Zelf homemade gember ijsthee maken met citroen en munt is super makkelijk. Lekker fris en verkoelend met veel ijsblokjes. Heerlijk op een mooie zomerdag.
Zelf gember ijsthee maken is makkelijk en simpel. En ik ga natuurlijk het recept met je delen. Dit ijskoude drankje is namelijk heerlijk als het super warm weer is. En wist je dat gember helpt tegen misselijkheid en je maag tot rust te brengen? Maar je hoeft natuurlijk niet persé beroerd te zijn om te genieten van een heerlijk glas. Ik beloof je dat deze altijd in de smaak valt. En omdat het zo'n eenvoudig recept is, ga je het zeker heel vaak maken.
Wat is ijsthee?
Het eerste ice tea recept dat is opgeschreven dateert uit de jaren 1876 waar het in een kookboek is opgenomen. Het originele recept is zonder koolzuur en altijd gezoet met suiker. En het wordt meestal geserveerd met citroen. En ook deze gember ijsthee is op smaak gebracht met citroen en zonder koolzuur.
Hoe maak je het?
Er zijn eigenlijk twee manieren om ice tea te maken. En ik zal ze hier allebei even aanstippen. Bij dit recept maak je het op de manier zoals gebruikelijk bij thee met heet water. Maar er bestaat ook een tweede manier die aan populariteit wint. De koud gezette variant. En wat dat is en waarom je daar ook voor kunt kiezen leg ik je hieronder uit.
Basisrecept
Voor het op smaak brengen met alle specerijen voeg je je zoetstof toe en zorg je dat het opgelost is. Daarna (of tijdens het trekken van de thee) voeg je ook de andere smaakmakers toe, zodat die ruim de tijd krijgen om hun smaken af te geven. Zeef vervolgens de thee en vul aan tot de juiste hoeveelheid.
Laat goed koud worden. Net voor het serveren voeg je nog wat ijs toe (lekker koel) en de garnering. Dat laatste is niet persé noodzakelijk voor de smaak, maar de aankleding doet ook wat toch?
Dit recept voor gember ijsthee is gezet volgens de hot brewed methode. Maar voel je vrij om te kiezen voor de koud gezette variant.
Koud gezette ijsthee (cold brewed iced tea)
Bij de koud gezette variant voeg je thee aan koud water toe en laat je dat 6 tot 8 uur in de koeling op smaak komen. Het beste resultaat krijg je als je gebruik maakt van losse thee, die je vervolgens zeeft. Bij theezakjes is de smaak van de thee minder aanwezig.
Maar waarom zou je kiezen voor koud gezette ijsthee?
Door heet water te gebruiken geeft de thee een bittere smaak vrij. Want door de hitte komen Tanines die van nature aanwezig zijn in de theeblaadjes en die de bittere smaak veroorzaken vrij. Dat gebeurd niet bij de koude methode. Je hebt daardoor bij de koude manier minder zoetstoffen nodig en de smaak van de thee is wat minder uitgesproken.
Ijsthee gemaakt van heet water (hot brewed iced tea)
Eigenlijk is deze manier van theezetten, het meest gebruikelijk. Je kookt water, zet het vuur uit. Daarna los je de zoetstof op en trekt de thee in het hete water. Eventueel voeg je nog smaakmakers naar keuze (kruiden, citroen, specerijen zoals kaneel en steranijs) toe. Vervolgens laat je de drank afkoelen en heel koud worden in de koelkast.
Waarom kies voor ijsthee gemaakt met hete thee?
Deze methode is het meest snel, je hebt binnen een paar uurtjes een smakelijk gekoeld glas drinken. En je kunt ook gewoon theezakjes gebruiken omdat de smaakstoffen veel beter vrij komen in heet water.
Een tweede voordeel van deze methode is dat je zoetstof, vaak suiker, goed oplost in het hete water. Suiker lost namelijk bijna niet op in koud water.
En als laatste zijn er ook veel mensen die het bittertje dat veroorzaakt wordt door de tanines gewoon lekker en verfrissend vinden. Deze tanines komen vrij als je thee trekt in heet water.
Is ice tea slecht voor je?
Alles wat je te veel drinkt en eet is niet goed voor je. Dit recept bevat suikers en daarom drink je er niet te veel van, omdat je anders te veel calorieën op een dag binnenkrijgt (maar af en toe een heerlijk glas kan echt geen kwaad).
Dus te veel gezoete ijsthee is niet goed, maar ook de ongezoete variant moet je niet te veel drinken. Hierin zitten naast hele goede stoffen ook stoffen die je niet te veel binnen moet krijgen. Het advies is daarom altijd om gevarieerd te eten en drinken. Of zoals mijn oma vroeger zei, te is nooit goed behalve te-vreden.
Onderstaand deel ik een basis recept voor gember ijsthee. Maar je kunt hiermee natuurlijk eindeloos variëren. Denk bijvoorbeeld eens aan:
- In plaats van groene kun je ook witte thee gebruiken. Deze is iets minder bitter en wat zachter van smaak.
- Je kunt de suiker weglaten of vervangen door 4 eetlepels honing. Wil je de zoete smaak maar geen suiker dan kun je ook Stevia gebruiken.
- Los eerst de suiker op in het water, voordat je de rest toevoegt. Suiker lost het best op in zo heet mogelijk water. En wanneer er veel ingrediënten zijn toegevoegd roert het allemaal wat lastiger.
- Zet het vuur uit voordat je de thee trekt. Nog beter is om het water te laten afkoelen naar 85 graden. Op die manier krijg je minder last van tanines, die de bittere smaak veroorzaken.
- Een tweede tip tegen de bittere smaak is om de theezakjes uit het water te halen, maar ze niet uit te knijpen.
- Gember pel je makkelijk door met de bolle kant van een lepel het velletje weg te schrapen. Als je op deze manier niet al het vel verwijderd is dat niet erg. Het kan geen kwaad om de gember met een stukje vel toe te voegen.
- Heb je een restje gember over, schil het en snij het in plakjes. Je kunt het op deze manier prima invriezen om voor een volgend recept te gebruiken.
Je kunt dit recept prima in het voren maken en het blijft een aantal dagen goed.
- Batches maken: Maak meerdere batches geconcentreerde ice tea en vul aan met koud water voordat je gaat serveren. Dat scheelt veel koelruimte. En dat is weer fijn als je een feestje geeft en een beperkte koeling hebt.
- Bewaren: Dit koele drankje kun je tot 3 dagen afgedekt in de koeling bewaren.
- Bewaren in de diepvries: Ice tea neemt veel ruimte in beslag in je diepvries. Maar een goed alternatief is de geconcentreerd gember ijsthee in te vriezen in een ijsblokjes tray en deze aan je karaf toe te voegen. Zo heb je meteen een kan met lekkere koude ijsthee.
- Sinaasappel ijsthee met citroen en limoen
- Rabarber ijsthee
- Limoen rozen ijsthee met verse frambozen
- Aardbeien limonade met verse aardbeien
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Puntzeef, deze Rösle puntzeef is superfijn in gebruik
Ingrediënten
Gember ijsthee
- 1500 ml water
- 100 gram suiker (optioneel of vervangers zie tips)
- 2 zakjes thee groene of witte thee
- 2½ cm gember gepeld en in schijfjes gesneden
- 15 gram munt blaadjes en takjes
- 1 citroen sap, ongeveer 4 eetlepels
Garnering
- ijsblokjes
- schijfjes gember
- muntblaadjes
- schijfjes citroen
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Gember ijsthee
- Breng in een pannetje 500 ml (2 cups) water aan de kook.
- Zet het vuur uit en voeg de suiker toe.
- Roer tot de suiker is opgelost.
- Hang de theezakjes in het water en voeg ook de gember, munt en citroensap toe.
- Laat 8 minuten op smaak komen en zeef de thee.
- Schenk de gezeefde thee over in de kan en vul aan tot 1½ liter (1500 ml 6⅓ cup).
- Zet in de koeling en laat minimaal 2 uur goed koud worden.
Garnering
- Voeg kort voor het opdienen ijs toe.
- Optioneel kun je plakjes gember, blaadjes munt en/of citroen partjes toevoegen.
Geef een reactie