Haal de zon naar je bord met dit lekkere hapje van gegrilde perzik met Serranoham. De sappige perziken en zoute ham maken elke hap onweerstaanbaar lekker.
Door de perziken te grillen worden de suikers in de perziken gekarameliseerd waardoor ze een diepere smaak krijgen. Lekker als hapje bij een feestje, een hapje voor de picknick of als licht Zomers voorgerecht. Probeer het snel!
Geniet van de Zomerse Smaakexplosie: Gegrilde Perzik met Serranoham
In de zomer op warme dagen ruik ik de perziken aan mijn perzikboom (ja, ik heb het geluk om die een in mijn tuin te hebben). En daar krijg ik dan meteen trek in. En ik eet ze niet alleen zo uit de hand, maar ik maak ook regelmatig dit makkelijke hapje. En de gegrilde perzik met Serranoham kun je ook prima vooraf maken.
Door het grillen zullen de al aanwezige suikers in de perzik, karameliseren, wat een diepere smaak geeft. De zoute ham en de zoete kruidige basilicum rijg je aan dezelfde prikker, waardoor deze smaken helemaal samenkomen in elke hap. Dit hapje ga je zeker vaker maken. Hier krijg je zeker de zomer in je bol van.
Wat heb je nodig voor Hapje van Perzik met Serranoham?
Om deze Gegrilde Perzik met Serranoham te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Perziken: Kies rijpe en sappige perziken. Ze zijn heerlijk zoet. Kun je echt niet wachten op verse perziken? Gebruik dan perziken op sap (niet op siroop).
- Serranoham: Is een Spaanse gepekelde en gerijpte rauwe ham. Het ruikt zoet, heeft een umami smaak en is zout. Je koopt het op de vleeswaren afdeling in dunne plakjes.
- Basilicum: Een groen zacht kruid, met een kruidige smaak met een zoet aroma en een klein pepertje.
Hoe maak je Perzik Hapjes met Serranoham?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Schil de perziken. Soms gaat dat heel makkelijk en laat het velletje zo los. Anders kun je een kruisje onderin maken met een scherp mes. Dompel ze vervolgens 10 seconde onder in kokend water en leg ze in een ijsbad. Het velletje komt nu makkelijk los. Snij de perziken in vieren en verwijder de pit.
- Maak kleine blokjes (ongeveer 2 x 2 cm) van de perzik en bak ze kort, ongeveer 2 minuten per kant in een hete grillpan, tot er grill streepjes te zien zijn.
- Prik een blaadje basilicum op een stokje
- Halveer elk plakje ham en rijg die aan de prikker en eindig met een blokje gegrilde perzik. Herhaal tot alle perzik (of Serranoham) op is.
Dit is heerlijk als hapje bij een feestje. Serveer dit met bijvoorbeeld met een Tarte Soleil van bladerdeeg, knapperige spinazie filodeeg hapjes en thee eieren. Je feestje zal een succes worden!
Tips, Vervangingen en Variaties
- Perziken: Kun je ook vervangen door nectarines of pruimen.
- Serranoham: Parmaham of Iberico ham zijn goede alternatieven.
- Honing: Door een klein beetje honing over de perziken te gieten, krijg je een warme zoete smaak.
- BBQ: In de zomer wordt dit een heerlijk voorgerecht door halve perziken op de BBQ te grillen en te serveren met ham en gesnipperde basilicum.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 perzik
- 8 plakken Serranoham gehalveerd
- 16 blaadjes basilicum vers
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwijder het velletje van de perzik (zie tips). Snij de perzik in vieren en verwijder de pit. Snij elk kwart perzik in vieren.1 perzik
- Verhit een grillpan tot hij heel heet is en leg de perzikblokjes in de pan. Bak ongeveer 2 minuten aan alle zijden tot er grill strepen aanwezig zijn. Haal uit de pan en leg even opzij.
- Prik aan elk stokje een basilicumblaadje en een half plakje Serranoham.8 plakken Serranoham, 16 blaadjes basilicum vers
- Rijg nu ook een gekarameliseerd blokje perzik op de prikker.
- Je hapje is klaar om geserveerd te worden.
Opmerkingen:
- Sommige rassen hebben een velletje wat, wat losser zit om het vruchtvlees en kun je makkelijk pellen door de schil los te trekken.
- Als dat niet lukt, snij je met een mes een kruisje onderin de perzik. Dompel de perzik 10 seconde onder in kokend water en haal ze met een schuimspaan uit het water en dompel ze onder in een ijsbad. Je kunt de velletjes nu gewoon verwijderen.
- Zorg dat je perziken sappig en stevig zijn. Je kunt ook perziken op sap gebruiken.
- Je kunt perziken ook vervangen door nectarines of pruimen.
- Dit hapje kun je prima voorbereiden in de ochtend. Bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast tot je ze gaat gebruiken.
- Langer bewaren is niet aangeraden.
- Ook kan dit hapje niet ingevroren worden.
Geef een reactie