Laten we duiken in de wereld van zalm van de BBQ en daarbij een smakelijk recept van Gegrilde Zalm met Courgette en Feta-marinade. Maak je klaar om op een heerlijk BBQ avontuur te gaan met een mix van sappige vis, malse courgette en de onweerstaanbare smaak van fetakaas. Dus steek de BBQ maar snel aan!
Gegrilde Zalm en Courgette met Feta Marinade: Een Heerlijke Samensmelting van Smaak
Met het mooie weer, is het heerlijk om de BBQ aan te steken. En deze keer geen barbecue spies, maar een mooi zalmfilet en gegrilde courgette. En beiden serveer je met een kruidige feta marinade. Die haalt de smaken helemaal op en geeft het een gerecht een Mediterrane sfeer.
Dit is ook een heerlijk recept voor als je op vakantie bent. Want vooral aan de kust kun je heerlijke verse vis aan komen. En doordat dit recept maar weinig om handen heeft, is het makkelijk en snel te maken. Je zult ervan genieten!
De heerlijke marinade van Feta, basilicum en olijfolie maakt deze courgette met zalm op de BBQ EXTRA lekker.
Een gezonde maaltijd
Deze zalm met de gegrilde courgette kun je prima serveren als maaltijd. En in de zomer, serveer ik er wat stokbrood en een salade bij. Een gezonde en redelijk slanke maaltijd (ligt er natuurlijk aan hoeveel je van die heerlijke feta marinade gaat gebruiken 😉 ).
Wanneer ik hem in de winter maak in de grillpan, serveer ik er wat gebakken aardappeltjes bij. Dat is ook superlekker!
Wat heb je nodig voor Gegrilde Zalm met Feta en Courgette?
Om deze Gegrilde Zalm met Courgette te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Zalm: Gebruik een grote zalmmoot of verschillende stukken. Het maakt voor de smaak niet uit. Kies een stukje met vel aan een zijde, dan valt de zalm bij het grillen minder snel uit elkaar. En het geeft ook nog extra smaak.
- Courgette: een heerlijke groente die zich goed laat grillen. Snij stukjes van ongeveer een cm dik, dan branden ze niet zo snel aan en kun je ze ook beter draaien.
- Feta: De echte Feta kaas is natuurlijk de allerlekkerste. Deze komt uit Griekenland en kan van rauwe melk gemaakt zijn. Oppassen dus als je zwanger bent (lees altijd de etiketten goed).
- Citroen: Wanneer in een recept citroenschil wordt genoemd, gebruik dan een biologische citroen. Rasp alleen het gele deel van de citroen. Het witte wat daaronder zit is erg bitter.
- Basilicum: Een zoet kruid met een lichte, niet al te overheersende smaak. Hij combineert heerlijk met feta en citroen.
Hoe maak je deze Gegrilde Courgette met Zalm
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Bestrijk beide zijden van de zalm met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
- Maak een feta marinade door de citroenschil, het sap, fijngesneden bieslook en olijfolie met de verkruimelde feta te mengen.
- Leg de zalm op de hete BBQ of in de grillpan en grill de zalm zes minuten. Draai de zalm om en laat hem nog zes minuten grillen. Haal nu uit de pan en leg de zalm op een bord. Dek af met aluminiumfolie en laat drie minuten liggen. De sappen verdelen zich nu goed en de zalm wordt nog lekkerder.
- Bestrijk de courgette aan beide zijden met olie. Bestrooi met zout en peper. Leg de plakjes op de BBQ of in de hete grillpan en bak gedurende drie minuten. Draai de plakjes om en grill nog drie minuten. Serveer de courgette met de zalm en feta dressing.
Top Tip
Door de vis na het bakken of grillen even te laten rusten, zal er na het aansnijden minder sappen vrijkomen, die daardoor in je vlees of vis blijven. Veel lekkerder dus.
Er zijn twee manieren om dat makkelijk vast te stellen:
1) Kleur: Wanneer de zalm rauw of nog niet goed doorbakken is, is hij zalmroze en doorzichtig. De zijden van de zalm moeten na het bakken minstens ondoorzichtig en lichtroze van kleur zijn.
2) Meten is weten. De kerntemperatuur van medium gebakken zalm (en zo is hij echt het allerlekkerste) moet 55 °C zijn. Dat is gemeten in het midden van het dikste stuk van de zalm.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Gegrilde Zalm met Courgette
Ingrediënten
Feta Dressing
- 100 gram feta kaas, verkruimeld
- 15 gram basilicum vers, fijngehakt
- 1 citroen, biologisch, rasp en sap
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
Gegrilde Zalm met Courgette
- 500 gram zalmfilets, vier stukken of één groot stuk
- 1 courgette, in schijven van 1 cm gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- ⅛ theelepel zwarte peper
- ¼ theelepel zeezout
Instructies
Feta Dressing
- Meng in de schaal, de feta, citroenschil, één eetlepel citroensap en de basilicum.100 gram feta kaas, 1 citroen, 15 gram basilicum vers
- Voeg hier vier eetlepels olijfolie aan toe en meng goed door.4 eetlepels olijfolie extra vierge
Grillen
- Smeer de zalmfilet en courgette schijven in met olijfolie. Bestrooi vervolgens met zout en peper.500 gram zalmfilets, 1 courgette, 2 eetlepels olijfolie, ⅛ theelepel zwarte peper, ¼ theelepel zeezout
- Steek de bbq (of skottelbraai) aan. Of verwarm de grillpan tot hij goed heet is.
- Gril de zalmfilet aan beide zijden zes minuten (of tot een kerntemperatuur van 55 °C).
- Leg de vis op een bord en laat drie minuten onder aluminiumfolie rusten.
- Gril vervolgens de courgette aan beide kanten drie minuten, tot hij gaar is.
- Leg op elk bord een zalmfilet met plakjes courgette. Schep op de zalmfilet en de courgette de feta dressing.
Opmerkingen:
- Heb je verse kruiden over? In deze blog vind je allemaal tips wat je met restjes kunt doen.
- Alleen de schil gebruiken van de citroen is natuurlijk zonde. Maar wat kun je er nog meer mee? Nu dit bijvoorbeeld: gin citroen drumsticks van de BBQ, citroenella ijsjes of een heerlijk vla recept met citroen, room en kokos (en maar 3 ingrediënten)
- Voorbereiding: De feta dressing kun je al tot twee dagen van tevoren klaarmaken en kan afgedekt in de koeling bewaard worden.
- Koelkast: De gare zalm kun je tot twee dagen afgedekt in de koeling bewaren.
- Opwarmen: Bak de zalm in wat olie in een koekenpan tot hij goed heet is.
Geef een reactie