Een romige chai latte ijskoffie op smaak gebracht met Chai kruiden thee. De smaken blenden heerlijk in dit verkoelende drankje. Een lekker en simpel recept.
Er was een nieuwe swiepswoepswap op Instagram en ik besloot daaraan mee te doen. Mij werd het account van culinarydreaming toebedeeld. Na even door haar instagram foto's te hebben geswiped kwam ik op het recept voor een Chai latte terecht.
Dat leek me erg lekker, maar wel wat zwaar voor de zomer. En omdat we hier toch een eigen draai aan mochten geven werd mijn recept een Chai latte ijskoffie.
Een simpel recept
Wat ik altijd heel belangrijk vind is om het recept heel simpel te houden. En dit recept voor een Chai latte ijskoffie heeft niet eens extra koeltijd nodig (al mag dat natuurlijk wel).
Daarmee heb je binnen 10 minuten een heerlijk verkoelend drankje. En door de kruiden heel lekker. Probeer het snel zelf!
Hoe maak je Chai thee?
Je kunt je thee heel simpel zelf maken, bijvoorbeeld met dit zelfgemaakte Chai thee recept. Maar je kunt het ook kant en klaar kopen. Voor extra smaak accenten heb ik vandaag nog wat specerijen toegevoegd. Steranijs, kardemom en kruidnagel. En die pasten goed bij deze ijskoffie.
Wat maakt dit recept zo speciaal?
In dit recept combineer je chai thee met zijn heerlijke kruiden met romige melk en een shot espresso. In Amerika wordt het een Dirty chai latte genoemd. Het 'dirty' komt omdat je koffie toevoegt aan je thee waardoor het er een beetje als modder eruit ziet.
En omdat het koud wordt geserveerd is dat dus een ijskoffie. Dit is een populair recept dat je zelfs bij Starbucks kunt krijgen.
- Vervang de melk door amandelmelk of door vanille amandelmelk. De honing kun je weglaten of vervangen door maple syrup of stevia. Daarmee krijg je een vegan variant.
- Heb je geen espresso apparaat, zet dan hele sterke koffie en voeg daarvan 50 ml aan de thee toe.
- Honing geeft een lekker smaak accent maar is niet persé nodig.
- Ook lekker is om wat anijszaad of kaneel toe te voegen aan het kruidenmengsel.
- Je kunt de Chai thee ook maken via de cold brewed methode zoals hier is uitgelegd. Net zo lekker, maar het kost je iets meer tijd.
- Los de honing op in het hete water. Zoetstoffen lossen het beste op in warme drankjes in plaats van in koude thee.
- Zet de thee en koffie al iets eerder en laat het afkoelen. Zo hoef je minder ijs toe te voegen.
- Gebruik een zeef om de kruiden en het theezakje te verwijderen.
- maak het eerder: maak de espresso en trek de thee een paar uur van te voren en laat goed koud worden in de koeling. Zo ben je snel klaar.
- in de koeling: deze ijskoffie kun je mengen en tot 3 dagen afgedekt bewaren in de koeling. Voeg het ijs toe voordat je gaat serveren.
- in de diepvries: je kunt de ijsthee ook invriezen. Denk bijvoorbeeld eens na over het invriezen in een ijsblokjes bakje. Je kunt de ijsklontjes vervolgens in je glas doen en je hebt ijskoude ijskoffie.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Chai thee
- 1 zakje Chai thee
- 1 eetlepel honing (optioneel)
- 2 stuks steranijs
- 3 stuks kardemom peulen
- 2 stuks kruidnagel
- 175 ml water kokend
Dirty Chai latte ijskoffie
- 1 portie chai thee
- 60 ml espresso (of 60 ml sterke koffie)
- 60 ml melk koud
- ijsklontjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Chai thee
- Los de honing op in het kokende water (optioneel)
- Voeg de thee en kruiden toe en laat 8 minuten op smaak komen.
- Zeef de thee.
Dirty Chai latte ijskoffie
- Doe het ijs in een glas.
- Schenk daarop de thee, espresso en melk.
- Serveer meteen.
Geef een reactie