Krokante cruesli met havermout, amandelen en kaneel geeft je energie die je nodig hebt voor een goede start van de dag. En deze zelfgemaakte versie, daar zit precies in wat je lekker vindt. Noten, kruiden en heerlijke granen. Een makkelijk recept voor een volle kom.
Jump to:
Eenvoudige Havermout Cruesli met Amandelen en Kaneel
Zelf granola maken is leuk om te doen, heel makkelijk en je kunt het recept aanpassen naar eigen smaak. Vroeger at ik weleens muesli, cruesli of granola uit de supermarkt en dan zaten daar harde stukken banaan in (echt zo niet mijn ding), appelblokjes (maar dan heel chewy) en harde krenten. Maar ik wist niet beter en ik pikte de dingen die ik niet zo lekker vond er gewoon uit.
Tot ik dit recept voor cruesli begon te maken. Ik rooster het basisrecept in de oven en als ik zin heb, doe ik er, nadat alles is afgekoeld, krenten, rozijnen, abrikozen of ander gedroogd fruit door. Of ik schep het in de ochtend bij mijn bakje yoghurt. Zo kan ik het elke dag precies naar smaak aanpassen. En lekker dat dat is.
En ben je een chocolade fan? Dan vind je deze chocolade muesli (zonder extra toegevoegde suikers) vast heerlijk. Of voor de herfst deze appeltaart granola. Dat is echt genieten.
Ingrediënten
Een volledige lijst met ingrediënten kun je terugvinden aan het eind van dit blog.
Wat voor havermout gebruik je voor geroosterde cruesli?
Onbewerkte volkoren havermout uit de supermarkt. De goedkoopste soort voldoet prima. Snel klaar varianten of met een smaakje gebruik je niet voor dit recept (dat smaakje voeg je zelf toe).
Bereiding
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Om dit eenvoudige recept te maken, verwarm je het suikermengsel tot het goed vloeibaar is en roer je dat door de havermout en amandelen. Dit grill je de granola in de oven tot het krokant en vol van smaak is.
Muesli wordt gemaakt van havermout, gecombineerd met noten, zaden, gedroogd en eventueel andere granen. Er wordt geen zoetstof aan toegevoegd.
Cruesli bevat een vet (olie of boter) en suiker. Dit wordt gebakken in de oven waardoor het knapperig en zoet wordt. Daarna kun je het mengen met noten, chocola, gedroogd fruit enz.
Granola is een tussen variant. Het bevat meestal minder zoetstoffen en niet altijd suiker (maar ook honing of Maple syrup) in vergelijking met cruesli, en wordt ook gebakken in de oven.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 125 gram boter
- 60 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- 300 gram havermout
- 150 gram amandelen
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 °C of 140 °C
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- In een pan smelt je de boter, waarna je de suiker en het kaneel toevoegt.125 gram boter, 60 gram donkerbruine basterdsuiker, 2 theelepels gemalen kaneel
- Roer tot de suiker is opgelost en draai het vuur uit.
- Meng dan de havermout en amandelen hierdoor heen. Zorg dat alles goed bedekt is met het botermengsel.300 gram havermout, 150 gram amandelen
- Verdeel de muesli over de bakplaat (zoveel als mogelijk in een enkele laag) en zet 15 minuten in de oven.
- Maak dan met een spatel los en roer alles goed door.
- Zet nogmaals 15 minuten in de oven.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur en doe in een luchtdicht afgesloten pot.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur - In een afgesloten luchtdichte container blijft de cruesli tot 2 maanden goed.
- Diepvries - Alhoewel de structuur iets verandert, is het mogelijk om granola in de diepvries te bewaren. Stop de granola in een luchtdichte doos of zak (met zo min mogelijk lucht) en bewaar tot maximaal drie maanden in de diepvries.
Geef een reactie