De volgende keer dat je zalm op de BBQ gaat grillen wordt hij SUPER lekker door de feta marinade. Die geeft het zoveel extra smaak! En als een bonus: met de gegrilde courgette krijg je een hele gezonde en makkelijke maaltijd!
Met het mooie weer, is het heerlijk om de BBQ aan te steken. En deze keer geen barbecuespies, maar een mooi zalmfilet en gegrilde courgette. En beiden serveer je met een kruidige feta marinade. Die haalt de smaken helemaal op en geeft het een gerecht een Mediterrane sfeer.
Dit is ook een heerlijk recept voor als je op vakantie bent. Want met name aan de kust kun je heerlijke verse vis aan komen. En doordat dit recept maar weinig om handen heeft is het makkelijk en snel te maken. Je zult er van genieten!
De heerlijke marinade van Feta, basilicum en olijfolie maakt deze courgette met zalm op de BBQ EXTRA lekker.

Een gezonde maaltijd
Deze zalm met de gegrilde courgette kun je prima serveren als maaltijd. En in de zomer, serveer ik er wat stokbrood en een salade bij. Een gezonde en redelijk slanke maaltijd (ligt er natuurlijk aan hoeveel je van die heerlijke feta marinade gaat gebruiken 😉 ).
Wanneer ik hem in de winter maak in de grill pan, serveer ik er wat gebakken aardappeltjes bij. Dat is ook superlekker!

- Zalm - Gebruik een grote zalmmoot of verschillende stukken. Het maakt voor de smaak niet uit. Kies een stukje met vel aan één zijde, dan valt de zalm bij het grillen minder snel uit elkaar. En het geeft ook nog extra smaak. In plaats van zalm kun je ook kabeljauwhaasjes gebruiken. Een stevige witvis die het goed doet op de grill. Door vlees en vis na het bakken of grillen even te laten rusten, zal er na het aansnijden minder sappen vrijkomen, die daardoor in je vlees of vis blijven. Veel lekkerder dus.
- Courgette - een heerlijke groente die zich goed laat grillen. Snij stukjes van ongeveer één cm dik, dan branden ze niet zo snel aan en kun je ze ook beter draaien. Heb je geen courgette of lust je dat niet, gebruik dan eens aubergine.
- Feta - De echte Feta kaas is natuurlijk de allerlekkerste. Deze komt uit Griekenland en kan van rauwe melk gemaakt zijn. Oppassen dus als je zwanger bent (lees altijd de etiketten goed). Kun je deze niet aankomen dan kun je witte kaas blokjes kopen in de supermarkt. Minder sterk van smaak, maar nog steeds erg lekker.
- Citroen - Wanneer in een recept citroenschil wordt genoemd, gebruik dan een biologische citroen. Rasp alleen het gele deel van de citroen. Het witte wat daaronder zit is erg bitter. De citroen kun je ook vervangen door limoen of sinaasappel.
- Basilicum - Een zoet kruid met een lichte, niet al te overheersende smaak. Hij combineert heerlijk met feta en citroen. Je kunt dit eventueel ook vervangen door tijmblaadjes of rozemarijn.

Stap 1 - Voorbereidingen
- Verkruimel de feta in een schaal.
- Hak de basilicum fijn.
- Rasp de schil van een citroen. Rasp alleen de gele schil en blijf weg bij het witte deel. Dat is bitter.
- Snij de courgette in plakjes van ongeveer één cm dik.

Stap 2 - Maak de feta marinade
- Meng de citroenschil met de feta.
- Pers 1 eetlepel citroensap uit en doe bij de feta.
- Voeg de fijngesneden bieslook toe aan het schaaltje.
- Schenk de olijfolie erbij, je hebt ongeveer 4 eetlepels nodig, en meng alles goed door.

Stap 3 - Maak de zalm klaar
- Bestrijk beide zijden van de zalm met olijfolie.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Leg de zalm op de hete BBQ of in de grillpan en grill de zalm zes minuten.
- Draai de zalm om en laat hem nog zes minuten grillen. Haal nu uit de pan en leg de zalm op een bord. Dek af met aluminiumfolie en laat drie minuten liggen. De sappen verdelen zich nu goed en de zalm wordt nog lekkerder.

Stap 4 - Grill de courgette
- Bestrijk de courgette aan beide zijden met olie.
- Bestrooi met zout en peper.
- Leg de plakjes op de BBQ of in de hete grillpan en bak gedurende drie minuten.
- Draai de plakjes om en grill nog drie minuten. Serveer de courgette met de zalm en feta dressing.
Hoe weet je of zalm gaar is?
Er zijn twee manieren om dat makkelijk vast te stellen:
- Kleur: Wanneer de zalm rauw of nog niet goed doorbakken is, is hij zalmroze en doorzichtig. De zijden van de zalm moeten na het bakken ten minste ondoorzichtig en licht roze van kleur zijn.
- Meten is weten. De kerntemperatuur van medium gebakken zalm (en zo is hij echt het allerlekkerste) moet 55 °C zijn. Dat is gemeten in het midden van het dikste stuk van de zalm.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!

Gegrilde zalm en courgette met een fetadressing
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
Ingrediënten
¼ theelepel zeezout
⅛ theelepel peper
4 eetlepels olijfolie extra vierge
100 gram feta kaas
15 gram basilicum
1 citroen biologisch
Instructies
Voorbereiding
- Verkruimel de Feta met je vingers in een schaal.
- Hak de basilicum erg fijn.
- Rasp de citroen, enkel het gele gedeelte niet het witte. Het witte deel van de citroen is namelijk erg bitter.
- Snij de courgette in plakken van ongeveer één cm dik.
- Bestrijk de courgette met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
- Smeer de zalmfilet in met olijfolie. Bestrooi vervolgens met zout en peper.
Feta dressing
- Meng in de schaal, de feta, citroenschil, één eetlepel citroensap en de basilicum.
- Voeg hier vier eetlepels olijfolie aan toe en meng goed door.
Grillen
- Steek de bbq (of skottelbraai) aan. Of verwarm de grillpan tot hij goed heet is.
- Gril de zalmfilet aan beide zijden zes minuten (of tot een kerntemperatuur van 55 °C).
- Leg de vis op een bord en laat drie minuten onder aluminiumfoie rusten.
- Gril vervolgens de courgette aan beide kanten drie minuten, tot hij gaar is.
- Leg op elk bord een zalmfilet met plakjes courgette. Schep op de zalmfilet en de courgette de fetadressing.
Geef een antwoord