Krijg je onverwacht bezoek ga dan verse krakelingen bakken. Een knapperig en krokante krakeling is namelijk onweerstaanbaar lekker. En deze koekjes zijn supersnel en makkelijk zelf te maken. Probeer snel!

Zelf Krakelingen Maken
Een knapperig en krokante krakeling is onweerstaanbaar lekker. De lagen bladerdeeg waar je langzaam doorheen bijt, vol luchtigheid. De zoete suikerkristallen die langzaam smelten in je mond. Het is één van mijn favoriete koekjes. En zeker als ik onverwacht visite krijg, bak ik ze graag. Want krakelingen bakken kost bijna geen tijd en moeite. En krakelingen bevatten slechts vijf ingrediënten, eenvoudiger gaat het niet worden.
Zorg dat je de krakelingen meteen na het bakken luchtdicht verpakt. Bladerdeeg heeft nogal de neiging om vlug zacht te worden als het te lang op een schaal bewaard wordt. En nog beter, bak ze gewoon vers.
En vind je koekjes bakken echt leuk? Kijk dan eens op mijn pagina vol koekjes recepten. Zoals citroen koekjes (ook erg makkelijk), world peace cookies, en walnoot karamel koekjes.
Jump to:
Wat heb je nodig voor dit Krakeling recept?
Om deze krakelingen zelf te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Bladerdeeg - Roomboter bladerdeeg is het allerlekkerste omdat het smelt in je mond. Gebruik 4 plakken van 10 x 10 cm of snij ze terug als je ze op de rol hebt.
- Eidooier - Om de koekjes mee te bestrijken. Daardoor blijft de suiker goed plakken en het geeft een goudgele glans.
- Slagroom - Voor een romige topping.
- Kaneel - Heeft een zoete houtachtige smaak met een vleugje citroen. We gebruiken het hier gemalen.
- Rietsuiker - Een geraffineerde suiker, waaraan nog wat suikerstroop wordt toegevoegd. Daardoor wordt het lichtbruin van kleur en heeft het een intensere smaak. Je kunt het vervangen door kristalsuiker of demerara suiker.
Hoe maak je makkelijk Krakelingen?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Leg de vier plakken bladerdeeg van 10 x 10 cm op elkaar en rol ze uit tot een plak van 20 x 20 cm.
- Snij het bladerdeeg in repen van 1 ½ cm dikte.
- Leg een reep voor je neer en vouw het eerste uiteinde naar het midden. Herhaal dat voor het andere uiteinde. Je hebt nu de karakteristieke krakeling vorm. Klop de eidooier met de slagroom en bestrijk de krakeling hiermee.
- Meng suiker met de rietsuiker en bestrooi de koekjes. Bak 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C tot ze goudbruin en gaar zijn.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zelf Krakelingen Maken
Apparatuur
Ingrediënten
- 4 velletjes bladerdeeg, ontdooid, 10 x 10 cm
- 1 eigeel
- 3 eetlepels slagroom
- 75 gram rietsuiker
- 1 theelepel gemalen kaneel
Instructies
- Verwarm de oven voor naar 180 °C of 160 °C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg de vier vellen bladerdeeg op elkaar.4 velletjes bladerdeeg
- Met een deegroller rol je het deeg uit tot een plak van 20 x 20 cm.
- Snij het deeg in repen van ongeveer 1.5 cm dik. Dit gaat heel goed met een pizzasnijder, als je die hebt.
- Leg een reep voor je neer en vouw het eerste uiteinde naar het midden. Herhaal dat voor het andere uiteinde.
- Leg de krakelingen op een bakplaat. Hou ze ongeveer 2 cm uit elkaar.
- Meng de slagroom met de eidooier en bestrijk daarmee de bovenkant van de krakelingen.3 eetlepels slagroom, 1 eigeel
- Meng de suiker met de kaneel en strooi dat over de krakelingen.75 gram rietsuiker, 1 theelepel gemalen kaneel
- Bak de krakelingen 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Opmerkingen
Krakelingen zijn het allerlekkerste als je ze vers eet.
- Kamertemperatuur - Je kunt de krakelingen tot 3 dagen bewaren, als je ze goed luchtdicht verpakt. Ze worden dan wel iets zachter.
Geef een reactie