry's is dan echt een aanvulling. En als je wat meer maakt en je vult er weckpotten mee, dan kun je elke gast nog een heerlijke pot granola meegeven. Dat gaat zeker in de smaak vallen.
Heerlijke geroosterde muesli met havermout, cranberry's, pecannoten en speculaaskruiden. Een superlekker Kerstontbijt of brunch idee.
Jump to:
Welke noten zitten er in muesli?
In deze muesli heb ik gekozen voor pecannoten, omdat pecannoten een goede combinatie is met cranberry's. Maar je kunt heel veel verschillende noten gebruiken.
Denk bijvoorbeeld aan cashewnoten, amandelen (zonder vel), hazelnoten en walnoten. Hak ze fijn voor je ze toevoegt aan de muesli, zodat je een goede mix krijgt.
- Havermout - De traditionele granola wordt altijd gemaakt op basis van havermout. Het zijn haverkorrels die geplet en geknipt worden. Je kunt de fijne vlokken gebruiken of de normale havermout. En wanneer je kiest voor glutenvrije havermout, dan kun je deze muesli ook eten met een gluten allergie.
- Cranberry's - Gebruik gedroogde cranberry's. Ze zijn zoeter dan verse en geven een fris zoet accent. En natuurlijk is dit rode fruit onlosmakelijk verbonden met Kerstmis.
- Honing en bruine suiker - Aan muesli worden zoetmakers toegevoegd. In dit recept een mengsel van honing en bruine suiker. De honing is fijn om te gebruiken bij het maken van muesli omdat het goed mengt. De bruine suiker heeft extra smaakstoffen die een winters accent geven aan deze muesli.
- Speculaaskruiden - Onlosmakelijk verbonden met de feestdagen. En door het kruidenmengsel van onder andere nootmuskaat, kaneel en kruidnagel heerlijk bij koude dagen.
- Pecannoten - Pecannoten zijn afkomstig uit Amerika en lijken op platte, donkerbruine walnoten. Ze hebben een lichtzoete, boterachtige smaak.
- Zonnebloemolie - Olie die goed tegen hoge temperaturen kan en geen extra smaak toevoegt. De olie zorgt ervoor dat de havermout krokant wordt tijdens het bakken.
Expert Tip
Langzaam en op lage temperatuur bakken is de expert tip voor het maken van muesli. Bij de perfecte goudbruine granola rooster je de ingrediënten tussen de 150 en 175 °C.
Gebruik je een hogere temperatuur dan kunnen je noten en fruit verbranden, voordat de muesli krokant is. En daarnaast meng je alles tussentijds nog eens door, zodat je een egaal baksel krijgt, zonder aanbakken.
Wat is lekker in zelfgemaakte granola?
Een betere vraag is, wat niet? Muesli is goed te combineren en er zijn veel combinaties en mogelijkheden.
Gebruik als basis havermout (alhoewel quinoa tegenwoordig ook wordt gebruikt) en meng dat met noten naar keuze. Amandelen, walnoten, kokos, hazelnoten en zelfs pistachenoten zijn erg lekker. Zorg ervoor dat je ze fijn hakt. Maar je kunt ook de noten laten vervallen en kiezen voor zaden (pompoenpitten of zonnebloempitten zijn zo lekker!). En meng noten en zaden door elkaar voor nog meer smaak.
Als zoetstof gebruik je honing, Maple syrup, agavesiroop, eventueel aangevuld met suiker voor de smaak. Door een siroop te gebruiken, kleeft de granola goed aan elkaar.
De olie zorgt ervoor dat de muesli krokant wordt. Zonnebloemolie is een neutrale olie (en geeft weinig extra smaak). Je kunt ook kokosolie gebruiken.
Gedroogd fruit zoals rozijnen, krenten, blokjes abrikoos of dadel. Of gedroogde appel. Voeg het gedroogde fruit toe na het bakken (en afkoelen).
En denk ook eens aan kruiden. Kaneel, gember, vanille-extract of speculaaskruiden. Super om te gebruiken in de lekkerste muesli combinaties.
Wat eet je erbij?
- Bij deze granola eet je yoghurt of melk. Voeg, als je dat lekker vindt, nog wat vers fruit als frambozen, plakjes banaan of aardbeien toe.
- En heb je een lactose intolerantie dan kun je ook kokosyoghurt of sojamelk gebruiken.
- Eet het met een bolletje ijs en wat karamelsaus als toetje.
- Niet zozeer erbij, maar gebruik muesli bij het bakken (zoals bijvoorbeeld deze heerlijke muesli cake)
- Kamertemperatuur - Laat volledig afkoelen en bewaar het in een luchtdichte container. Zo blijft het tot 3 weken goed.
- Koelkast - Bewaar de muesli NIET in de koelkast. Door de vochtige omgeving kan de muesli zijn krokantheid verliezen en je hebt zelfs kans op schimmel.
- Invriezen - Laat afkoelen en doe de granola in een plastic zakje of bakje. Zo blijft hij tot 3 maanden goed in de diepvries.
- Deze bakplaat is voldoende groot om de muesli goed op te verspreiden. Door de opstaande randen blijft de muesli binnen de bakplaat, wanneer je alles een keertje mengt (tussendoor).
- Door bakpapier te gebruiken, brandt de muesli niet aan en is je bakplaat snel schoon.
- Met een spatel kun je tijdens het bakken de muesli snel door elkaar husselen. Zo bakt hij egaal en brandt hij niet aan.
Waarschijnlijk staat de oven te hoog. Daardoor zijn de noten, zaden en bijvoorbeeld kokos aangebakken voordat ze krokant zijn. Tijdens het bakken een keertje mengen helpt ook goed tegen aanbakken.
Als je muesli zijn crunchy bite is verloren, doordat het wat langer is bewaard, dan kun je dat eenvoudig weer verhelpen. Verwarm de oven naar 175 °C en spreidt de granola uit op een bakplaat. Bak 5 minuten en laat weer afkoelen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Kerstonbijt idee homemade geroosterde muesli met havermout
Apparatuur
Ingrediënten
- 2 eetlepels bruine suiker
- 75 ml zonnebloem olie
- 60 gram honing
- 350 gram havermout
- 100 gram pecannoten
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 75 gram cranberry's, gedroogd
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Leg een bakpapier op de bakplaat.
- Meng in een kom de bruine suiker, zonnebloemolie en honing goed door elkaar.2 eetlepels bruine suiker, 75 ml zonnebloem olie, 60 gram honing
- Meng het suikermengsel met de havermout, speculaaskruiden en pecannoten. Zorg dat alles goed bedekt is met het suiker olie mengsel.350 gram havermout, 100 gram pecannoten, 1 theelepel speculaaskruiden
- Verdeel de muesli zo vlak mogelijk over de bakplaat en bak 15 minuten in de oven.
- Maak het los met een spatel en roer alles goed door. Maak opnieuw een vlakke laag.
- Zet het terug in de oven en bak nogmaals 15 minuten.
- Haal uit de oven en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Meng de cranberry's door de muesli.75 gram cranberry's
- Bewaar in een luchtdicht afgesloten pot.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur - Laat volledig afkoelen en bewaar het in een luchtdichte container. Zo blijft het tot 3 weken goed.
- Koelkast - Bewaar de muesli NIET in de koelkast. Door de vochtige omgeving kan de muesli zijn krokantheid verliezen en je hebt zelfs kans op schimmel.
- Invriezen - Laat afkoelen en doe de granola in een plastic zakje of bakje. Zo blijft hij tot 3 maanden goed in de diepvries.
Geef een reactie