Hou je ook van appelflappen? Deze slanke variant combineert de lekkere smaak met een stuk minder calorieën. En wie wil dat nu niet? Een heerlijk herfstrecept dus!
Het is weer foodblogswap tijd en deze keer mocht ik koken van Pauline uit Piens keuken. Piens keuken kookt zonder pakjes en zakjes en geraffineerde suikers. Altijd leuk om eens rond te snuffelen op het blog van iemand anders en ik kwam al snuffelend dit recept tegen voor appelflappen uit de oven. Doordat je geen bladerdeeg en suiker op het bladerdeeg gebruikt een slanke variant van de appelflap. Wel een met een krokante bite door het gebruik van het filodeeg. En in de herfst is dit zo'n typisch recept wat altijd met veel gejuich hier wordt ontvangen.
Heerlijk met honing
Toen ik het recept doorlas besloot ik om te gaan voor honing, een warme zoetstof die heerlijk past bij de appel. Ik heb extra appel gebruikt, want ik hou van lekker veel vulling. En door de toevoeging van wat walnoten, werd de smaak nog voller.
Nadat de appelflappen de oven uitkwamen moest er natuurlijk geproefd worden. Geen enkel probleem voor ons en het enige wat we jammer vonden? Dat er voor iedereen maar eentje was. Tja, je moet wat te wensen overhouden.
Appelflap rollen
Deze appelflap rol je hetzelfde op als je bij een loempia zou doen. Je legt het filodeeg in een ruit voor je neer. Legt onderaan wat van het appelmengsel, rolt 1 x door en klapt de zijkanten naar binnen. Vervolgens rol je verder en smeer je het laatste puntje in met wat olie om alles te laten plakken. Om het eenvoudig te maken heb ik bij de loempia's een filmpje van het rollen gemaakt, dat je prima hiervoor kunt gebruiken. Dat kun je hier vinden.
Slanke appel

Heb je deze Slanke appelflappen gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Slanke appelflappen
Ingrediënten
- 3 eetlepels rozijnen
- 2 appels, geschild, de kern eruit.
- 2 eetlepels walnoten, grof gehakt
- ½ theelepel speculaaskruiden
- 2 theelepels honing
- 4 vellen filodeeg, ontdooid
- 2 eetlepels olie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Week de rozijnen 10 minuten in een kopje heet water. Haal ze eruit en droog ze lichtjes.3 eetlepels rozijnen
- Rasp de appel en doe in een kom.2 appels
- Doe de rozijnen, walnoten, koekkruiden en honing bij de appel en meng alles goed.2 eetlepels walnoten, ½ theelepel speculaaskruiden, 2 theelepels honing
- Leg het filodeeg in een ruit voor je.4 vellen filodeeg
- Schep ¼ van het appelmengsel in de punt en rol een keer om, zodat de appel bedekt is.
- Sla de zijkanten naar binnen en rol de appelflap verder door tot je nog een klein puntje hebt.
- Smeer dat puntje in met olie en rol verder door. Wil je dit oprollen een keer zien, dan staat er bij het kopje appelflap rollen een link naar een filmpje, waarin het duidelijk te zien is.2 eetlepels olie
- Leg de appelflap op de bakplaat.
- Herhaal dit voor alle vellen filodeeg.
- Bestrijk alle appelflappen met olie en schuif de bakplaat in de oven.
- Bak gedurende 20 minuten.
- Serveer als ze nog lekker warm zijn.
Geef een reactie