Deze quiche is hartig, maar geweldig in evenwicht door de zoete appel en ui. Een heerlijk gerecht voor een lunch of buffet, deze gorgonzola appel quiche.
Deze quiche is één van de hartige taarten, waarvan je vooraf je kunt afvragen of dit wel een lekker eindresultaat gaat geven, door de ongewone combinatie. Gorgonzola, uien en appel was vooraf niet één van de keuzes die ik gemaakt zou hebben. Maar de quiche is zo lekker dat ik het niet bij één portie kon laten. En ik weet zeker dat dat ook voor jou gaat gelden.
Dit recept heb ik aangepast naar een recept uit het boek Around my French Kitchen van Dorie Greenspan met heerlijke gerechten voor het diner.
- Â Heb je geen gorgonzola in huis? Voor dit recept kun je elke blauwschimmelkaas gebruiken.
- Wil je een mooi kleureffect wilt, gebruik dan een halve rode ui in plaats van een normale ui.
- Wanneer je de ui aanfruit wordt hij heerlijk zoet.
- Deze gorgonzola appel quiche kan de dag te voren worden bereidt. Bak hem dan 25 minuten (met vulling) en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar hem verder in de koeling. Warm het de volgende dag op in 15Â tot 20 minuten bij 200 graden Celsius.
- Je kunt de halfafgebakken quiche (25 minuten met vulling voorbakken, laten afkoelen naar kamertemperatuur en bewaren in de koeling). Dit kun je maximaal 2 dagen bewaren;
- Je kunt de halfafgebakken quiche invriezen, laten afkoelen en goed verpakken en tot maximaal 1 maand invriezen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlGorgonzola appel quiche
Ingrediënten
Quiche deeg
- 130 gram bloem
- â…› theelepel zout
- 60 ml olijfolie
- 60 ml ijswater (water met ijsklontjes)
Vulling quiche
- 1 eetlepel boter (ongezouten )
- 1 kleine ui
- 1 portie quiche deeg (gekoeld, zie boven)
- 1 appel (Elstar of Jonagold)
- 60 gram gorgonzola
- 160 ml slagroom
- 2 eieren (maat L)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Quiche deeg
- Meng de bloem en het zout in de keukenmachine (met mes).
- Voeg de olijfolie toe.
- Pulseer en voeg dan ijswater toe.
- Pulseer nogmaals, tot het deeg loslaat van de wand.
- Laat het deeg minimaal 2 uur koelen in de koelkast
- Haal uit het bakje en maak een lap van het deeg. Druk dat in de quiche vorm.
- Vouw de randjes een beetje om, zodat hij aan de bovenkant mooi loopt. Het teveel aan deeg kun je met een schaar of een scherp mes weghalen.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg, zodat de lucht kan ontsnappen.
- Leg bakpapier of aluminiumfolie op het deeg en vul dat met bakerwten (en als je die niet hebt kun je ook gewoon spliterwten gebruiken.
- Koel de bakvorm met deeg 1 uur in de koelkast. Verwarm na een half uur de oven voor op 195 graden Celsius.
- Bak het deeg 20 minuten, haal de vulling en folie of bakpapier eruit en bak nog 3-4 minuten zodat het deeg goudbruin wordt.
Vulling Quiche
- Snij de ui fijn.
- Smelt de boter in de pan en bak de ui op laag vuur 10 minuten, terwijl je af en toe roert.
- Schil de appel en snij in smalle blokjes.
- Breek de kaas in kleine stukjes.
- Meng in een schaal de eieren met de slagroom.
- Bedek de bodem met de ui.
- Verdeel de appel de kaas hierover.
- Giet het slagroom/ei mengsel over de quiche en zet de quiche in de oven.
- Bak de quiche 30 tot 40 minuten (tot hij vast is en lichtbruin van kleur).
Opmerkingen:
- Heb je geen gorgonzola in huis? Voor dit recept kun je elke blauwschimmelkaas gebruiken.
- Wil je een mooi kleureffect wilt, gebruik dan een halve rode ui in plaats van een normale ui.
- Wanneer je de ui aanfruit wordt hij heerlijk zoet.
- Â
Geef een reactie