Deze simpele koekjes zijn gemaakt van zanddeeg en bestreken met ei. Het is een basis recept voor koekjes deeg dat je daarna in allerlei variaties kunt gebruiken.
Op Woensdag zijn de kinderen thuis. En vaak bak ik dan koekjes. Alleen of samen, al naar gelang hun vriendenafspraakjes. Vandaag wilde Coen wel mee bakken en besloot ik deze Sablé koekjes te bakken. Waarom? Omdat ze zo snel een resultaat geven. In een paar minuten maak je het deeg. Je koelt de koekjes 25 minuten en vervolgens bak je ze in een kwartiertje af. Dat valt nog wel op te brengen.
Waarom zet je deeg in de koeling voor het
bakken?
Coen vroeg zich wel af waarom het deeg nog de koelkast in moest, als het daarna toch de oven in ging. Toen ik uitlegde dat dat kwam omdat we de vormpjes die we hadden uitgestoken zo moesten blijven en als we ze meteen in de oven zetten ze gaan uitlopen en een andere vorm krijgen, begreep hij het.
Sowieso is het altijd wel grappig. Waar ik me kan houden bij één koekjes vorm, weigert hij een vorm twee keer te gebruiken. Hij wil allemaal andere koekjes. Draken, kerststerren, heksen, alle koekjesvormen worden hier regelmatig gebruikt en de Kerstvormen kunnen met gemak in Juli te voorschijn gehaald worden.
Sablé koekjes
maken
Het recept voor deze Sablé koekjes kun je gebruiken als een basisrecept waar je heerlijk mee kunt variëren. Je kunt er noten aan toevoegen, laten afkoelen en met icing een tekening erop maken, in chocolade dopen, laat je fantasie erop losgaan. Met dit basisrecept heb je altijd een heerlijk koekje.
It's a good taste!
Recept: Sablé
koekjes
📖 Recipe
RECEPTKAART
Sablé koekjes
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- bakplaat
- bakpapier
- Deegroller
- koekjes uitsteker
- Plastic folie
- Kwastje
- rooster
Ingrediënten
- 175 gram boter , ongezouten, kamertemperatuur
- 150 gram suiker
- 3 eigelen
- snufje zout
- 1 theelepel vanille-extract
- 250 gram bloem
Instructies
- Doe de boter en de suiker in een kom en meng alles met de mixer 3 minuten door elkaar.
- Mix 2 eigelen, het snufje zout en het vanille-extract door het botermengsel en zorg dat alles goed gemengd is.
- Voeg ongeveer de helft van de bloem toe, meng goed door en voeg dan de rest toe.
- Mix tot je een soepel deeg hebt.
- Leg 15 minuten in de diepvries.
- Plaats bakpapier of bakmatjes op twee bakplaten
- Leg de helft het deeg op het bakpapier en bedek het met een plastic folie.
- Rol met de deegroller uit tot de gewenste dikte. Herhaal dat voor het tweede stuk deeg.
- Druk met een koekjes uitsteker koekjes uit het deeg. Het meest eenvoudige is om het deeg tussen de vormpjes te verwijderen. Zo hoef je ze niet meer te verplaatsen.
- Zet de bakplaten met koekjes in de koeling. Verwarm ondertussen de oven voor naar 160 graden Celsius.
- Meng ondertussen de overgebleven eidooier met 1 eetlepel water.
- Haal na 15 minuten de koekjes uit de koeling en bestrijk ze snel met het eimengsel, waarna je ze in de oven schuift.
- Bak 15 minuten of tot de koekjes goudbruin zijn.
- Laat afkoelen op een rooster.
Geef een reactie