Lactosevrije cupcakes met de smaak van chocolade cupcake, maar zonder melkproducten. Fijn als je een intolerantie hebt, maar wel wilt genieten. De cake is smeuïg, vol van smaak en luchtig. En makkelijk te maken!
Lactosevrije Cupcakes
Allergieën en intoleranties komen steeds vaker voor. Het beperkt je in je dagelijkse doen en laten. Je kunt niet meer zorgeloos ergens eten. En een dagje uit of op vakantie vergt voorbereiding en planning.
En daarom vind ik het leuk om af en toe eens speciaal een allergievrij recept te maken. Gewoon, zodat je zonder zorgen ook eens kunt genieten. Lactosevrij, glutenvrij enzovoorts. Dat wil niet zeggen dat in de andere recepten deze producten wel zitten, maar dit recept is speciaal ontwikkeld voor jou.
N.B. (let op: lees toch altijd de ingrediënten lijsten na op de achterkant van de ingrediënten. Er kan altijd een product op de markt zijn waar net een spoor van een allergeen in kan zitten. Het blijft altijd belangrijk om te controleren).
Jump to:
Wat heb je nodig voor Chocolade Cupcake Lactosevrij?
Om deze lactosevrije cupcakes te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Bloem - Gebruik gewone tarwebloem of patentbloem voor deze cupcakes.
- Maizena - Door bloem en maizena te mengen wordt je cupcake luchtiger.
- Suiker - Voor het zoeten van de cupcakes.
- Cacao - Voor een diepere chocolade smaak.
- Zuiveringszout - Zorgt ervoor dat de cupcakes luchtig worden. Het is sterker dan dezelfde hoeveelheid bakpoeder. Je hebt voor zuiveringszout altijd een zuur (in dit geval azijn) nodig om het te laten werken.
- Zeezout - Balanceert de smaak in de cupcakes.
- Zonnebloemolie - Door het gebruik van olie in plaats van boter, worden de chocolade cupcakes heerlijk smeuïg en lactosevrij.
- Azijn - Laat het zuiveringszout werken. En gelukkig proef je daar in het eindresultaat niets meer van!
- Vanille-extract - Voor een vleugje vanille smaak. Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).
Hoe maak je Chocolade Muffins, Lactosevrij?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng bloem, maizena, suiker, cacao, zuiveringszout en zout in een kom.
- In een tweede kom meng je de olie, azijn, vanille-extract en het water. Doe de inhoud van de eerste schaal toe, terwijl je mixt, tot het beslag geen klontjes meer heeft.
- Doe papieren vormpjes in de cupcake plaat en verdeel het beslag hierover. Dat gaat makkelijk met een ijsschep.
- Bak de lactosevrije cupcakes 25 minuten bij 180 °C in een voorverwarmde oven. Laat de cupcakes 5 minuten staan en haal ze dan uit de vormpjes en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- 12 papieren cupcake vormpjes
Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 50 gram maizena
- 150 gram suiker
- 4 eetlepels cacao
- 1 theelepel baksoda
- ½ theelepel zeezout
- 75 ml zonnebloemolie
- 1 eetlepel azijn
- 1 theelepel vanille-extract
- 300 ml water
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C.
- Vul de vormpjes van de bakplaat met de papieren vormpjes.
- Meng in een schaal de bloem, maizena, suiker, cacao, baksoda en zout.150 gram bloem, 50 gram maizena, 150 gram suiker, 4 eetlepels cacao, 1 theelepel baksoda, ½ theelepel zeezout
- In een tweede kom meng je de olie, azijn, vanille-extract en het water tot het goed gemengd is.75 ml zonnebloemolie, 1 eetlepel azijn, 1 theelepel vanille-extract, 300 ml water
- Voeg de inhoud van de eerste schaal toe terwijl je blijft mixen tot het beslag geen klontjes meer heeft.
- Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes en schuif de bakvorm in de oven.
- Bak 25 minuten (halverwege de vorm omdraaien) tot de cupcakes gaar zijn.
- Laat 5 minuten staan en los de cupcakes dan op een rek, zodat ze af kunnen koelen naar kamertemperatuur.
Opmerkingen:
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cupcakes bewegen, zijn ze nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cupcake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cupcake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, zijn de cupcakes gaar.
Diepvries - je kunt de cupcakes invriezen. Wikkel ze eerst in aluminiumfolie en doe alles in een zak of luchtdichte verpakking. Zo kun je ze maximaal twee maanden bewaren. 6. - De weergegven voedingswaarde is per cupcake.
Geef een reactie