Deze gerookte forel hapjes met zure room en komkommer zijn heerlijke kleine fingerfood hapjes die je makkelijk maakt en waar je al veel kunt voorbereiden. De mooie rondjes roggebrood maak je met een uitsteker (of een glas). De mierikswortel met zure room geeft deze hapjes een heerlijk romig pitje.
Jump to:
Waarom maak je deze hapjes?
- Makkelijk: Slechts 6 ingrediënten en met een uitsteker in de hand maak je makkelijk 20 hapjes in 15 minuten.
- Fris en romig: Door de komkommer en vis is het hapje heerlijk fris. De mierikswortel room geeft het een heerlijk pitje dat goed past bij de rokerige vis.
- Kan niet mis gaan: Dit is zo'n hapje dat zo makkelijk te maken is dat het gewoon niet mis kan gaan. En ik heb ook nog een video toegevoegd (onderin), zodat je het zelf kunt zien.
- Elegant en mooi: De gerookte forel hapje zien er mooi uitziet, maar dat ook nog eens elegant is. Heb je een glaasje champagne in je hand of een cocktail party, dan sla je met dit recept de plank zeker niet mis.
- Heerlijke smaak: Natuurlijk heel erg belangrijk: de smaak. De zurige smaak en de frisse komkommer. De zoute vis en de romige crème met een pepertje. De smaken vullen elkaar allemaal aan en geven een smaak explosie in je mond.
Welke ingrediënten heb je nodig?
Dat zijn er niet veel want voor 20 van deze gerookte forel hapjes heb je maar 6 ingrediënten nodig:
- Gerookte forel: Gerookte forel heeft een hele zachte en fijne smaak. En daardoor vinden veel mensen deze vis lekker. Kun je deze vis niet aankomen, of vind je hem toch niet lekker, dan kun je het ook vervangen door gerookte makreel of zalm.
- Komkommer: De komkommer gebruik je als fris accent in deze hapjes. Je kunt de komkommer met schil of zonder schil gebruiken.
- Roggebrood: een zurig grof brood. Het is een heerlijke tegenhanger van de rokerige vis. Hou je niet van roggebrood dan kun je ook een ronde cracker gebruiken.
- Zure room en mierikswortel: de smaak van mierikwortel is scherp en lijkt op het intense van mosterd. Zou je dat zo op de vis doen, dan kan het heftig zijn. Door het te mengen met de zure room krijg je een lichte peper smaak die heel mooi combineert met de forel. Wil je een wat scherpere smaak dan voeg je nog een eetlepel extra mierikswortel toe aan de zure room.
- Tuinkers: Niet alleen ziet het er mooi uit, maar de peperige smaak van de tuinkers is lekker met de mierikswortel room.
Hoe maak je deze gerookte forel hapjes?
Een video en een recept dat je makkelijk kunt printen, vind je onderaan dit blog terug.
Stap 1: Schil de komkommer en snij in plakjes van ½ cm dikte.
Stap 2: Meng de zure room met de mierikswortel en doe in een spuitzak. Ik gebruik wilton spuitmond 018. Maar heb je geen spuitmond dan kun je ook een theelepeltje crème op de komkommer scheppen.
Stap 3: Snij met een uitsteker een rondje uit het roggebrood. Herhaal dat voor al het roggebrood. Ga je dit hapje niet meteen serveren, dan kun je de roggebrood rondjes in plastic folie bewaren bij kamertemperatuur.
Stap 4: Maak de gerookte forel hapjes. Pak een roggebrood rondje en leg daar een plakje komkommer op. Daarop leg je een stukje gerookte forel. Spuit daar een toefje mierikswortel room op. Garneer met de tuinkers.
💭 Top tips
- Gebruik een ronde uitsteker om de roggebrood rondjes uit te snijden. Heb je dat niet dan kun je een omgekeerd glas pakken en met een mes langs de rand gaan.
- Je kunt de gerookte forel in stukjes snijden, maar ook eenvoudig een stukje lostrekken.
- Omdat dit een hapje is met gerookte vis, is het belangrijk om de vis tot je gaat serveren in de koeling te bewaren.
- Het is mooi om een spuitzak te gebruiken voor het toefje Mierikswortel room. Maar heb je dat niet, dan kun je ook een theelepeltje room mengsel op de komkommer scheppen.
- In gerookte forel kan altijd een stukje graat zitten. Let daar op bij de bereiding en loop de vis nog eens goed na.
Voorbereiden en bewaren
- Je kunt deze gerookte forel hapjes prima voorbereiden. Steek de roggebrood rondjes uit en verpak ze in plastic folie. Je kunt ze zo tot 2 dagen bewaren bij kamertemperatuur. Ook de komkommers kun je in de ochtend al snijden en samen met een licht vochtig keukendoekje (tegen het uitdrogen) in een plastic zakje in de koeling bewaren. De mierikswortel kun je mengen met de zure room en in een spuitzak doen. Dit kun je al 1 dag van te voren maken. Bewaar dit roommengsel in de koeling.
- Wanneer deze hapjes eenmaal gemaakt zijn, kun je ze niet meer bewaren. Eet ze dus meteen op.
Is gerookte forel rauw en moet je het nog koken?
Gerookte forel is over het algemeen volledig gekookt, doordat het warm gerookt wordt. Het is dus niet rauw en je hoeft het ook niet te koken. Het is veilig om te eten. Maar omdat het verse vis is, is het wel belangrijk om het in de koelkast te bewaren. Het is na aankoop ook maar enkele dagen houdbaar, dus hou dat goed in de gaten.
🍽 Handige materialen
- Spuitzakken 30 cm, deze spuitzakken zijn stevig en voldoende groot voor het spuiten van de mascarpone frosting. Ik gebruikte ze in combinatie met de kleine adapter en spuitmond 18 van Wilton. De spuitzak sluit ik altijd af met de Wilton elastiekjes (die zijn herbruikbaar), zodat het niet aan de achterkant eruit loopt (maar dat is wat ik zelf fijn vind).
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Het laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige profesionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
- Uitsteker 5 cm - Om gerechten mooi te presenteren zijn uitstekers onmisbaar. Deze uitstekers zijn stevig en hebben handgrepen wat het makkelijker maakt om een ronde vorm te maken. Verder kun je ze goed afwassen (ook in de vaatwasser).
🥘 Andere lekkere recepten
Heb je dit recept gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. De video's van recepten vind je terug op mijn Youtube kanaal. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
How to make it
Gerookte forel hapjes met zure room
Equipment
Ingrediënten
- 10 sneetjes roggebrood
- 1 komkommer
- 125 ml zure room
- 2 eetlepels mierikswortel
- 125 gram gerookte forel filet
- 15 gram tuinkers
Notes
- Gebruik een ronde uitsteker om de roggebrood rondjes uit te snijden. Heb je dat niet dan kun je een omgekeerd glas pakken en met een mes langs de rand gaan.
- Je kunt de gerookte forel in stukjes snijden, maar ook eenvoudig een stukje lostrekken.
- Omdat dit een hapje is met gerookte vis, is het belangrijk om de vis tot je gaat serveren in de koeling te bewaren.
- Het is mooi om een spuitzak te gebruiken voor het toefje Mierikswortel room. Maar heb je dat niet, dan kun je ook een theelepeltje room mengsel op de komkommer scheppen.
- In gerookte forel kan altijd een stukje graat zitten. Let daar op bij de bereiding en loop de vis nog eens goed na.
Instructies
Voorbereiding
- Schil de komkommer en snij in plakjes van ½ cm.
- Steek uit elk plakje roggebrood 2 cirkels van 5 cm doorsnede met een uitsteker.
- Meng de mierikswortel met de zure room en doe in een spuitzak.
Samenstellen gerookte forel hapjes met zure room
- Leg een rondje roggebrood voor je neer.
- Leg daarop een plakje komkommer.
- Pak een beetje forel en leg de op de komkommer.
- Spuit met de spuitzak een mooi toefje op de forel.
- Garneer met tuinkers.
Geef een reactie