Ajam Pedis uit de slowcooker, één van de lekkerste recepten uit de Indonesische keuken, maak je nu heel makkelijk zelf.
Deze Indische hete kip is mals, sappig en heeft lekker veel smaak. Een gerecht dat je ’s ochtends klaar zet in de slowcooker, zodat je ’s avonds snel aan tafel kunt.
Ajam Pedis uit de Slowcooker
De Indonesische keuken is één van mijn favoriete keukens. De lekkere smaken en geuren, maken de vaak wat uitgebreide recepten altijd de moeite waard.
Maar soms kan het ook een stuk eenvoudiger. Bijvoorbeeld bij dit lekkere recept: Ajam Pedis. De Indische kip kun je in de ochtend snel klaar maken en in de slowcooker stoppen. Zet hem aan en ’s avonds serveer je dit heerlijke recept (samen met rijst en een heerlijke salade). Smakelijk!
Het was weer foodblogswap tijd en deze keer mocht ik koken van Esther en Kevin, broer en zus, van het blog kokenmetfamilie (hoe toepasselijk). En ik kwam een recept voor pittige kip.
Ik besloot om het recept een beetje aan te passen en te maken in mijn slowcooker. En dat bleek een winner! Een heerlijk recept voor Indische pittige kip, lekker makkelijk!
Wat gebruik je voor Indische Pittige Kip
Dit heb je nodig om Indische Pittige Kip te maken:
Beste kip voor Ajam Pedis?
Kipfilet is het makkelijkst. Maar je kunt ook kiezen voor drumsticks of kiphaasjes, dat gaat prima in dit recept.
De lekkerste kruiden voor slowcooker pittige kip
Kruiden zijn heel belangrijk in de Indonesische keuken. Zo ook in dit recept, dat natuurlijk bestaat uit de basis drie: sjalot, knoflook en gember.
En naast deze basis voor de boemboe voegen we nog wat extra specerijen toe. Een selectie:
Sambal - Gebruik sambal Oelek of Sambal Badjak voor het pitje in dit recept.
Laos - Of Galangal. Dit is familie van de gemberplant en heeft een prikkelende citrus smaak. Kun je het niet aankomen dan kun je het vervangen door gemberpoeder gecombineerd met ⅛ theelepel citroengras.
Trassi - Een garnalenpasta die veel gebruikt wordt in de Indonesische keuken. Je kunt het vervangen door 2 theelepels miso of 2 theelepels vissaus (maar de smaak is wel een beetje anders).
Hoe maak je Ajam Pedis in de Slowcooker
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Het is een makkelijk recept, waar je begint met het maken en aanfruiten van de boemboe. Die bak je samen met de kip, kort aan in de koekenpan. En vervolgens doe je alles in de slowcooker en laat het met heerlijke specerijen op smaak komen.
- Hoe lang moet de kip in de slowcooker? - Op lage stand laat je de kip 6 uur stoven. Zet je de slowcooker aan op hoge stand dan doe je dat 4 uur. Dit is de tijd die de kip nodig heeft om al die heerlijke smaken op te nemen.
- Wat kun je eten bij pittige Indische kip? - Heerlijk om te eten met witte rijst, een komkommer salade, of geroerbakte sajoer boontjes.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 4 teentjes knoflook gepeld in drieën gesneden
- 2 sjalotjes gepeld in vieren gesneden
- 2 cm verse gember geschild en in vieren gesneden (of geraspt)
- 1 ½ eetlepel donkerbruine basterdsuiker
- 2 theelepels sambal Oelek of Badjak
- ½ theelepel trassie
- 1 eetlepel tomatenpuree
- ½ theelepel Gemalen Laos
- 2 eetlepels boter
- 750 gram kipfilet in blokjes van 2 x 2 cm
- 2 tomaten in blokjes van 1 x 1 cm
- ½ limoen sap of citroensap
- 150 ml kippenbouillon
- ⅛ theelepel gemalen zwarte peper
- ¼ theelepel zout
- 2 laurierblaadjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe de knoflook, sjalotjes, gember, bruine suiker, sambal, trassi, tomatenpuree en laospoeder in de keukenmachine en pulseer tot het fijngemalen is (zie tip 1).4 teentjes knoflook, 2 sjalotjes, 2 cm verse gember, 1 ½ eetlepel donkerbruine basterdsuiker, 2 theelepels sambal, ½ theelepel trassie, 1 eetlepel tomatenpuree, ½ theelepel Gemalen Laos
- Smelt in een koekenpan op gemiddeld vuur de boter en voeg de boemboe uit stap 1 toe. Roerbak dit 2 minuten.2 eetlepels boter
- Doe de kip in de koekenpan en roerbak die drie minuten mee. Doe de inhoud van de koekenpan in de slowcooker.750 gram kipfilet
- Schep de tomatenblokjes in de slowcooker en schenk het limoensap en de kippenbouillon erbij.2 tomaten, ½ limoen, 150 ml kippenbouillon
- En breng op smaak met zout en peper.⅛ theelepel gemalen zwarte peper, ¼ theelepel zout
- Roer alles goed om en leg de twee laurierblaadjes erboven op.2 laurierblaadjes
- Doe het deksel op de slowcooker en zet hem op lage stand. Laat de Ajam Pedis in 4 tot 6 uur gaar worden.
- Verwijder de laurierblaadjes en serveer. Lekker met rijst en roerbakgroenten, een frisse groene salade of komkommersalade.
Opmerkingen:
- Voor het maken van de boemboe in stap 1 gebruik je een keukenmachine. Heb je geen keukenmachine stamp het dan fijn in de vijzel of snij alles zo fijn mogelijk.
- De boemboe bakken we aan in de koekenpan, zodat alle smaken vrij komen. Ook is de tomatenpuree als je hem zo uit je blikje haalt zuur. Door die twee minuten te bakken, wordt hij licht zoet en verdwijnt de zure smaak.
- Koelkast - De Ajam Pedis kun je afgedekt tot drie dagen in de koelkast bewaren.
- Diepvries - Laat de Indische Pittige kip snel afkoelen en doe in een luchtdichte diepvriesdoos of zak en vries in. Zo blijft dit tot 2 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Verwarm de kip op gemiddeld vuur terwijl je blijft roeren tot hij heet is.
Tineke says
Hoi, dit lijkt mij een heerlijk recept.
Ik vraag mij alleen af waarom het zolang moet pruttelen, kip is toch zo gaar, of is er een andere rede?
Ik ben niet in het bezit van een slow cooker, kan het ook in de oven?
Ik hoor graag van je
Groetjes Tineke
Andréa says
Hoi Tineke, Wat leuk dat je even de tijd neemt om te reageren. Kip is inderdaad snel klaar, wanneer je het bakt, maar het lekkere van dit recept is dat je het op lage temperatuur stooft, waardoor het vlees heerlijk mals wordt en de smaken van de saus opneemt. Je kunt dit recept ook maken in een hapjespan. Sudder dan alles twee uur met de deksel op de pan. Of stoof het vlees 2 uur in een ovenschaal (afgedekt met een deksel of aluminiumfolie) bij 130 °C in de oven. Succes! Groetjes Andréa
Pleun says
Ik vind jouw recepten zo goed, ben echt fan!
Andréa says
Wat leuk te horen! Dank je wel!