Ovenschotel voor één persoon: Griekse Moussaka. Heerlijke groentes en smeuïg vlees met een lekkere bechamel saus. Alle smaken in één ovenschaal verzamelt. Makkelijke individuele porties: dat wordt weer genieten!
Ovenschotel voor één Persoon: Griekse Moussaka
Griekse Moussaka één van de bekendste recepten uit de Griekse keuken. Je kunt het vergelijken met een Italiaanse lasagne, maar dan plakken gebakken aubergine in plaats van lasagne bladen. Maar wist je dat het niet eens uitsluitend in Griekenland te eten is. Ook in de Arabische wereld kennen ze Moussaka, hoewel het daar wordt gegeten als een gekookte salade van tomaten en aubergines. Vaak geserveerd als een mezzo.
Deze variant is echt Grieks, voor het eerst beschreven rond 1920 door de Griekse kok Tselementes. Oorspronkelijk met lamsgehakt, maar inmiddels veel gebruikelijker met half-om-half of rundergehakt. Laagjes afgewisseld met vlees en groenten en gegratineerd met een heerlijke bechamelsaus (wat dan weer een Franse invloed is).
Het resultaat werd deze heerlijke moussaka, gemaakt in 1 persoonsporties zodat niemand te weinig aubergine, gehakt of aardappelen had (dat kan je soms hebben in een gezin). Met lekker veel groenten en veel smaak.
Jump to:
Wat heb je nodig voor een één persoons Ovenschotel: Griekse Moussaka?
Om deze Ovenschotel voor één Persoon te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Aubergine - Een groente met een neutrale smaak die vaak gebruikt wordt in de Mediterraanse keuken.
- Tomaten - Friszoet, stevig en lekker sappig. Vleestomaten en Roma tomaten hebben een heerlijke smaak.
- Suiker- Een klein beetje suiker zal de smaak van deze saus versterken en minder zuur maken.
- Uien en Knoflook - Voor extra smaak
- Aardappelen - Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes.
- Rundergehakt - Rundergehakt heeft lekker veel smaak en past prima in deze ovenschotel. Maar je kunt ook kiezen voor half-om-half, kip of lamsgehakt.
- Feta kaas - is een Griekse witte zachte kaas; het is romig, zout en pittig. (En staat niet op de foto, omdat ik hem per ongeluk in de koelkast had laten staan ;-))
- Boter, bloem, eieren en melk - De ingrediënten voor de béchamelsaus. Startend met een roux van de bloem en boter, verdun je die met de melk tot een saus. Door te mengen met eieren krijg je een romige volle saus.
Hoe maak je deze Makkelijke Ovenschotel Moussaka met gehakt?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Snij de aubergine in plakken en bak de schijven aan beide kanten in olijfolie tot ze lichtbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Bak de uien ongeveer 3 minuten tot ze glazig zijn en roerbak de knoflook kort mee. Doe het gehakt erbij en bak het rul en bruin. Schenk de tomatenblokjes en suiker erbij. Breng aan de kook, zet het vuur laag en sudder 25 minuten.
- Smelt de boter in de pan en voeg in één keer de bloem toe. Bak dit twee minuten (anders krijg je een bloemsmaak) met een houten spatel. Blijf roeren, anders wordt je roux bruin. Schenk dan de melk er langzaam bij, terwijl je roert met een garde. Breng aan de kook en sudder 1 a 2 minuten tot hij goed indikt. Zet het fornuis uit en laat 10 minuten afkoelen. Voeg de eieren toe en roer die door de béchamelsaus. Breng op smaak met zout en peper.
- Pak een ovenschaaltje en leg de aubergine in een laagje in de schaal. Schep daar wat gehaktsaus op en verdeel de gekookte aardappelschijfjes hierover. Dek dit weer af met een laagje aubergine en schenk béchamelsaus over de moussaka. Bestrooi met geraspte kaas en verkruimelde feta. Herhaal dit voor alle ovenschaaltjes en bak ze 30 minuten in een voorverwarmde oven bij 180 °C.
Serveer met een heerlijke Griekse Komkommer Salade, Salade spiesen of Tzatziki.
Tips
- Aubergine kun je ook afwisselen met een laagje courgette. Of gebruik alleen courgette en geen aubergine. Dit is in delen van Griekenland zelfs gebruikelijk bij het maken van Moussaka.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- 4 één persoons ovenschotels
Ingrediënten
- 2 aubergines In plakken van ½ cm gesneden
- 2 uien fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 300 gram rundergehakt
- 2 tomaten Zonder zaden, in kleine blokjes gesneden.
- 400 gram tomatenblokjes
- 1 theelepel suiker
- 25 gram boter ongezouten
- 25 gram bloem
- 200 ml melk
- 2 eieren maat L
- ⅛ theelepel peper
- ¼ theelepel zout
- 4 aardappelen Geschild, in schijfjes en 10 minuten voorgekookt.
- 50 gram geraspte kaas belegen
- 50 gram feta kaas verkruimeld
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C.
- Beboter de ovenschaaltjes.
- Doe wat olijfolie in de pan en bak de aubergine schijven aan beide kanten tot ze lichtbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.2 aubergines
- Verhit wat olie in de pan en bak de uien ongeveer 3 minuten tot ze glazig zijn.2 uien
- Voeg de knoflook toe en roerbak die 30 seconde mee.2 teentjes knoflook
- Doe het gehakt erbij en bak het rul.300 gram rundergehakt
- Schenk het blikje tomaten, de tomatenblokjes en de suiker erbij (haalt het zoetje in de tomaten iets op) en breng aan de kook. Sudder 5 minuten.2 tomaten, 400 gram tomatenblokjes, 1 theelepel suiker
- Smelt de boter in de pan en schep in één keer de bloem erbij.25 gram boter, 25 gram bloem
- Bak dat 2 minuten, terwijl je blijft roeren.
- Schenk dan scheutje voor scheutje de melk erbij, terwijl je roert met een garde.200 ml melk
- Laat de saus, terwijl je blijft roeren, nog 1 tot 2 minuten doorkoken.
- Haal de saus van het vuur en laat 10 minuten afkoelen.
- Roer de eieren er één voor één door, totdat ze goed zijn opgenomen.2 eieren
- Breng de bechamelsaus op smaak met zout en peper.⅛ theelepel peper, ¼ theelepel zout
- Pak de ovenschaal en verdeel de helft van de aubergine in de schaal.
- Schep de gehaktsaus erop.
- Verdeel de aardappelschijfjes hierover.4 aardappelen
- Vervolgens weer een laag aubergine.
- Schenk de bechamelsaus over de moussaka.
- Bestrooi met geraspte kaas en feta.50 gram geraspte kaas, 50 gram feta kaas
- Zet de schaal 30 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin is.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar de moussaka afgedekt in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
- Moussaka ongebakken en gebakken - Verpak de ovenschalen met twee lagen folie en bewaar in de diepvries. Laat ontdooien in de koeling.
- Opwarmen
- Ongebakken Moussaka - Zet de schaal 35 minuten in de oven bij 180 °C.
- Gebakken Moussaka -
- Oven - Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak 20 minuten bij 180 °C, tot hij warm is.
- Magnetron - Dek de moussaka af met een bord (anders droogt hij uit) en verwarm 2 minuten. Check en herhaal dit tot de Griekse moussaka voldoende warm is.
Robert Claeys says
Mevrouw,
Graag ontving ik de afmetingen van het ovenschoteltje?
Dank bij voorbaat.
Met vriendelijke groeten,
Andréa says
De gebruikte ovenschaaltjes zijn 10 x 13 cm. Succes met het maken van deze lekkere Moussaka!