Maak deze Köfte kebab nu heel makkelijk zelf, zonder pakjes en zakjes. Deze spiesjes kun je prima maken in de grillpan, maar zijn ook erg lekker van de BBQ.
Een feestelijk recept, met pittige en kruidige smaken. Het gehakt wordt heerlijk gekruid, waardoor het vlees veel smaak heeft en smeuïg blijft. Dit is echt met recht één van de lekkerste vleesgerechten uit de Marokkaanse keuken.
Wat heb je nodig voor Marokkaanse Kofta kebab Spiesjes?
Om deze Köfte kebabs te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Rundergehakt: Rundergehakt heeft lekker veel smaak en past prima bij deze kebabs. Maar je kunt ook kiezen voor half-om-half, kip of lamsgehakt.
- Knoflook en Ui: Knoflook en ui zijn samen een bekende smaakcombinatie. Vaak de basis van een heerlijke gekruide maaltijd. En ook hier is dat zo. Gebruik ‘gewone’ gele ui. Vind je dat te scherp dan kun je ook rode ui gebruiken.
- Paprikapoeder: Heeft een pikante smaak, wat umami toevoegt aan de köfte.
- Komijnpoeder: Proeft zoet, is verwarmend en heeft een nootachtige ondertoon. Je kunt het vergelijken (en ook vervangen) met karwijzaad.
- Kaneel: Heeft een zoete houtachtige smaak met een vleugje citroen. We gebruiken het hier gemalen.
- Cayennepeper: Pittig en scherp van smaak. Minder pittig in vergelijking met Spaanse peper of chilivlokken.
- Peterselie en munt: Voor een frisse smaak in de kebab spiezen.
Hoe maak je Heerlijk gekruide Marokkaanse runderkebabspiesjes?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe het gehakt in een grote kom en voeg de gesnipperde ui toe.
- Schep nu ook het paprikapoeder, komijnpoeder, kaneel, cayennepeper, zout, peterselie en munt erbij. Knijp de teentjes knoflook uit boven het gehakt.
- Kneedt alles goed door en vorm van het gehakt 8 kebabs (ovale lange vormen). Leg die op een bord en bewaar een half uur in de diepvries.
- Steek er een prikker in (dat gaat nu veel beter) en bewaar afgedekt in de koelkast. Voor het grillen bestrijk je de kebabs met zonnebloemolie. Grill de köfte kebabs acht minuten of tot ze gaar zijn, terwijl je draait.
Bestrooi met wat verse peterselie en serveer meteen. Lekker bij een BBQ met heerlijke gekruide krieltjes van de BBQ, gekarameliseerde uitjes en lekkere bloedsinaasappel ijsthee.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Gerookt paprikapoeder in plaats ‘normale’ paprikapoeder geeft een heerlijk rokerig smaakje.
- Bij köfte kebab is het lekker om een yoghurtsaus, tahini saus of pikante saus zoals Harissa te serveren.
- Kneedt het gehakt tot alles net is gemengd. Stop dan met kneden, want als je het gehakt te lang en te veel doorkneedt, wordt het vlees te vast en minder smeuïg.
- Wanneer je bamboespiesjes gebruikt, week ze dan minimaal een uur in water. Zo verbranden je spiesjes niet tijdens het grillen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zelf Köfte Kebab Maken
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel gemalen kaneel
- ½ theelepel cayennepeper
- 1 theelepel zout
- 4 eetlepels peterselie, vers, fijngehakt
- ½ theelepel munt
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Instructies
- Doe het gehakt in een grote kom en schep daar het uitje, paprikapoeder, komijnpoeder, kaneel, cayennepeper, zout, peterselie, munt en knoflook bij.500 gram rundergehakt, 1 ui, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel gemalen komijn, ½ theelepel gemalen kaneel, ½ theelepel cayennepeper, 1 theelepel zout, 4 eetlepels peterselie, ½ theelepel munt, 2 teentjes knoflook
- Kneedt het door tot het net gemengd is.
- Vorm van het gehakt 8 kebabs (ovaalvormig). Leg op een bord en zet dat dertig minuten in de diepvries.
- Steek in elke kebab een prikker en leg terug op het bord. Dek af met plasticfolie en bewaar in de koeling tot de grill heet is.
- Bestrijk het vlees met de olie en grill 8 minuten, terwijl je draait, tot ze gaar zijn.1 eetlepel zonnebloemolie
- Serveer de spiesen meteen.
Opmerkingen:
- Rundergehakt heeft lekker veel smaak en past prima in deze ovenschotel. Maar je kunt ook kiezen voor half-om-half, kip of lamsgehakt.
- Kneedt het gehakt tot alles net is gemengd. Stop dan met kneden, want als je het gehakt te lang en te veel doorkneedt, wordt het vlees te vast en minder smeuïg.
- Koelkast: Bewaar de spiesjes ongebakken afgedekt tot 2 dagen afgedekt in de koelkast. Je kunt ze gebakken ook maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren (afdekken met plasticfolie).
- Diepvries: Maak de köfte kebab en wikkel ze in plastic en vervolgens in een diepvriesdoos. Zowel gebakken als ongebakken blijven ze tot een maand goed. Laat ontdooien in de koelkast.
Geef een reactie