Een witlof ovenschotel met spekjes is een heerlijke maaltijd die zelfs mensen die geen witlof lusten kan overtuigen! De basis is een romige witlofstamppot, op smaak gebracht met spekjes, kaas en verse salie. Deze stamppot wordt verpakt in een plakje ham en gegratineerd met kaas in de oven. Een makkelijke, maar o zo lekkere maaltijd die bij ons thuis altijd goed in de smaak valt. Zelfs de kinderen eten het graag!

Jump to:
Witlof Ovenschotel die de Kinderen Graag Lusten
Als je een biologisch groentepakket hebt, kun je zomaar witlof tegenkomen. Maar wat als niemand in huis witlof lekker vindt? Weggooien is geen optie, dus ik ging op zoek naar een recept dat wél in de smaak valt. Na wat experimenteren kwam ik uit bij dit gerecht: stamppot met witlof in een jasje van beenham, gegratineerd met kaas.
Er was er zelfs een die zei dat het lekker was en vroeg of we dit vaker konden eten. Tada de aanhouder wint. Een blijvertje dus! En zo'n recept verdient het natuurlijk om geblogt te worden.
Wat heb je Nodig?

- Witlof: Snijd het kontje eraf en verwijder de bittere kern. Kies voor de wit-gele of rode variant, beide zijn heerlijk.
- Aardappelen: Gebruik kruimige aardappelen. Deze zorgen voor een smeuïge stamppot.
- Spekjes: 75 gram is genoeg, omdat je ook ham gebruikt. Meer mag natuurlijk ook!
- Kaas: Gebruik belegen kaas. Rasp de helft voor de topping en snijd de rest in blokjes voor in de stamppot.
- Boter: Een klontje ongezouten boter maakt de stamppot extra romig.
- Salie: Verse salie geeft een heerlijke smaak. Geen verse in huis? Gebruik een theelepel gedroogde salie.
- Ham: Gebruik lekkere, grote plakken ham zoals Yorkham of beenham. Grotere plakken rollen makkelijker.
Bereiding

Stap 1: Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in een laagje water (ongeveer 5 cm) 10 minuten.

Stap 2: Snijd ondertussen de witlof in reepjes en verwijder de bittere kern. Voeg de witlof toe aan de pan en kook nog 10 minuten mee.

Stap 3: Bak de spekjes uit in een droge koekenpan. Giet de aardappelen en witlof af en stamp ze fijn met een stamper (geen mixer, anders wordt het lijmig). Roer de boter, kaasblokjes, spekjes en fijngesneden salie door de stamppot.

Stap 4: Leg een plak ham op een bord en schep er 2 eetlepels stamppot op. Rol de ham op en leg de rolletjes in een ovenschaal. Herhaal dit voor alle plakjes. Bestrooi met geraspte kaas. Bak de ovenschotel 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C, tot de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.
Top Tip
Heb je een restje witlof over? Je kunt witlof 8 tot 10 dagen bewaren in de koelkast. Hij is ook heerlijk als witlofsalade met appel en kaas. Of je maakt dit heerlijke groentegerecht: witlof ham kaas uit de oven.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Witlof Ovenschotel met Spekjes
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in even grote stukken gesneden
- 3-4 stronken witlof
- 1 eetlepel roomboter, ongezouten
- 120 gram kaas, belegen, in blokjes
- 2 eetlepels Verse salie, in stukjes gesneden
- 75 gram spekreepjes, uitgebakken
- 200 gram ham, zoals Yorkham of been ham, vleeswaren in plakjes
- 120 gram geraspte kaas, belegen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Vul een grote pan met 5 cm water en breng dit aan de kook.
- Doe de aardappelen in de pan en laat het water weer aan de kook komen. Zet het vuur laag en kook de aardappelen 10 minuten.1 kg kruimige aardappelen
- Maak de witlof schoon en snijd de bittere kern eruit.3-4 stronken witlof
- Voeg de witlof na 10 minuten bij de aardappelen en kook alles nog 10 minuten.
- Giet de aardappelen en witlof af en stamp ze fijn met een pureestamper (niet met een mixer, anders krijgt het een lijmachtige structuur).
- Roer de boter, blokjes kaas, salie en de spekjes door de stamppot. Breng op smaak met zout en peper.1 eetlepel roomboter, 120 gram kaas, 2 eetlepels Verse salie, 75 gram spekreepjes
- Leg een plakje ham op een plank en schep 2 eetlepels stamppot erop. Rol de ham op en leg de rolletjes in een ovenschaal. Herhaal dit voor alle plakjes ham.200 gram ham
- Strooi de geraspte kaas over de hamrolletjes.120 gram geraspte kaas
- Zet de ovenschaal in de oven en bak 20 minuten, totdat de kaas mooi gesmolten en lichtbruin is.
Opmerkingen
- Je kunt de bittere kern van de witlof ook verwijderen door het kontje eraf te snijden en de kern met een appelboor te verwijderen.
- Witlof minder bitter? Voeg een scheutje melk toe aan het kookwater.
- Gebruik Parmaham of Coburgerham in plaats van gewone ham.
- Probeer Emmentaler of Gruyère voor een andere kaassmaak.
- Voorbereiden: Maak de ovenschotel een dag van tevoren. Bewaar hem afgedekt in de koelkast en bak hem de volgende dag 35 minuten op 200 °C.
- Koelkast: Laat restjes afkoelen en bewaar ze maximaal 2 dagen in een afgesloten bakje.
- Diepvries: Verpak de afgekoelde schotel luchtdicht en bewaar tot 2 maanden in de diepvries.
Decoster Kurt says
één zeer lekker en gezond gerecht ik zal het zeker aanvast nogmaals klaar maken, mijn vrieden die bij mij hebben komen eten vinden het ook zeer lekker !
Andréa says
Wat leuk om te horen! Wij vinden dit ook nog steeds een heerlijk recept en hij staat hier vaak op tafel!