Geen gedoe, geen lange boodschappenlijst. Deze gekarameliseerde walnoten met tijm zijn in 10 minuten klaar, hebben maar een paar ingrediënten nodig en ze mislukken nooit. Ideaal dus voor drukke dagen, spontane borrels of als finishing touch over een salade of feestelijk hoofdgerecht.
Ze hebben die perfecte bite: krokant van buiten, een zachte noot aan de binnenkant, en een heerlijke mix van zoet, zout, hartig en kruidig. Precies dat wat een goed borrelhapje bijzonder maakt. Serveer ze naast een kaasplankje, of maak er deze sinaasappelsalade met walnoten mee. Eén keer proeven en je bent verkocht!

Walnoten met Kruiden en Karamelkorstje
Net zoals veel mensen heb ik ’s avonds wel eens zin in iets lekkers. Vaak een blokje kaas (echte Nederlander ;-)), crackers of een kaasstengel. En een nootje op zijn tijd. En zo ben ik aan deze gekarameliseerde walnoten met tijm gekomen. Krokant, lekker van smaak met een heerlijke bite. Dit ga ik vaker maken.
Walnoten karameliseren is een klassieker die je in je repertoire wilt hebben. Het is zo’n recept dat klein lijkt, maar groots uitpakt. En wat het extra leuk maakt? De tijm geeft net die kruidige twist die deze snack bijzonder maakt. Geen saai tussendoortje, maar een smaakbommetje.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ingrediënten
- 1 eetlepel boter, ongezouten
- 250 gram walnoten
- ¼ theelepel grof zeezout
- 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
- ⅛ theelepel paprikapoeder
- 1 eetlepel water
- 1 theelepel gedroogde tijm
Instructies
- Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.1 eetlepel boter
- Voeg de walnoten toe en roer goed door de gesmolten boter.250 gram walnoten
- Strooi het zeezout, de suiker, een snufje paprikapoeder en het water over de walnoten.¼ theelepel grof zeezout, 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker, ⅛ theelepel paprikapoeder, 1 eetlepel water
- Roerbak de walnoten ongeveer 4 minuten.
- Strooi de tijm eroverheen en roer nog even goed.1 theelepel gedroogde tijm
- Haal de pan van het vuur en laat de walnoten afkoelen op een bord of bakpapier.
Opmerkingen
- Andere noten: Vervang de walnoten eens door pecannoten of amandelen.
- Pittige twist: Voeg een snufje cayennepeper toe voor wat extra pit.
- Zoeter alternatief: Gebruik honing in plaats van suiker voor een mildere karamelsmaak.
- Kamertemperatuur: Luchtdicht op een koele plek (niet in de koelkast): blijft tot 2 weken goed.
Geef een reactie