Ontdek een makkelijk bijgerecht van de Barbecue: heerlijke gekruide krieltjes. Knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen. Lekker veel smaak door de dressing en makkelijk uit te serveren, doordat ze op stokjes zijn geregen.
Dus of je nu een barbecue feestje hebt, of samen met je gezin eet, stook het vuur op en maak deze krieltjes op de barbecue!

Knapperig lekker: Recept voor Heerlijk Gekruide Krieltjes van de Barbecue
Dit gaat deze zomer vaak op mijn barbecue verschijnen: heerlijke gekruide krieltjes. Ik was altijd aan het zoeken naar een bijgerecht voor die gewone zomeravonden, waar het lekker warm was en ik de BBQ wilde aanstoken. Maar er geen compleet BBQ feest van wil maken, maar juist alleen een avondmaaltijd. Want heel eerlijk gezegd wie wil er elke dag pasta salade, koude schotel en aardappelsalade.
Deze gekruide krieltjes van de BBQ waren dus echt een uitkomst. Knapperige aardappeltjes, heerlijk zacht van binnen, gegrild op de BBQ. Iedereen genieten van zijn eigen stokjes. En door de heerlijke marinade hadden de krieltjes ook lekker veel smaak. Een echte aanrader voor dit BBQ-seizoen dus.
Wat heb je nodig voor Gekruide Krieltjes Spiesjes van de BBQ?
Om deze Heerlijk Gekruide Krieltjes van de Barbecue te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Krieltjes: Een kleine aardappel, tussen de 2 en 3 cm groot, meestal met schil verkocht. Ongeschilde krieltjes zijn ook te koop en zijn dan vaak al gegaard en een stuk kleiner.
- Paprikapoeder: Heeft een pikante smaak, wat umami toevoegt aan de aardappel.
- Kerriepoeder: Is een mengsel van verschillende specerijen. Het is pittig, scherp en aromatisch.
- Zeezout en peper: Voor het op smaak brengen van de krieltjes.
- Italiaanse kruiden: Deze kruidenmix met onder meer peterselie, oregano, bieslook en basilicum geven een heerlijke Italiaans tintje aan de krieltjes.
- Zonnebloemolie: Om de marinade te maken en het zorgt ervoor dat de krieltjes niet aan de grillplaat plakken.
Hoe maak je BBQ Aardappelspies?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Maak een marinade van de olie met de paprikapoeder, kerriepoeder, Italiaanse kruiden, zout en peper.
- Breng een pan water aan de kook en kook de krieltjes daar 10 minuten in (heb je voorgegaarde krieltjes dan kun je deze stap laten vervallen). Giet de krieltjes af.
- Schenk de marinade bij de nog hete krieltjes en meng alles goed door. Laat minimaal een uur op smaak komen (en afkoelen).
- Pak een prikker en rijg drie krieltjes aan elke prikker. Verhit de grill en bak de krieltjes tot ze knapperig aan de buitenkant zijn.
Dit is heerlijk bij een BBQ-avond samen met andere BBQ-recepten, zoals als voorgerecht gegrilde perziken met serranoham en basilicum, meloensalade met verse vruchten en varkenshaasspiesjes met komkommersalade. Garneer de aardappelspiesjes met verse kruiden en grof zeezout.
Tips, Vervangingen en Variaties
- In plaats van spiesjes kun je de aardappeltjes ook in een bakje van aluminiumfolie garen. Dan kun je dat bakje aanvullen met bijvoorbeeld olijven, champignons en cherry tomaten.
- Bestrooi de krieltjes meteen na het grillen met Parmezaanse kaas voor een cheesy bite.
Ja, dat kan, maar gebruik dan een BBQ grill bakje en bak minimaal 25 minuten tot de krieltjes gaar zijn. Draai ze daarbij af en toe om. Wanneer je ze op spiesjes rijgt, moet je ze altijd voorkoken, anders verbranden ze.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Heerlijk Gekruide Krieltjes van de Barbecue
Ingrediënten
- 500 gram krieltjes, gewassen en schoon geborsteld
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- ¼ theelepel paprikapoeder
- ¼ theelepel kerriepoeder
- 2 theelepels italiaanse kruiden
- ¼ theelepel grof zeezout
- ⅛ theelepel peper
Instructies
- Breng een pan met water aan de kook. Doe de krieltjes erin en kook 10 minuten.500 gram krieltjes
- Giet de krieltjes af en laat snel uitdampen
- Meng ondertussen in een schaaltje de olie, paprikapoeder, kerriepoeder, Italiaanse kruiden, zeezout en peper.3 eetlepels zonnebloemolie, ¼ theelepel paprikapoeder, ¼ theelepel kerriepoeder, 2 theelepels italiaanse kruiden, ¼ theelepel grof zeezout, ⅛ theelepel peper
- Schenk dat over de krieltjes heen en meng goed door.
- Laat dit een uur afkoelen naar kamertemperatuur.
- Rijg de krieltjes op een prikker (ongeveer drie krieltjes per stokje).
- Laat de BBQ of grill heel heet worden.
- Grill de aardappeltjes tot ze lekker krokant zijn. Serveer meteen.
Opmerkingen
- Vooraf maken:
- Leg de krieltjes in de marinade. Zo kun je ze tot een dag vooraf maken.
- Wanneer je de krieltjes aan de prikkers hebt geregen, kun je ze in de ochtend maken.
- Koelkast: Laat de krieltjes snel afkoelen en bewaar in een afgedekte schaal, maximaal 2 dagen in de koeling. Bak ze dan in de pan of snij ze in schijfje en bak ze in wat boter (lekker gebakken aardappeltjes) met eventueel een uitje erbij.
- Diepvries: Het is niet aan te raden de krieltjes in te vriezen omdat de structuur dan te veel veranderd.
Geef een reactie