De Griekse Hamburger met gegrilde groenten. Dat is een heerlijke sappige runderhamburger geserveerd in een knapperig Pita broodje. Met Mediterraans gegrilde groenten en op smaak gebracht met Za'atar en heerlijke Feta kaas en Hummus. Lekker op de BBQ of in de Grillpan. Een simpel recept dat binnen 20 minuten op tafel staat.
Ons makkelijke maandag recept van vandaag: een gezonde maaltijd binnen 20 minuten op tafel. Deze keer heb ik gekozen voor een hamburger met gegrilde groenten en Feta. En daarbij als saus hummus om de Feta smaak te complementeren (zoals dat zo mooi heet).
In mijn koelkast heb ik altijd Feta liggen. Dat is altijd handig als ik een salade maak. En die heb ik dan ook gebruikt in dit recept. Door dan ook een heerlijke runderhamburger en veel groenten te pakken maak je het geheel af.
- Venkel: Venkel heeft een lichte anijssmaak en wordt lekker krokant als je het grilt. Hou je niet van venkel dan kun je ook kiezen voor Aubergine of Paprika.
- Courgette: Hoewel courgette van zichzelf niet veel smaak heeft wordt deze groente als je hem op de grill of BBQ bakt heel smaakvol. De groente neemt de grillsmaak helemaal over.
- Hamburgers: In dit recept voor Griekse hamburgers heb ik runderhamburgers gebruikt. Omdat ze sappig zijn. Maar je kunt ook kiezen voor kip hamburgers voor een nog slankere versie.
- Pita broodjes: In plaats van een hamburger broodje heb ik bij dit recept gekozen voor Pita broodjes voor een Grieks tintje. En daarnaast kun je een pitabroodje prima vullen. Pak de grote maat pita broodjes zodat je ze beter kunt vullen.
- Hummus: Heerlijke romige topping voor deze hamburgers. Je maakt de hummus makkelijk zelf met dit Hummus recept of zoete aardappel hummus recept. En wil je het echt makkelijk dan koop je hem kant en klaar in de winkel.
- Feta kaas: Feta is een Griekse licht zoute schapenkaas die je makkelijk in blokjes kunt snijden of verkruimelen. Alleen kaas die op een traditionele wijze wordt bereid in bepaalde delen van Griekenland mag Feta heten (bron: Wikipedia)
- Za'atar: Een specerijenmix uit het Midden Oosten. Het bevat ondermeer Oregano en tijm. Het is een beetje pittig, nootachtig, geroosterde smaak. En het past prima bij deze Griekse burger. Heb je geen Za'atar dan kun je ook Sumac, oregano of tijm gebruiken.
🔪 Hoe maak je een Griekse hamburger met gegrilde groenten
Stap 1 Snij de groenten. Maak de venkel en courgette schoon. Snij de venkel in plakken. Schaaf de courgette in repen met een kaasschaaf of dunschiller. Meng in een kom de zonnebloem olie, zout en peper en meng de groenten erdoor.
Stap 2 Grill de hamburger, brood en groenten. Verhit een grill pan tot hij heel heet is. Bak eerst de hamburgers, 3 minuten aan beiden zijden. Pak de hamburger vervolgens in, in aluminium folie. Grill de pita broodjes aan beide zijden 2 minuten. En grill de courgette 1 minuut en de venkel 2 minuten aan beide zijden. Leg alles klaar om je Griekse hamburgers met gegrilde groenten snel klaar te maken.
Stap 3 Vul het pitabroodje. Snij het pita broodje open en doe gegrilde groentes onderin. Haal de hamburger uit de folie en doe die in het pita broodje.
Stap 4 Breng de burger op smaak. Schep een eetlepel hummus op de hamburger. Verkruimel vervolgens wat Feta erop. en bestrooi dat met za'atar. Serveer meteen.
- De courgette schaaf je simpel met een kaasschaaf of een dunschiller.
- Door de groenten vooraf te oliën, verbranden ze niet in de grill pan.
- Wanneer je geen Feta kaas in huis hebt, kun je ook witte kaas gebruiken.
- Dit recept voor Griekse hamburgers met gegrilde groenten kun je natuurlijk ook prima op de barbecue maken.
- Wanneer je de hamburger volgens dit recept 3 minuten bakt aan beiden zijden is hij medium rare. Wil je je hamburger liever gaar hebben dan bak je hem 5 minuten aan beiden zijden.
Hoe bewaar je overgebleven Feta?
Niets is vervelender dan restjes te moeten weggooien. Ik geef je en paar mogelijkheden wat te doen met restjes.
- Pak een luchtdicht afgesloten bakje. Snij de kaas in blokjes en doe de zoutoplossing uit het pakje in het bakje en doe de kaas erbij. Zo blijft hij zeker nog een week goed in de koelkast.
- Heb je geen zoutoplossing? Doe dan olijfolie in het bakje en doe de blokjes daarin. Die kun je op smaak brengen met heerlijke kruiden. Zorg dat de kaas helemaal onderstaat. Zo blijft hij nog twee weken goed in de koeling.
- En nog wat recepten om je Feta in te verwerken: Spinazie ricotta Feta cake, een heerlijke pizza met spinazie feta en pijnboompitjes of maak deze snelle roerbakschotel met aardappeltjes, feta en spinazie.
- Dit courgette en venkel kun je al snijden en schaven en in de olie bij kamertemperatuur bewaren. Dit kan tot 2 uur van te voren.
- Maak je zelf hummus dan kun je die tot 3 dagen afgedekt bewaren in de koeling.
- De rest van de ingrediënten kun je niet voorbereiden.
- Dit recept kun je niet bewaren en niet invriezen. Je eet het meteen.
- BBQ - deze BBQ op houtskool is oerdegelijk. Hij is gemaakt van staal, oerdegelijk en niet te groot zodat je hem makkelijk overal kwijt kan. Wat ook fijn is, is dat hij een deksel en een ingebouwde thermometer heeft. En je gebruikt hem natuurlijk om de hamburger, pitabroodjes en groenten te grillen.
- BBQ bakmat - met deze bakmat die zowel op een houtskool, gas of elektrische BBQ kan worden gebruikt wordt schoonmaken heel gemakkelijk. Je legt de bakmat na gebruik in een laagje water en weekt het vuil eraf. Dit heeft mijn leven al zo veel makkelijker gemaakt.
- Grill: deze grill heeft 4 platen zodat je verschillende platen zodat je makkelijk kunt grillen (wafels, tosti's, panini's en poffertjes). De uitneembare platen zijn goed af te wassen. En je kunt deze grill nog uitbreiden voor het maken van donuts, empanada's en anders lekkers. Ik gebruikte de grill voor het grillen van de hamburgers, pitabroodjes en groenten.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlGriekse Hamburger met gegrilde groenten {en witte kaas}
Apparatuur
- bbq of grill pan
Ingrediënten
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- ¼ theelepel zout
- â…› theelepel peper
- 1 venkel
- 1 courgette
- 4 hamburgers (rundvlees)
- 4 pitabroodjes (groot)
- 4 eetlepels hummus
- 4 eetlepels Feta
- 2 theelepels za'atar
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Voorbereiding
- Was de venkel en courgette.
- Snij de venkel in dunne plakken.
- Maak slierten courgette met een kaasschaaf of een dunschiller.
- Meng de zonnebloem olie met zout en peper.
- Voeg de venkel en courgette toe aan de olie en meng alles goed door.
Grillen
- Verhit de BBQ (of grill pan) en grill eerst de hamburgers, 3 minuten aan elke zijde. Pak ze in in aluminiumfolie en laat ze even rusten.
- Bak de pita broodjes aan beide zijden en snij ze door.
- Bak de venkel en courgette. De courgette grill je 1 minuut, de venkel 2 minuten aan beide zijden.
Samenstellen burger
- Verdeel de groenten in de opening van het pitabroodje.
- Pak de hamburger uit de aluminium folie en leg die op de groenten.
- Schep een eetlepel hummus op de hamburger.
- Verkruimel 1 eetlepel Feta over de hummus en bestrooi dat met een ½ theelepel Za'atar.
- Serveer met een heerlijke salade
Opmerkingen:
- De courgette schaaf je simpel met een kaasschaaf of een dunschiller.
- Door de groenten vooraf te oliën, verbranden ze niet in de grill pan.
- Wanneer je geen Feta kaas in huis hebt, kun je ook witte kaas gebruiken.
- Dit recept kun je natuurlijk ook prima op de barbecue maken.
- Wanneer je de hamburger volgens dit recept 3 minuten bakt aan beiden zijden is hij medium rare. Wil je je hamburger liever gaar hebben dan bak je hem 5 minuten aan beiden zijden.
- Â
Geef een reactie