Een knapperig hapje gevuld met spinazie, pijnboompitjes, rozijnen en feta kaas wat heerlijk smelt in de oven. Lekker met een yoghurt dip.
Bevat spinazie IJzer of is dat een fabeltje? Wanneer je vroeger naar Popeye keek, zou je het in ieder geval wel denken. Want van spinazie krijg je ijzeren spieren en wordt je sterk. Maar wist je ook dat Popeye die spinazie eet eigenlijk een reclamestunt van de Amerikaanse overheid was. Popeye is namelijk van de tijd rond de tweede wereldoorlog. Omdat de overheid niet wist hoe lang de oorlog zou gaan duren en in verband met eventuele vleestekorten wilden ze de bevolking overhalen om iets anders te eten: spinazie. En het hielp. Er werd 30 % meer spinazie gegeten dan voorheen.
Wat is nu zo gezond aan spinazie?
In spinazie zit overigens wel ijzer, meer dan gemiddeld in enige andere groenten, maar veel minder dan vaak wordt gedacht. En ijzer is een element dat we ook nodig hebben in onze voeding. En dus vandaag een lekker Spinazie filodeeghapje, lekker van smaak, met ijzer!
Recept: Spinazie filodeeghapje
Heb je een lekker recept via mijn blog gemaakt? Deel je foto's via Instagram, twitter of Facebook met #byAndreaJanssen. En wil je geen recept, nieuwtjes en winacties meer missen? Volg dan mijn Instagramen Facebookkanaal.
📖 Recipe
RECEPTKAART
Spinazie Filodeeg hapje
Apparatuur
- koekenpan 26 cm
- Kwastje
- Frituurpan of koekenpan met zonnebloemolie
Ingrediënten
- 2 eetlepels rozijnen
- ½ sjalotje , gesnipperd
- 1 eetlepel pijnboompitjes
- 150 gram spinazie , fijngesneden
- 3 eetlepels feta kaas
- 1 ei
- 1 eetlepel paneermeel
- 5 vellen filodeeg , ½ pakje
- zonnebloemolie
Instructies
- Wel de rozijnen 10 minuten in heet water.
- Zet een pan op het vuur en fruit de sjalotjes 3 minuten in een klein beetje olie.
- Voeg dan de pijnboompitjes toe en rooster ze nog eens 5 minuten mee.
- Was ondertussen de spinazie en schep die met aanhangend vocht bij het ui mengsel.
- Laat slinken en haal de pan van het vuur.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Prak in een kom de fetakaas klein.
- Voeg het eitje, de uitgelekte rozijnen en het spinaziemengsel toe en meng goed door.
- Meng als laatste het paneermeel erdoor heen.
- Pak een vel filodeeg en snij het in drieën.
- Leg een reep voor je en schep 2 theelepels spinazie in een hoek.
- Klap het deeg naar binnen zodat je een driehoek onderaan de reep krijgt. Klap die naar boven (een nieuwe driehoek) en zo verder totdat je vulling helemaal in het filodeeg is verpakt en je een driehoekje voor je hebt liggen.
- Plak het driehoekje dicht door de rand te bestrijken met water.
- Het pakketje kun je nu 3 minuten bij 180 graden Celsius frituren of je kunt in een pan een flinke laag zonnebloemolie verwarmen. Bak het pakketje dan 3 minuten aan beide zijden tot hij goudbruin is.
- Laat even uitlekken op een keukenpapiertje en serveer meteen.
Geef een reactie