Met dit gure winter weer is een kom warme havermout met speculaaskruiden om de dag mee te starten een welkome start. Lekker met gebakken zoete appel, walnoten, honing en op smaak gebracht met speculaaskruiden. Geniet van dit voedzame ontbijt. Een smaakvolle en gezonde start van de dag!
Een gezond en verwarmend ontbijt.
Het winterzonnetje werpt zijn gloed op een warme kom met havermout op mijn ontbijttafel. Deze keer geen gewone havermout, maar met knapperig gebakken appels, walnoten en het rijke aroma van de speculaaskruiden.
De geur van versgebakken appeltaart zweeft ondertussen door je huis, als je dit recept maakt. De speculaaskruiden doen je daarbij denken aan de gezellige geestdagen en knusse avonden bij het warme vuur.
En het allerbeste van dit heerlijke ontbijt? Het is supermakkelijk te maken. Terwijl de havermout zachtjes warm wordt, maak je de gebakken appels. Met honing en speculaaskruiden bak je ze goudbruin en door het bakken krijgen ze een heerlijke karamelsmaak. Wanneer ze klaar zijn doe je ze bij de romige havermout en kun je starten met dit heerlijke ontbijt! Smakelijk.
Wat heb je nodig voor Speculaas Havermoutpap?
Om deze Havermout met Speculaaskruiden en Appel te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Melk: In de melk gaar je de havermout. Gebruik volle melk voor een romige smaak, maar halfvolle melk of magere melk werken ook prima.
- Boter: Om de appelstukjes romig in te bakken.
- Appel: De appels worden geschild en geraspt. Een stevige appel is lekker, zoals een Elstar of Jonagold
- Speculaas kruiden: of koek kruiden. Die heerlijke kruiden die voor speculaas en peperkoek kenmerkend zijn, zijn ook lekker in de havermout. Je vindt een recept voor speculaaskruiden hier.
- Havermout: Een volkoren graansoort gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Vaak worden ze voorgestoomd om de bereidingstijd te verkorten.
- Walnoten: Geven een nootachtige smaak aan de havermout. Rooster ze licht voor nog meer smaak. Je kunt de walnoten ook vervangen door pecannoten. Heb je een noten allergie, laat de walnoten dan achterwege. Verder hoef je niets aan het recept te veranderen.
- Honing: Voor het zoeten van de havermout.
Hoe maak je Havermout met Appel, Speculaaskruiden en Walnoten?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Schenk de melk in een pannetje en breng langzaam aan de kook. Voeg de havermout toe en laat vijf minuutjes zachtjes meekoken. Zet het vuur dan uit en laat even staan met een deksel op de pan.
- Ondertussen smelt je boter in de pan en doe je daar de appelblokjes en speculaaskruiden bij.
- Roerbak de appels twee tot drie minuten tot ze goudbruin en zacht zijn.
- Doe de havermout in een kommetje en schep de gestoofde appeltjes en fijngehakte walnoten erbovenop. Giet er wat honing over en serveer meteen!
Tips, Vervangingen en Variaties
- Appels: Kun je ook vervangen door peer.
- Speculaaskruiden: Gebruik in plaats van speculaaskruiden kaneel. Ook erg lekker.
- Sudderen: Om een romige havermout te krijgen laat je het sudderen. Zorg er dan wel voor dat je af en toe roert zodat de havermout niet aanbrandt.
- Honing: Kun je achterwege laten als je geen extra suikers wilt toevoegen. Of gebruik maple syrup, wat ook goed past bij dit ontbijt.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 190 ml melk
- 40 gram havermout
- 1 eetlepel boter
- 1 appel geschild, kern eruit en in blokjes gesneden
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 eetlepel walnoten fijngehakt
- 1 eetlepel honing
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Schenk de melk in een pannetje en breng langzaam aan de kook.190 ml melk
- Wanneer de melk kookt voeg je de havermout toe, zet je het vuur laag en kook je vijf minuten, terwijl je blijft roeren.40 gram havermout
- Smelt ondertussen de boter in een koekenpan en voeg de appel en speculaaskruiden toe. Bak even aan.1 eetlepel boter, 1 appel, 1 theelepel speculaaskruiden
- Doe de havermout in een kommetje en bestrooi met de appelstukjes en walnoten.1 eetlepel walnoten
- Schenk er wat honing over.1 eetlepel honing
- Eet meteen op.
Opmerkingen:
- Een stevige appel is lekker, zoals een Elstar of Jonagold.
- Je kunt appel ook vervangen door peer.
- Je vindt een recept voor speculaaskruiden hier.
- Of gebruik kaneel in plaats van speculaaskruiden
Geef een reactie