Deze gerookte forel hapjes met zure room en komkommer zijn heerlijke kleine fingerfood hapjes die je makkelijk maakt en waar je al veel kunt voorbereiden. De mooie rondjes roggebrood maak je met een uitsteker (of een glas). De mierikswortel met zure room geeft deze hapjes een heerlijk romig pitje.
Waarom maak je deze hapjes?
- Makkelijk: Slechts 6 ingrediënten en met een uitsteker in de hand maak je makkelijk 20 hapjes in 15 minuten.
- Fris en romig: Door de komkommer is deze snack heerlijk fris. De mierikswortel room geeft het een heerlijk pitje dat goed past bij de rokerige vis.
- Kan niet mis gaan: Dit is zo makkelijk te maken is dat het gewoon niet mis kan gaan. En ik heb ook nog een video toegevoegd (onderin), zodat je het zelf kunt zien.
- Elegant en mooi: Dit gerookte forel hapje ziet er mooi uit, en is ook nog eens elegant. Heb je een glaasje champagne in je hand of een cocktail party, dan sla je met dit recept de plank zeker niet mis.
- Heerlijke smaak: Natuurlijk heel erg belangrijk: de smaak. De zurige smaak van het roggebrood en de frisse komkommer. De zoute vis en de romige crème met een pepertje. De smaken vullen elkaar allemaal aan en geven een smaak explosie in je mond.
Welke ingrediënten heb je nodig?
Dat zijn er niet veel want je hebt maar 6 ingrediënten nodig:
- Gerookte forel: heeft een hele zachte en fijne smaak. En daardoor vinden veel mensen deze vis lekker. Kun je hem niet aankomen, of vind je hem toch niet lekker, dan kun je het ook vervangen door gerookte makreel of zalm.
- Komkommer: gebruik je als fris accent in deze hapjes. Je kunt de komkommer met schil of zonder schil gebruiken.
- Roggebrood: een licht zuur grof brood. Het is een heerlijke tegenhanger van de rokerige vis. Hou je niet van roggebrood dan kun je ook een ronde cracker gebruiken.
- Zure room en mierikswortel: de smaak van mierikswortel is scherp en lijkt op het intense van mosterd. Zou je dat zo op de vis doen, dan kan het heftig zijn. Door het te mengen met de zure room krijg je een lichte peper smaak die heel mooi combineert met de forel. Wil je een wat scherpere smaak dan voeg je nog een eetlepel extra mierikswortel toe aan de zure room.
- Tuinkers: Niet alleen ziet het er mooi uit, maar de peperige smaak is lekker in combinatie met de mierikswortel room.
Stap 1: Snij de komkommer
Was de komkommer, schil (als je dat wilt) en snij in plakjes van ½ cm dikte.
Stap 2: Maak mierikswortelcrème
Meng de mierikswortel met de zure room en doe in een spuitzak. Ik gebruik daarbij Wilton spuitmond 018. Maar heb je geen spuitmond dan kun je ook een theelepeltje crème op de komkommer scheppen.
Stap 3: Snij rondjes roggebrood
Steek met een koekjes uitsteker rondjes uit het roggebrood. Of snij met een scherp mes een cirkel rond een glas. Herhaal dat voor al het roggebrood.
Ga je dit hapje niet meteen serveren, dan kun je de roggebrood rondjes in plastic folie bewaren bij kamertemperatuur.
Stap 4: Maak de gerookte forel hapjes.
Pak een roggebrood rondje en leg daar een plakje komkommer op. Daarop leg je een stukje gerookte forel.
Spuit daar een toefje mierikswortel room op. Garneer met de tuinkers.
Top Tips
- Gebruik een ronde uitsteker om de roggebrood rondjes uit te snijden. Heb je dat niet dan kun je een omgekeerd glas pakken en met een mes langs de rand gaan.
- Je kunt de vis in stukjes snijden, maar ook eenvoudig een stukje lostrekken.
- Omdat dit een hapje is met gerookte vis, is het belangrijk om deze tot je gaat serveren in de koeling te bewaren.
- Het is mooi om een spuitzak te gebruiken voor het toefje Mierikswortel room. Maar heb je dat niet, dan kun je ook een theelepeltje room mengsel op de komkommer scheppen.
- In gerookte forel kan altijd een stukje graat zitten. Let daar op bij de bereiding en loop de vis nog eens goed na.
Gerookte forel is over het algemeen volledig gekookt, doordat het warm gerookt wordt. Het is dus niet rauw en je hoeft het ook niet te koken. Het is veilig om te eten. Maar omdat het verse vis is, is het wel belangrijk om het in de koelkast te bewaren. Het is na aankoop ook maar enkele dagen houdbaar, dus hou dat goed in de gaten.
Er zijn twee belangrijke verschillen:
1. Crème fraîche heeft een hoger vetpercentage (35 %) ten opzichte van zure room (10 tot 20 %).
2. Crème fraîche kun je zowel warm als koud verwerken. Zure room kun je alleen in koude recepten gebruiken (anders gaat de room schiften). Heb je een koud gerecht dan kun je deze twee dus uitwisselen voor elkaar.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Wilton spuitmond 18
Ingrediënten
- 10 sneetjes roggebrood
- 1 komkommer
- 125 ml zure room
- 2 eetlepels mierikswortel
- 125 gram gerookte forel filet
- 15 gram tuinkers
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Schil de komkommer en snij in plakjes van ½ cm.
- Steek uit elk plakje roggebrood 2 cirkels van 5 cm doorsnede met een uitsteker.
- Meng de mierikswortel met de zure room en doe in een spuitzak.
Samenstellen gerookte forel hapjes met zure room
- Leg een rondje roggebrood voor je neer.
- Leg daarop een plakje komkommer.
- Pak een beetje forel en leg de op de komkommer.
- Spuit met de spuitzak een mooi toefje op de forel.
- Garneer met tuinkers.
Geef een reactie