Vandaag een heerlijk recept met een onverwachte smaakcombinatie: Gorgonzola Quiche met appel. Dit is geen gewoon recept, maar een hartige taart waarbij zoet en hartig samenkomen. Een fantastische combi.
Het geheim van dit recept ligt in de samensmelting van smaken van de gorgonzola, sappige appel en zacht gekarameliseerde uien. Een heerlijk gerecht voor een lunch of buffet, deze gorgonzola appel quiche.
Een Heerlijke Combi: Appel Gorgonzola Quiche
Deze quiche is één van de hartige taarten, waarvan je vooraf je kunt afvragen of dit wel een lekker eindresultaat gaat geven, door de ongewone combinatie. Gorgonzola, uien en appel was vooraf niet één van de keuzes die ik gemaakt zou hebben. Maar de quiche is zo lekker dat ik het niet bij één portie kon laten. En ik weet zeker dat dat ook voor jou gaat gelden.
Het krokante gouden quichedeeg, omhult de vulling. De romige gorgonzola, met zijn zachte textuur en hartige smaak, is de hoofdrolspeler in deze quiche. De gekarameliseerde uien en zoete appel zijn perfect als tegenhanger van de kaas. En al die smaken worden samengehouden door een romige ei vulling. Echt een super idee!
Quiche Appel en Gorgonzola Inspiratie
Deze quiche kun je heel goed eerder maken en vervolgens opwarmen (of zelfs koud eten). Ik at hem als bijgerecht bij het avondeten en had de volgende dag nog een heerlijk stukje over voor de lunch. En dat was me toch lekker!
Nu het weer herfst is en we volop in het appel seizoen zitten staat deze quiche weer vaker op tafel. Bij jou ook?
Dit recept heb ik aangepast naar een recept uit het boek Around my French Kitchen van Dorie Greenspan met heerlijke gerechten voor het diner.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Quiche deeg
- 130 gram bloem
- ⅛ theelepel zout
- 60 ml olijfolie
- 60 ml ijswater water met ijsklontjes gekoeld
Vulling quiche
- 1 eetlepel roomboter ongezouten
- 1 kleine ui fijngesneden
- 160 ml slagroom
- 2 eieren maat L
- 1 portie quiche deeg gekoeld, zie boven
- 1 appel Elstar of Jonagold, geschild, zonder kern. In blokjes.
- 60 gram Gorgonzola kaas In blokjes gesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Quiche deeg
- Meng de bloem en het zout in de keukenmachine met mes.130 gram bloem, ⅛ theelepel zout
- Voeg de olijfolie toe.60 ml olijfolie
- Pulseer en voeg dan ijswater toe.60 ml ijswater
- Pulseer nogmaals, tot het deeg loslaat van de wand.
- Laat het deeg minimaal 2 uur koelen in de koelkast
- Maak een ronde lap met een doorsnede 25 cm van het deeg. Druk dat in de quiche vorm van 20 cm doorsnede.1 portie quiche deeg
- Het teveel aan deeg kun je met een schaar of een scherp mes weghalen.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg, zodat de lucht kan ontsnappen.
- Leg bakpapier of aluminiumfolie op het deeg en vul dat met bakerwten (en als je die niet hebt, kun je ook gewoon spliterwten gebruiken.
- Koel de bakvorm met deeg 1 uur in de koelkast. Verwarm na een half uur de oven voor op 200 °C of 180 °C
- Bak het deeg 20 minuten, haal de vulling en folie of bakpapier eruit en bak nog 3-4 minuten zodat het deeg goudbruin wordt.
Vulling Quiche
- Smelt de boter in de pan en bak de ui op laag vuur 10 minuten, terwijl je af en toe roert.1 eetlepel roomboter, 1 kleine ui
- Meng in een schaal de eieren met de slagroom.160 ml slagroom, 2 eieren
- Bedek de bodem met de ui.
- Verdeel de appel de kaas hierover.1 appel, 60 gram Gorgonzola kaas
- Giet het slagroom/ei mengsel over de quiche en zet de quiche in de oven.
- Bak de quiche 30 tot 40 minuten (tot hij vast is en lichtbruin van kleur).
Opmerkingen:
- Wil je een mooi kleureffect, gebruik dan een halve rode ui in plaats van een normale ui.
- Wanneer je de ui aanfruit wordt hij heerlijk zoet.
- Deze gorgonzola appel quiche kan de dag tevoren worden bereid. Bak hem dan 25 minuten (met vulling) en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar hem verder in de koeling. Warm het de volgende dag op in 15 tot 20 minuten bij 200 °C.
- Je kunt de half afgebakken quiche (25 minuten met vulling voorbakken, laten afkoelen naar kamertemperatuur en bewaren in de koeling). Dit kun je maximaal 2 dagen bewaren.
- Je kunt de half afgebakken quiche invriezen, laten afkoelen en goed verpakken en tot maximaal 1 maand invriezen.
Geef een reactie